ANNONSE
Annonse

Tror du dekktrekking bare er for polfarere? Tro om igjen!

Astrid Furholt (t.v) fra Tryvann har tonnevis av erfaring etter flere store ekspedisjoner, mens Anne Kristoffersen har trent mye både før, gjennom og etter kreftsykdom. Nå inviterer de til dekktrekking! Foto: Fredrik Eckhoff

Anne er kreftoverlever, mens Astrid er kreftsykepleieren som i vinter gikk til Sydpolen i ruten til Roald Amundsen. Nå lurer de på om du vil være med og trekke litt dekk!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2018 kl 11:30

ANNONSE
Annonse

MIDTSTUEN: «Oj, det høres veldig slitsomt ut,» tenker du kanskje.

– Ja, men dette er faktisk en ganske snill treningsform. Du har ikke vekten ned på kroppen. Dette er bra for armer, ryggtavle, lår og bein, sier Anne Kristoffersen.

– Denne treningen er for alle typer mennesker som har lyst på en annerledes måte å trene på. Her trenes både muskler og hjerte, sier Astrid Furholt.

Eventyrlysten

Akersposten møter de to ivrige og spreke damene ved turveien på Midtstuen, ved porten til Marka, rett ovenfor Ankerveien. De er utstyrt med gåstaver og dekk og er klare for å demonstrere hva dekktrekking går ut på.

Astrid Furholt (t.v) fra Tryvann har tonnevis av erfaring etter flere store ekspedisjoner, mens Anne Kristoffersen har trent mye både før, gjennom og etter kreftsykdom. Nå inviterer de til dekktrekking! Foto: Fredrik Eckhoff

– De fleste forbinder dekktrekking med turer og ekspedisjoner, sier Astrid, som vet veldig godt hva hun snakker om. Sist vinter gikk hun i 66 dager til Sydpolen, en tur som varte fra november til januar. Hun hadde med seg en makker, men det var Astrid som planla turen og samlet inn sponsorer til ekspedisjonen.

Da hadde hun allerede turer både over Grønland og i Andesfjellene på samvittigheten, og sydpolturen hadde hun planlagt og forberedt seg til helt siden 2011.

Astrid har god tilgang til marka, der hun bor på Tryvann. Med fortid på landslaget i elvepadling har hun alltid vært godt trent. Det tok hun med seg videre da eventyrlysten satte inn for alvor.

Trente seg gjennom kreftsykdom

Da Astrids poltur begynte å bli kjent, fikk Anne Kristoffersen øynene opp for henne.

– Jeg begynte å følge med på Astrid på nett og tok kontakt. Jeg ble begeistret! sier Anne, som bor på Kjelsås.

Anne opplevde for 10 år siden å bli rammet av kreft.

– Da jeg fikk diagnosen, kjente jeg raskt hva fysisk aktivitet gjorde for behandlingen, sier den tidligere aerobic-instruktøren som ønsket å hjelpe andre kreftrammede med å komme over kneika, akkurat som hun gjorde selv.

– For eksempel det første året etter friskmeldingen oppleves bivirkningene enklere å takle hvis man trener. Senest under Arendelsuka snakket de om at det er en stor samfunnsbesparelse i å legge inn fysisk aktivitet i behandlingen, sier Anne.

– Etter hver økt gleder man seg til neste. Det er viktig å kjenne at «noen er hjemme»! sier hun.

Anne har, sammen med andre kreftoverlevere, startet opp idrettslaget Bevisst Aktiv IL. Der er det rundt 20 aktive medlemmer. www.bevisstaktiv.no

Inviterer til trekktest onsdag

Dekktrekking er den aller viktigste treningen for en som skal legge ut på lange ekspedisjoner på ski med masse utstyr på slep. Astrid har haugevis med timer bak seg i marka med opptil tre store bildekk på slep.

Men dekktrekking er altså ikke bare for polfarere, mener begge damene, som nå ønsker å samle to grupper til trening med dekk utover høsten. Hver onsdag klokken 17 og 19 blir det treningstur, med utgangspunkt akkurat der Akersposten møter de to, ved starten av turveien nedenfor Midtstuen stasjon.

– Så går vi innover her, sier Astrid og peker mot skogen. De forteller at dekkene er klare. Det eneste man trenger å stille med, er gåstaver og treningslyst. Også koster det 2.500 kroner å delta på kurset som går over 10 ganger, og da er altså utstyret inkludert.

– Det er helt spesielt å få trene sammen med en polfarer, smiler Anne. Hun og Astrid håper mange er nysgjerrige på hva dekktrekking er, og de inviterer derfor til en uforpliktende demonstrasjon og test av hvordan dette fungerer i praksis. Det skjer onsdag 29. august klokken 18, samme sted på Midtstuen.

– Det er bare å møte opp. Ta gjerne med gåstaver. Dekkene har vi! sier de. Og hvis du lurer? Ja, det er litt forskjell på dekkene i størrelse, slik at det går an justere belastningen.

Du finner mer informasjon på Facebook-siden «Astrid til Sydpolen».

Les også: Nå blir det bråk igjen på Røa

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse