ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Turgåere fant rådyr som skrek i smerte, liggende i snøen med avbitte bakben»

"Man kan ikke overse de store lidelsene som påføres ville dyr, som følge av hundeeieres likegyldighet." Det skriver Elisabeth Gard. Arkivfoto: Tom Kjetil Tangen

De fleste hunder som løper løse, er jakthunder. Hundeloven må også håndheves resten av året.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2018 kl 11:44

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Båndtvangen varer fra 1. april til og med 20. august. Til tross for det springer mange hunder løse i marka. De fleste av hundene jeg treffer på turene mine om sommeren løper løse – og de er mange. I dag møtte jeg et lite rådyr som redd sprang rundt mellom stiene ved Frognerseteren, i håp om å finne et trygt sted å være. Like i nærheten løp en fuglehund løs. Mange av hundene som løper løse, løper utenfor eiernes synsfelt, og ofte er det fuglehunder.

Av omtanke for de ville dyrene, har jeg i flere år påminnet hundeeiere jeg møter om båndtvangen. Men de tar liten notis av det. De fleste av eierne går videre med hunden løs. Det har ingen betydning for dem verken at det er en juridisk forskrift eller at de i skogen er omgitt av sårbart dyreliv, som fugle- og rådyrunger. De fleste hundeeiere svarer som om det er deres rettighet å ha hunden løs.

I vinter da det var ekstraordinær båndtvang på grunn av mye snø, var det også mange hunder som løp løse i skisporet. Løypene var alle omgitt av ny-oppgåtte spor fra rådyr. Også da unnlot de fleste hundeeierne jeg snakket med å ta hunden i bånd.

Mange rådyr ble skadet av hunder i vinter. De fleste av dem ble så alvorlig skadet av hundebitt at de måtte avlives. Turgåere fant rådyr som skrek i smerte, liggende i snøen med avbitte bakben. Viltnemda fortalte om hjortedyr med store bittskader, som opprevet hals, buk og bakpart. De blodige bildene i media var hjerteskjærende å se. Mange rådyr døde også i vinter av påkjenningen ved å bli jaget av en hund.

21. august er den ordinære båndtvangen over, og enda flere jakthunder vil slippes løs i marka. De samme skadene som rådyrene ble påført i vinter kan dyrene påføres til høsten. Jakthunder har enormt med energi og stort behov for å løpe. I tillegg har de et sterkt jaktinstinkt. Når fuglehunder slippes løs i marka, løper de av den grunn ofte inn i skogen, ute av syne for eieren. Eieren vet ikke hva hunden jager eller skader mens den er der. Dette er, ifølge loven, forbudt. I Lov om hundehold står det: «Hunder skal alltid holdes under tilsyn så de hindres i å forfølge vilt». Bestemmelsen gjelder hele året, med unntak av i jakttiden.

Båndtvangen ble innført for å unngå at hunder skader ville og beitende dyr. I tillegg innføres ekstraordinær båndtvang ved store snømengder. Når en så stor andel av hundeeiere verken respekterer båndtvangen eller resten av året hindrer hunden i å jage vilt, må lovforskriften håndheves av myndighetene.

Politiet sier de ikke har tid til å gjøre det. Men man kan ikke overse de store lidelsene som påføres ville dyr, som følge av hundeeieres likegyldighet. Politiet burde kunne avsette noen folk i sommerhalvåret til å sykle i sivilt (vanlig sportstøy) fra Frognerseteren og andre inngangsporter til Nordmarka, og videre innover i marka. Og om vinteren noen folk til å gå på ski. De ville kunne skrive ut store beløp i bøter bare i løpet av de første formiddagstimene.

Det skulle også for eiere av jakthunder vært en ordning som innebærer at de mister jaktlisensen om de lar hunden løpe løs under båndtvangen, eller ute av syne på lufteturer resten av året. Å inneha en jaktlisens burde innebære krav om at man ikke bryter båndtvangen, og ellers til enhver tid viser omtanke for andre dyr. Slik det er i dag er det altfor mange med jaktlisens som både mangler respekt for lovverket og dyrene i naturen.

Med hensyn til de store lidelsene som løse hunder kan påføre ville dyr – uten at det oppdages – skulle det prioriteres høyt å avverge dette. Et skadet dyr kan bli liggende lenge med store smerter før det dør. Det er ikke vår oppgave som turgåere å pålegges ansvaret med å hindre dette. Vi har heller ikke myndighet til å gjøre det og blir, som tidligere nevnt, heller ikke hørt av de som lar jakthunder løpe løse.

Elisabeth Gard

LES OGSÅ: Minst 11 rådyr drept av løse hunder

– Nå er det ekstra farlig

Følg Akersposten på Facebook