Akersposten

Trygve Slagsvold Vedum møtte protesterende beboeraksjoner

LYTTER: Trygve Slagsvold Vedum og Bjørg Sandkjær (rett til venstre for Vedum) lytter til Harald Hodt (ryggen til) fra Smestadaksjonen. Foto: Karl Kristian Langeland

Stadig flere velforeninger og beboeraksjoner protesterer mot utbyggingsplaner i Oslo. Dette er et symptom på manglende lokaldemokrati i Oslo, mener Senterpartiet – og krever at innbyggerne blir hørt og tatt på alvor.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 12:29

SMESTAD: Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og Oslo Senterpartis førstekandidat Bjørg Sandkjær, møtte beboeraksjoner og velforeninger fra hele Oslo på Smestad. Senterpartiet har tatt stilling til striden om manglende medbestemmelse og riving av etablerte bomiljøer for å fortette områdene.

Stort oppmøte

Senterpartiet mener at innbyggerne overses og at byutvikling skjer på utbyggernes premisser. Reell medbestemmelse i beslutninger som gjelder utvikling av eget nabolag er et viktig premiss for Oslo Senterparti.

På Smestad møtte Slagsvold Vedum og Sandkjær over 30 representanter for beboeraksjonen på Smestad, i tillegg til beboeraksjoner og velforeninger fra hele byen, blant annet Oslo velforbund, Beboeraksjon Oslo, Nabolagsgruppa Bevar Borgen, Groruddalen vel, Nabolagsgruppa Bevar Smestad, Kværneråsen velforening, Montebello vel, Nordstrand vel, Aksjon Holtet, Aksjonsgruppa nedre Grefsen, Husebyåsen vel, Skøyen miljøforum, Et bedre Oppsal – Oppsal vel, Bevar Karlsrud, Fortidsminneforeningen, Utvalget for harmonisk fortetting, Redd gamle Røa og Bekkelagshøgda vel.

Les også: Beboeraksjon Oslo: «Vil bevare byens levende nabolag»

Overkjørt av makta

Senterpartirepresentantene fikk mange innspill fra representantene for beboeraksjonen.

- Innbyggerne forteller urovekkende historier om hvordan de blir overkjørt av makta på Rådhuset. De føler seg lurt av planer som inneholder betryggende begreper som at nybygg skal være «strøkstilpasset» og at det skal legges vekt på å bevare egenart, samtidig som dette ikke skjer i praksis. Snarere blir det bygget så høyt og tett som mulig, stikk i strid med hva de som bor i området ønsker, sier Sandkjær.

- Oslo Senterparti krever at medvirkning i nye prosjekter må starte før planleggings-, konsekvensutrednings eller reguleringsarbeid gjøres kjent, og at medvirkningsprosessene skal være dokumentert før oppstartsmøte avholdes, understreker Sandkjær.

Henger ikke sammen

Trygve Slagsvold Vedum peker på viktigheten av å ha en by med variert bebyggelse, som også inneholder eneboliger og grønne lunger.

- De nye prognosene for befolkningsvekst viser at det ikke en gang er behov for så mange boliger som bystyret la opp til i kommuneplanen fra 2015. Derfor blir det helt feil å rive hus for å bygge blokker. Det kan virke som om utbyggingen på for eksempel Smestad er styrt av utbyggerne. Jeg ønsker ikke en slik pengestyrt utbygging. Smestad er et område der det er mye å tjene på å bygge ut, og utbyggerne har hastverk med å sette spaden i jorden. De samme utbyggerne velger bort å bygge på andre tomter som er klare til å bygges på. Dette henger ikke sammen, sier Slagsvold Vedum.

Selvmotsigende

Beboeraksjonen tok blant annet opp påstanden om at det å rive hus for å bygge blokker fremstilles som et klimatiltak, når de mener at det er dokumentert av riving av gamle bygg og oppføring av nye har store klimaomkostninger og samtidig reduserer nedbygging av hager biologisk mangfold og viktig CO2-opptak.

- Det er selvmotsigende at byrådet på den ene siden oppfordrer folk til å plante blomster i kasser til humler og bier, og på den andre siden vil bygge ned blomstrende hager, sier Slagsvold Vedum.

- Vi ønsker ikke en byutvikling for innbyggere, ikke utbyggere. Vi etterlyser reelle endringer for å gi innbyggerne medbestemmelse i hvordan deres nabolag skal bli, sier Oslo Senterpartis førstekandidat i Oslo, Bjørg Sandkjær.

Kan bli historisk

Etter møtet med Beboeraksjonen var Sandkjær optimistisk på grunn av det sterke engasjementet.

- Det kom beboere fra hele byen og ikke bare fra eplehagene på vestkanten, som enkelte hevder står bak kravene om en annen og fornuftig byutvikling. Her er det stort engasjement over hele byen. Det viktigste for meg er å ivareta lokaldemokratiet og sikre bedre medbestemmelse, som konkret betyr at beboere må komme mye tidligere inn i planprosesser for å kunne påvirke utviklingen i eget nærområde. Det har jeg lovet å jobbe for som representant i bystyret, sier Sandkjær.

- Og hva er sjansen for at Senterpartiet blir representert i bystyret denne gangen?

- Vi er optimistiske. Ut fra meningsmålinger har vi håp om å få inn to representanter i bystyret. Da blir vi i tilfelle historiske, avslutter Sandkjær.

Les også:

Smestad-beboere klare for søksmål mot Oslo kommune

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...