Akersposten

«Trygg handel uten smitte»

Stig Asplin har tidligere vært bydelsoverlege i Ullern i 12 år. Han er nå fastlege, men er hyret inn av Bydel Ullern for å bistå i forbindelse med den nasjonale Corona-krisen. Foto: Privat

«Jeg var i butikken og kjøpte seks varer. Jeg merket meg at jeg i løpet av syv minutter i butikken hadde minst 20 berøringspunkter på steder der alle andre også bruker fingrene. Og foran kassene var det neste umulig å opprettholde avstand til andre.» Det skriver fastlege Stig Asplin, som her gir råd til både handlende og butikkeiere.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2020 kl 23:54

Butikkene kan være smittesteder for corona-smitte. Men vi trenger mat, og livet må gå sin gang. Med enkle råd kan vi redusere risikoen og gjøre handelen trygg!

Jeg var i butikken og kjøpte seks varer. Jeg merket meg at jeg i løpet av syv minutter i butikken hadde minst 20 berøringspunkter på steder der alle andre også bruker fingrene. Og foran kassene var det neste umulig å opprettholde avstand til andre.

Nå må vi sørge for at handelen blir trygg og at butikkene ikke blir smittekilder. Det kan vi gjøre ved å overholde to meters avstand til andre, vaske hendene eller bruke håndsprit (antibac) før og etter handelen og ikke ta oss selv i ansiktet mens vi handler.

Det er også viktig at folk som er syke og alle i karantene holder seg borte fra butikkene og får andre til å handle for seg, og at vi er flinke til å spørre naboer og andre om de trenger hjelp til dette!

Alle butikker bør nå sette opp plakater med smitteråd og sette frem antibac ved inngangen til butikken!

Slik kan plakaten se ut:

TRYGG HANDEL UTEN SMITTE

  • Ikke kom til butikken hvis du er syk!
  • Overhold 2 meters avstand til andre i butikken!
  • Vask hendene eller bruk håndsprit (Antibac) før du handler!
  • Ikke ta deg i ansiktet under handleturen!
  • Ikke ta på mer enn du må under handleturen!
  • Hjelp dem som ikke kan handle selv!

Stig Asplin
fastlege, Ullern

LES OGSÅ:
Status fra Oslo kommune om korona-viruset

"Vi må trå til for gamle og syke, men på avstand"

"Det er NÅ det gjelder"

Her er Oslo kommunes tiltak torsdag

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...