Akersposten

Tunge protester og kritikk fra beboere

NYTT INFOMØTE: Denne gangen var det Makrellbekkdalen og Sollerudstarnda som hadde fokus under VAVs infomøte. Foto: Vidar Bakken

Igjen var spørsmålene til Vann- og avløpsetaten mange under det andre infomøtet etaten holdt om konsekvenser og avbøtende tiltak for vannbehandlingsanlegget i Husebyskogen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.02.2020 kl 09:56

ULLERN: Så var det Sollerud og Makrellbekken sin tur, da VAV holdt nytt informasjonsmøte på Ullern videregående torsdag.

Også i Makrellbekkdalen kommer det et omfattende rigg- og anleggsområde, årevis med sprengning, samtidig som rundt 100 000 tungtransportbiler vil komme rullende ut av tunnelen de neste årene.

På Sollerudstranda kommer det rigg- og anleggsområde, sprengning av tunnel, tungtransport, 120 meter molo for lekterhavn, og installering av transportbånd for masser i tunnel og ut på molo.

Les også om første infomøte: Voldsomme protester på infomøtet

Anlegg på samme sted

Beboerne på Sørbyhaugen, rundt det planlagte anlegget i Makrellbekkdalen, har lang erfaring med anleggsdrift. Først med anleggsarbeidene knyttet til Smestad gjenbruksstasjon med stor anleggstrafikk i flere år. Så kom Statnett med sitt prosjekt i 2017 med rigg, anlegg og tunnelsprengning i så å si samme område som VAV vil beslaglegge til rigg og anlegg, men i mye større omfang de neste syv årene.

Under Statnetts periode var anleggsstøy, sprengninger, tungtrafikk, lysforurensing, viftestøy og vibrasjoner fra anleggsviftene så plagsomme, at mange beboere i lange perioder ikke kunne bruke uteområder eller sove med vinduer oppe. Sprengninger flere ganger i døgnet tok hardt på. Beboere måtte i perioder bo på hotell, dra på hytta eller bo hos venner. Statnetts prosjekt varte i 18 måneder, og nå skal de få et mye mer omfattende prosjekt foran seg, med nærmest døgnkontinuerlig drift i 7 år. Skepsisen er stor.

Se VAVs presentasjon her

Støy og atter støy

Under møtet informerte VAV om at støydempende tiltak ville komme med hensyn til viftestøy og at vifter ville bli trukket inn i tunnelen etter hvert som det ble sprengt ut. Fasadetiltak på enkelte hus med hensyn til støy og vibrasjoner er under vurdering. Skjerming av anleggsvei med anleggsvei i kulvert er under vurdering. Dette mente flere burde være forbi vurderingsstadiet. Tilbud om hotellovernatting under de verste periodene er et alternativ for dem som blir mest plaget.

En av beboerrepresentantene presenterte lyd fra Statnetts tidligere anleggsområde med øredøvende lyd fra ryggende lastebiler. VAV repliserte at det ville bli krav til at lastebilene skal ha såkalt «white noise» varsellyd for rygging, som de håper vil hjelpe på situasjonen.

VAV understreket at de med hensyn til støy vil holde seg innenfor gjeldende regelverk. En beboer understreket at det hadde Statnett også gjort, uten at det hjalp. VAV pekte på at de gjennom betingelsene i bystyrevedtaket var underlagt strengere føringer med hensyn til støy enn Statnett.

Les også: Huseby skole kan i verste fall bli stengt

VAV ville vurdere på nytt konsekvenser av vibrasjonsstøy som kan merkes i fasader på bygg. Beboere ønsket et kart over hvilke boliger som ville bli mest utsatt for de ulike ulempene fra anlegget. VAV mener at kortvarige vibrasjoner kunne oppfattes som forstyrrende og plagsomme, men var etter deres oppfatning ikke farlige for mennesker. En beboer i området pekte på at han fremdeles hadde ettervirkninger fra Statnetts arbeid med hensyn til vibrasjoner. En annen pekte på at vibrasjoner over mange år er noe helt annet enn en kort periode.

Døgnet rundt

I likhet med Huseby vil det de første 4-5 årene årene være tunnelarbeider med sprengningsarbeider mellom klokken 07.00 – 23.00 på hverdager og klokken 08.00-16.00 på lørdager. Det blir en stilleperiode mellom klokken 23.00-01.00, før tunnelarbeider starter på nytt hverdager. Det er beregnet 2-10 salver per dag. Det er ikke avklart om rentvannstunnelen fra Huseby mot sentrum skal sprenges eller bores. Det får ulike konsekvenser for dem som bor i området. I forbindelse med sprengning vil det bli sendt ut SMS-varsel.

Støy og trafikk

En representant for Multiconsult presenterte støykart for Makrellbekkdalen og Sollerudstranda rundt anleggsområdet, som indikerte forsvarlige støysoner gjennom døgnet med hensyn til nabolaget. På møtet var flere mer opptatt av støytopper som kommer gjennom døgnet og hvilken forutsigbarhet det lå i dette i de neste årene. Multiconsults representant mente det var en utfordring, i og med at dette kunne variere fra dag til dag. Såkalt punktstøy og støytopper knyttet til anleggsdriften er ikke til å komme forbi.

På spørsmålet om lysforurensing, sa VAV at de ville skjerme anleggsområdet på best mulig måte.

Tungtrafikken med gjennomsnittlig 320 kjøretøybevegelser i døgnet skal gå på Statnetts anleggsvei og videre bort til Nedre Smestadkryss og føres ut på Ring 3 mot Drammen til deponi. Det er tidligere stilt spørsmål ved holdbarheten i dette, i og med at den smale veien mot krysset er skolevei. VAV vil ha trafikkvakter i området ved krysset.

Saken fortsetter under bildene

TRAFIKK: På kartet vises trafikk av tungtransport inn og ut av anleggsområdet. Kart: VAV

Les også: Masseutkjøring i barneanlegget: «Det føles nærmest som et svik»

Sollerudstranda

Mange av punktene med hensyn til støy og vibrasjoner med avbøtende tiltak i Makrellbekkdalen, er også gjeldende for Sollerudstranda. Som tidligere skrevet vil en stor del av Sollerudstranda bli rigg- og anleggsområde med sprengning av tunnel og massetransport og anlegg av 120 meter molo. Store deler av området vil bli båndlagt i syv år. I tillegg kommer transportbånd for masser som skal over på lekter. Støytiltak i forbindelse med dette vurderes. Det ble stilt spørsmål om vurdering av støy, hvor vindretning og fuktighet har vesentlig betydning for oppfatning av støy, særlig på Sollerudstranda med mye pålandsvind. Dette er ubesvart.

Les også: Mister Sollerudstranda? – Det er ikke til å tro!

TENKT SITUASJON: Store deler av Sollerudstranda vil bli berørt. Skisse: privat (ikke VAV)

Tungtransport

Tungtransporten, cirka 120 kjøretøybevegelser i døgnet under tunnelarbeidet, vil bli avholdt utenom selve sykkelrushet forbi området på oversiden. Lastebilene skal bruke veien forbi Sollerud skole. Ut av området må de ta veien til venstre forbi det store kontorbygget, før de så tar av til høyre langs E18, hvor lastebilene så må opp på lokket der Vækerøveien kommer ned og videre ut på E18, retning Drammen. Dette er eneste tillatte vei ut av området. Krysningspunkter vil bli ivaretatt av trafikkvakter.

Barnehagen vil bli flyttet, og alternative lokaler for deler av Sollerudstranda skole vurderes.

Les også: VAV advarte byrådet mot å bruke Sollerudstranda

KJØREMØNSTER: Det blir relativt kronglete å få tungtransporten ut på E18. Google Maps

Spørsmål i luften

I likhet med det først informasjonsmøtet på Huseby, ble en rekke spørsmål hengende i luften. Aktive velforeninger pekte på manglende samarbeid og ønske om større medvirkning. Hvorfor hadde ikke VAV satt i gang en prosess med å utrede tunnel og utkjøring fra Silurveien som tidligere lovet? Hvordan kan beboere påvirke prosessen når VAV allerede har sendt ut anbudsbetingelsene? En stilte spørsmål om entreprenørene skulle kontrollere seg selv med hensyn til de viktige avbøtende tiltakene og tok til orde for at en nøytral instans burde opprettes for å føre kontroll. Hva skjer med fiskestammen i Makrellbekken ved utslipp av borevann?

Representanter for Vann- og avløpsetaten understreket at de tok alle innspill og spørsmål på fullt alvor og at de ville komme tilbake med mer informasjon. En rekke møter med involverte er planlagt de nærmeste ukene.

Følg med på linken: Ny vannforsyning til Oslo

PS! Akersposten gjør oppmerksom på at det er stort engasjement i alle områder som blir berørt av vannbehandlingsanlegget og henvendelser og spørsmål i så måte har et enormt omfang. Akersposten ber om forståelse for at vi ikke til enhver tid kan følge opp alle innspill som kommer i saken. Vi følger likevel saken nøye.

Les også:

Skulle gjerne hatt en prat med Lan Marie Berg

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...