ANNONSE
Annonse

Trekker nå til seg 100.000 kunder i måneden

I 1956 lå Petraborg (huset til venstre) der, boligen til "Røa-kongen" Hans Johan Mehlum. Bensinstasjonen var på plass for lengst, men senteret var fremdeles 12 år unna åpning.

I dag trekker senteret kunder fra fjern, men mest nær. I den forsiktige begynnelse var det omtrent bare en matbutikk og en bank som var trekkplastrene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2018 kl 10:26

ANNONSE
Annonse

RØA: Denne uken feirer Røa Senter 50 år og kan skilte med en rekke tilbud, som Meny-butikk, Vinmonopol, apotek, sportsbutikk, kafé, bokhandel, sushirestaurant, klesbutikk, treningssenter, renseri, frisør, parfymeri og mer til. I tillegg har det vokst frem en rekke helsetilbud oppover i etasjene, for ikke å glemme at Røa Seniorsenter holder til i tredje etasje.

Landlige omgivelser

Nå har Røa Senter gravd litt i historien og funnet frem både gamle bilder og skrevet litt om historien på og rundt tomten senteret ligger på i dag. I dette arbeidet har de fått god hjelp fra Nils Carl Aspenberg i Ullern, Røa og Bygdøy historielag, som selv er Røa-mann.

Det var Trygve Bjerkes entreprenørforretning som midt på 1960-tallet kjøpte opp huset og tomten til selveste «Røa-kongen», Hans Johan Mehlum (1859-1950). Huset hans, Petraborg, sto majestetisk plassert godt inne på tomten bak bensinstasjonen.

Mehlum kom forøvrig fra husmannsplass og slo seg opp på flere felter, blant annen innen bank. Han var også blant annet i brannvesenet, og han var feierinspektør. Han hadde etter hvert både makt og penger og var vel ansett, derav kallenavnet. Mehlum var også leder av Røa Vel og i busselskapet Røa-Sørkedalsruten.

Sped forretningsstart

Som man kan se av bildet fra 1960-tallet, var det fredelig og landlig på oversiden av Griniveien i Røakrysset. Bensinstasjonen lå der, og det gjorde også det som i dag er Kaffebrenneriet og Peppe's.

Røa Senter før Vækerøveien 207 (Anton Sport-bygget) ble reist. Inngang til Jens Evensen og senteret på platået til høyre for Esso.

Så kom altså Trygve Bjerkes entreprenørforretning inn og kjøpte opp Mehlum-tomten, og det skulle bli starten på Røa Senter. Her I 1968 åpnet Irma matvarebutikk, omtrent i lokalene der apoteket ligger nå, altså ut mot Vækerøveien. Ellers var det Andresens Bank, som senere skulle bli Kreditkassen og K-Bank, og en optiker som utgjorde de viktigste butikkene.

Flere firmaer holdt også til i bygget, som besto av to etasjer i Vækerøveien 205. Blant de mest kjente var vinimportør Engelstad og dagligvaregrossist K. Eikrheim.

Større matbutikk

I 1985 var det slutt på Irma. Matbutikken på Røa Senter ble større og viktigere for lokalmiljøet, da Jens Evensen etablerte seg. Hovedinngangen ble lagt til sydsiden, ut mot Griniveien, ved siden av Esso-stasjonen.

Gamle inngangen fra Griniveien, som forsvant etter bygging ut mot Griniveien, som sto ferdig i 2006. Foto: Halvor/Timefoto Røa Senter

I 1995 ble Jens Evensen-butikken til Meny.

I 1993 kom neste store utvidelse av senteret. Bygget fikk en tredje etasje, der blant andre Røa Seniorsenter er i dag. I 2006 sto Vækerøveien 207 ferdig, der Anton Sport holder til i første etasje.

Boligblokken ut mot Griniveien, til høyre for Esso-stasjonen, sto ferdig i 2006, der for eksempel interiørbutikken Andre Etage holder til. Da var hovedinngangen flyttet til der den er i dag.

Feirer i tre dager til ende

– Røa Senter har et snitt på 100.000 besøkende i måneden, og i desember i fjor var det over 150.000 kunder innom senteret, sier senterleder Lise Bjerkelund.

Senteret som startet beskjedent, har vokst seg til et nærsenter som er viktig for langt flere enn de som bor i umiddelbar nærhet.

Senterleder Lise Bjerkelund og driftssjef Pål Harbye har utstillingen klar til feiring av 50 år med Røa Senter. Foto: Fredrik Eckhoff

Denne uken, fra torsdag til lørdag, feirer Røa Senter sine 50 første år, og det skal merkes av kundene. En utstilling med lokalhistorie både til senteret og til Røa, er satt opp. Den består av 35 store plakater med bilder som helt sikkert bringer tilbake minner for mange. De som slett ikke kjenner seg igjen i de gamle bildene, vil få et innblikk i utviklingen.

Røa sentrum er i en rivende utvikling. Det som er sikkert, er at butikktilbudet utvides i årene som kommer, ikke minst med utbyggingen på Røa Torg.

– Hva med fremtiden for Røa Senter, Lise?

– Planen for Røa Senters fremtid er ikke lagt, men vi gleder oss til de neste 50 årene! sier hun og ser for seg at senteret kommer til å gå gjennom endringer i årene som kommer.

PS! Torsdag 1. november klokken 14 skal lokalhistoriker Nils Carl Aspenberg snakke om Røa-historie, for alle som ønsker å høre på inne på senteret.

Inne på senteret skjer det mye ekstra fra torsdag til lørdag. Denne traktoren, for eksempel, pleier ikke å være der!

Følg Akersposten på Facebook

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse