«Trygt vann for Oslos innbyggere – en nødvendig investering»

NØDVENDIG: Lars J. Hem imøtegår forslaget om vannbehandlingsanlegg ved Akershus festning. Her er Hem under et tidligere orienteringsmøte i Bydel Vestre Aker. Foto: Vidar Bakken
Forslaget om å legge vannbehandlingsanlegget under Akershus festning blir imøtegått av plansjef i Vann- og avløpsetaten, Lars J. Hem.
Publisert: 22.03.2019 kl 14:05
Sist oppdatert: 22.03.2019 kl 15:01
Et nedlagt renseanlegg under Akershus festning foreslås som et alternativ til planene om å legge vannbehandlingsanlegget under Husebyskogen. Ombygging av et slikt anlegg som del av ny vannforsyning til Oslo vil kun dekke 10% av behovet.
Les saken: «Ny vannforsyning til Oslo - en alternativ løsning?»
Oslo trenger sårt en fullgod reservevannforsyning. Oslo kommune, ved Vann- og avløpsetaten, har lagt fram et planforslag om å hente vann fra Holsfjorden i Buskerud via en ny tunnel, og bygge et nytt vannbehandlingsanlegg under Husebyskogen. Plasseringen under Husebyskogen gir god tilgang til byens stamnett og naturlig fall slik at en ikke må bruke energi på å pumpe vannet til abonnentene.
Det rene vannet skal føres til byens stamnett via en ny tunnel fra Huseby til Sagene. Bakgrunnen er at Mattilsynet har pålagt Oslo kommune å ha en fullgod reserveforsyning som kan forsyne hele byen med drikkevann dersom Maridalsvannet eller Oset vannbehandlingsanlegg ikke kan brukes. I dag får 90% av abonnentene vannet sitt herfra, og det regnes som svært sårbart. Bygging av en ny reservevannforsyning er kostbart, men nødvendig. Bortfall av vann fra Maridalsvannet eller svikt på Oset vannbehandlingsanlegg ville bety evakuering av byen innen få timer.
Les også: «Hvorfor i all verden kan ikke denne parkeringsplassen (B4) brukes?»
Sverre Haanæs spør i en kommentar i Akersposten om en ikke kunne legge vannbehandlingsanlegget under Akershus festning. Her har Forsvarsbygg et nedlagt renseanlegg fra 1979 på 50 000 m3. I tillegg foreslår Haanæs å bruke kornsiloen på Vippetangen som vannreservoar. Den rommer ca. 30 000 m3. Dette er ikke tilstrekkelig for en by på snart 700 000 innbyggere der døgnbehovet for vann er ca. 367 000 m3.
Les også: Slår på ny ring om Husebyskogen
Mattilsynet har pålagt Oslo kommune å etablere en fullgod reservevannforsyning som kan forsyne hele byen dersom Maridalsvannet ikke kan brukes. Å bruke anlegget under Akershus festning ville kun gi et vannbehandlingskapasitet som dekker en 10. del av behovet for byen, og en utvidelse ville bety store anleggsarbeider med sprenging og massetransport i Oslo sentrum med store miljøkostnader og ulemper.
Akershus festning ligger nede ved vannkanten, mens en stor del av Oslos befolkning bor høyere opp. Dermed måtte en pumpet det rene vannet opp til et høydebasseng for å oppnå nødvendig trykk. Denne infrastrukturen finnes ikke i dag, og i tillegg til en pumpestasjon måtte en bygge filteranlegg, bassenger og vannforsyningsledninger opp til byens stamnett. Plasseringen av et servicebygg for å drifte og ivareta sikkerheten på vannbehandlingsanlegget ses også på som problematisk inne på Akershus festning. Vann- og avløpsetaten mener derfor at forslaget ikke lar seg gjennomføre uten vesentlig større ulemper og kostnader enn det planforslaget som nå er lagt fram.
En risiko- og sårbarhetsanalyse av vannforsyningen underbygger behovet for en ny vannforsyning med tilstrekkelig kapasitet og redundans. Dagens situasjon beskrives som uakseptabel. Forslaget som nå legges på bordet er nøye vurdert, og tiden er nå inne for å få en beslutning rundt denne kritiske infrastrukturen for byen.
Lars J. Hem
Sjefsingeniør og plansjef for ny vannforsyning Oslo
Vann- og avløpsetaten
Les også:
Slik blir det enorme vannanlegget på Huseby
Nei til administrasjonsbygg i Husebyskogen