ANNONSE
Annonse
Akersposten

- Tryvannfestivalen har mistet status

SYNKENDE STATUS: Joakim og Tobias forteller at Tryvann har falt i status blant jevnaldringene, og at det er færre og færre russebusser som ønsker å rigge på området. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Akersposten.no har møtt flere feststemte russ som kaster en kritisk dom over vestkantens tradisjonelle favoritt-møtested. Arrangøren mener imidlertid å ha forklaringen på hvorfor tidene har forandret seg.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2017 kl 09:31

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MAJORSTUEN: Vi tar turen til Majorstukrysset dagen før dagen, for å høre med årets russekull om hvordan de feststemte tenåringene har opplevd feiringen.

- Kameraten min sin russetid har vært litt røffere enn hva den har vært for min del. Men det blir jo litt drikke her og der. Jeg har derimot ikke hatt noen problemer, sier Joakim Fensholt (19), og titter bort på kompisen som står ved siden av i hamburgerkøen ved en av byens fast food-kjeder.

Tobias Larsen Laeskogen (18) oppsummerer russetiden med lungebetennelse, fyll og skader.

- Jeg har nådd toppen av slitenhet etter forrige helg på Tryvann. Vi sover dagen lang og har ødelagt døgnrytmen helt, sier han når Akersposten.no ønsker å vite hvilke arrangementer årets russ helst har foretrukket etter snart 13 år med skole.

- For øyeblikket er det nok arrangementene på Lillehammer og i Stavanger som er de mest populære blant russ, sier Joakim.

- Mange ukjente ansikter

Kompisen Tobias utdyper at Tryvann har falt i status blant jevnaldringene, og at det er færre og færre russebusser som ønsker å rigge på området.

- Årsaken er nok at folk har det fett ute på rulling, med venner. Heller det enn å møte hundrevis av mennesker de ikke kjenner. Da vi var på Tryvann forrige helg, var om lag 70 prosent av folket fra Lillehammer, Hamar og Stavanger, sier Tobias

- Oslorussen har vel fra før av nok av steder de kan dra til. Vi er privilegerte, skyter Joakim inn.

-Hvilke råd har dere overfor Tryvannfestivalen, som arrangør?

– Fjern teltet og få inn bedre artister. Typisk populærmusikk er å foretrekke, sier Tobias.

- Kanskje også la folk ta med drikken inn på «main stage», sier Joakim.

Flere kritiske røster

Også et par russejenter, uavhengig av hverandre, forteller ved Majorstuen at samlingsstedet - Tryvann - har mistet deler av sin status som møteplass.

- Jeg har ikke vært der i år, men vennene mine sier arrangementet har tapt seg, sier den ene.

- Jeg har ikke vært der, men det har heller ingen av mine venner. Stavanger sies å være det største, noe venninnene mine bekrefter etter å ha vært der. Været har jeg ikke tenkt på engang. For meg har det vært viktigst og morsomst å skulle rulle, sier en annen russejente på T-banelinjen mot Østerås. Begge ønsker å være anonyme.

Vi møter også Sara Heiberg (19) og Maria Backsæther (18) fra Nadderud videregående skole idet de er i ferd med å krysse Majorstukrysset til fots.

- Lavere status

Nå ser de slutten på det de beskriver som en veldig morsom tid, til tross for at de ikke tilhører noen buss. Istedenfor hyller de opplevelsene i konseptgruppen Apollo 17.

- Apollo 17 var jo den siste månelandingen. For vår del er det 2017 og den siste reisen … sier Maria – og legger ikke skjul på at det er blitt brukt en del penger på feiringen.

-Er det snakk om titusener?

- Ja, i hvert fall det, svarer Maria med et smil (18).

I lys av russens Tryvann-prat, ønsker Akersposten.no å vite hvordan bærumsduoen ser på Tryvann-festlighetene.

- Arrangementene har ikke like høy status som andre treff. Vi har vært i Stavanger, og det var mye større. Tryvann var gøy det også, men vi sitter igjen med en følelse av at det er blitt mindre populært, i hvert fall i dette området, sier jentene, som var til stede på Tryvann under den første helgen av russearrangementene.

- Hva tror dere er årsaken?

- Det føltes «litt sånn tomt» da vi var der. Er du ikke enig?, spør Maria venninnen.

- Det var liksom ikke så stort som man på forhånd tenker det skal være. De som er på buss gidder ofte ikke å dra til Tryvann, svarer Sara.

- Jeg fikk et inntrykk av at det var mange fra andre steder enn Oslo der. Flere fra Stavanger og Lillehammer dro dit. Vi syntes det var rart de gadd. At vi dro andre veien blir noe helt annet, fortsetter de.

Saken fortsetter under bildet.

FORETREKKER STAVANGER OG KONGEPARKEN: - Arrangementene på Tryvann har ikke like høy status som andre treff, sier Nadderud-jentene Maria og Sara. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Sara og Maria forteller at det for deres del ble nok med den ene helgen på Tryvann under årets feiring.

- Vi fikk et inntrykk av at folk ikke syntes noe om å skulle betale flere tusen kroner for å dra dit igjen. Tryvann er like dyrt som Stavanger, som er tre ganger så stort. Ja, mer enn det også. Der har de internasjonale artister og tivoligreier, som du ikke finner på Tryvann. Dessuten er det utrolig mange russ der, og det har nok også mye å si, sier Sara.

Fokus på sikkerhet

Mie Skard er leder for Tryvannfestivalen. Hun forteller årets arrangementer har gått utrolig bra, og at journalisters jakt på skandaler har vært forgjeves. Hun berømmer derfor årets russ for oppførselen de har vist på Tryvann.

- Det vi opplever er at når vi lager organiserte treff med gode rammer, så oppfører russen seg kjempebra. Da blir det koselig på alle måter, sier den høygravide kvinnen - og nevner kontrastene til når ungdommene kan slå seg løs, uten voksne til stede.

- Vi hører jo om alt det uorganiserte som skjer på Gaustad og i Sørkedalen. Men med det opplegget vi har på Tryvann, blir det veldig bra, sier Mie.

I tradisjon tro er det blitt avviklet fire arrangementer under årets Tryvannfestival. Været blir beskrevet som helt forferdelig, uten at det fikk for mye å si denne gangen.

- I år hadde vi satt opp et telt på 2 500 kvadratmeter. Da var det plass til all russen i et oppvarmet telt med matservering, sier hun.

Når Tryvannfestivalen-lederen blir konfrontert med russens kritikk mot arrangementet i Oslo vest, kjenner hun seg ikke igjen i alle tilbakemeldingene.

- Vi har veldig mange Oslo-russ. Det er jo i hovedsak det vi har, men vi har også gjester fra stort sett alle fylker i landet, sier Mie - og passer på å understreke inn at flere av de største bussene i år ikke dukket opp på grunn av Statens Vegvesens kontroller på stedet.

- De er russen veldig redde for. Vi synes kanskje at de heller kunne ha hatt dem på steder de ikke ønsker at russen skal være, istedenfor å skremme russen vekk fra de trygge plassene. Vi har for eksempel kontroll på oppryddingen og hvor høyt volum russen har på bussene sine, sier hun.

Stadig flere kontroller

At Tryvann derfor har mistet deler av sin høye status som møtested for russen, forklarer Mie i første rekke med det økte antallet kontroller.

- Rulling er blitt veldig populært, det ser vi absolutt. Det er ikke sikkert russen i dag er klar over hvorfor den trenden har kommet mer og mer. Men vi, som har sett det år etter år, ser jo at det har med flere kontroller å gjøre, som legges til de organiserte treffene. På Tryvann vet de at kontrollørene står, og da drar ikke alle bussene hit. Det er leit, fordi disse kontrollene er tross alt kjempeviktige. Blir det for strengt, søker heller russen til steder under voksne på plass, sier hun.

- Russen etterlyser større artister til Tryvann. Hva er din kommentar til det?

- Det er litt forskjellig profiler på arrangementene i de forskjellige byene. Kongeparken i Stavanger har en arena som står der hele året, så de har rett og slett mer penger å bruke på artister. På Tryvann bygges alt for anledningen. Det er en grunnleggende forskjell som gjør at budsjettene alltid vil være litt forskjellige. På Tryvann har vi et større fokus på at bussene får ha med DJs og artister selv, avslutter Mie.

LES OGSÅ: Wow, sjekk den spinnville rekorden til Tryvann på sykkel!

LES OGSÅ: «Vet ikke om de har tenkt å ri den dagen de saler, jeg tror ikke de har salet engang»

LES OGSÅ: Toppbloggeren «Pilotfrue»: – Folk i Oslo vest heier på oss

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ: «Pilotfrue»: – Jenter kan føle seg utenfor om de ikke har bunad 17. mai