Akersposten

Røatunnel:

- Kan bety slutten på Oslopakke 3-avtalen

VIL TVINGE: Eirik Lae Solberg (til venstre) og Nicolai Øyen Langfeldt vil tvinge byrådet til å overholde Oslopakke 3-avtalen ellers... Foto: Vidar Bakken

Høyres representanter var raskt på banen da Akersposten erklærte avtalen og tanken om Røatunnel som død.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2020 kl 15:10

RØA: Røatunnelen ble begravet av Akersposten i en kommentar, etter at det ble kjent at Bymiljøetaten anslo at det ville ta 8 – 10 år før selve arbeidet med tunnel kunne starte. Dette til tross for at den tverrpolitiske Oslopakke 3-avtalen med blant andre MDG og Ap, tilsier at dette arbeidet skal starte 2022.

Les saken: 175 millioner kroner og anleggsstart i 2022

Ikke tema

Akersposten ville vite om Høyre, som sammen med Venstre har stått som garantist for tunnelen, ville skrote hele Oslopakke 3-avtalen når betingelsene i denne ikke blir oppfylt.

- Vårt utgangspunkt er at avtalen i Oslopakke 3 er gjeldende og når det gjelder Røatunnel er ikke denne tema i de pågående forhandlingene om revisjon av Oslopakke 3-avtalen. I og med at dette er det eneste prosjektet som både har fått øremerkede midler og er tidfestet, så har denne miljøtunnelen høyeste prioritet, sier Høyres forhandlingsleder, Nicolai Øyen Langfeldt, som er nestleder i bystyrets Samferdsels- og miljøutvalg.

Forsøker å sabotere

- Men er ikke toget gått med de anslag som Bymiljøetaten har gjort?

Eirik Lae Solberg rister oppgitt på hodet. Som tidligere gruppeleder i bystyret og Høyres forhandlingsleder i Oslopakke 3-forhandligene, satte han hardt mot hardt da byrådspartiene signaliserte at de ville ha Røatunnelen ut av avtalen. Det førte til at Røatunnelen både ble tildelt midler og tidspunkt for anleggsstart.

Les også: Striden om Røatunnel kan igjen velte hele Oslopakke 3

I oktober 2019 ba han byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg, redegjøre for status i prosjektet. Berg lovet å komme tilbake med et svar, men i mars 2020 har ikke byrådsavdelingen svart ut dette.

- Det er naturligvis bare snakk om politisk vilje. Vi snakker om et byråd som fikk utredet og vedtatt Oslos største byggeprosjekt i Husebyskogen i løpet av fire år. Røatunnelen er utredet i flere omganger over mange år. Selv om det var opplagt at alternativet med lang tunnel var det eneste reelle alternativet, så klarte byrådet å tvinge gjennom nye og helt unødvendige utredninger i bystyrevedtaket. Det skjedde for ett og et halvt år siden og så viser det seg at etaten ikke en gang har startet arbeidet. Dette er bevisst sabotasje av Oslopakke 3-avtalen, sier Lae Solberg.

Ber om forpliktende formulering

- Som vi har sagt tidligere. Det er ikke slik at enkelte avtalepartnere selv kan bestemme hva som skal prioriteres. Vi forlanger at avtalen holdes, så enkelt er det. I de pågående forhandlingene vil vi understreke alvoret gjennom å få en forpliktende formulering om at Røatunnel skal gjennomføres etter planen, sier Langfeldt.

- Med det vil vi vise at vi ikke godtar sabotasje av avtalen. Nå må byrådet forstå at Røatunnel ikke er forhandlingstema lenger. Det er fullt mulig å overholde planen som er lagt om byrådet legger trykk på saken. Diskusjonen er avsluttet og tilliten til avtalepartnerne er tynnslitt. Og hør her – om ikke byrådet nå følger opp avtalen så kan det bety slutten på Oslopakke 3-avtalen sier Lae Solberg.

Viktig miljøspørsmål

- Som sagt er dette mulig å få til med politisk vilje og Høyre har vilje til gjennomføring. Nå vil vi be om kvartalsvise rapporter som forteller om fremgangen i prosjektet, sier Langfeldt.

- Kampen for Røatunnel er også et viktig miljøspørsmål for å skape mer levelige forhold i dette området. Høyre fortsetter kampen og gjør det i respekt for alle dem som har kjempet for denne miljøtunnelen i alle disse årene, sier Lae Solberg.

Les også:

- Lang Røa-tunnel er eneste alternativ

Kort eller lang tunnel?

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...