Tre nye korona-dødsfall på sykehjem i Oslo vest

To beboere på Madserudhjemmet er de siste dagene døde etter å ha blitt smittet med korona-viruset. Også på Vinderenhjemmet er en beboer død på grunn av viruset.
Fra fredag til mandag er det registrerte at seks beboere på sykehjem i Oslo med korona-smitte har gått bort. Av disse var tre beboere på sykehjem i Oslo vest.
Publisert: 20.04.2020 kl 18:15
Sist oppdatert: 22.04.2020 kl 09:41
VINDEREN/MADSERUD: To av de døde bodde på Madserudhjemmet, mens den tredje avdøde var beboer på Vinderenhjemmet.
De siste oppdaterte tallene viser at det har vært dødsfall grunnet korona-viruset ved tre av de fem sykehjemmene i bydelene Ullern og Vestre Aker: Madserudhjemmet (2), Hovseterhjemmet (2) og Vinderenhjemmet (1).
I en pressemelding mandag ettermiddag skriver Sykehjemsetaten:
Seks beboere på sykehjem i Oslo som var bekreftet syke med Covid-19 har gått bort i løpet av de siste dagene.
- Fredag 17. april døde en beboer på Nordseterhjemmet.
- Lørdag 18. april døde en beboer på Vinderen bo- og servicesenter og en beboer på Nordseterhjemmet
- Søndag 19. april døde en beboer på Madserud sykehjem og en beboer på Nordseterhjemmet.
- Mandag 20. april døde en beboer på Madserud sykehjem.
25 døde på sykehjem
Det er totalt 25 beboere som er døde med Covid-19 på sykehjemmene. Beboere på våre langtidsinstitusjoner rammes spesielt hardt av pandemien. Snittalderen ligger på rundt 85 år, og de fleste har flere sykdommer.
En hjemmeboende pasient som ble innlagt på Kommunal Covid-19 behandlingsenhet (KCB) etter å ha fått påvist smitte, døde lørdag 18. april.
Det er totalt fem pasienter som er døde med Covid-19 på Kommunal Covid-19 behandlingsenhet (KCB). Oslo kommune har opprettet dette spesialtilbudet for hjemmeboende pasienter for å avlaste sykehusene. Det vil si at alle pasientene har fått påvist Covid-19 før innleggelse. Pasientene overføres enten fra sykehus eller hjemmefra etter at de er blitt vurdert på KAD (Kommunal akutt døgnenhet) på Aker. Sykehjemsetaten drifter dette tilbudet for Oslo kommune. Dette er ikke et sykehjem.
Nordseterhjemmet
Flere beboere og medarbeidere er bekreftet Covid-19 syke på Nordseterhjemmet, som ligger på Nordstrand. I tillegg til de tre beboerne som nå bekreftes døde, er det fra før bekreftet tre døde beboere med smitte. Det er gjort omfattende testing av både beboere og ansatte de siste ukene, i tillegg til at mange medarbeidere er sendt i hjemmekarantene og beboere er isolert.
For å unngå smittespredning er det fra starten gjennomført omfattende smitteoppsporing for å finne hvordan smitten har kommet inn og hvem som er nærkontakter.
– Det tyder på at de første smittede hadde ingen eller svært små symptomer. Dessverre ser vi at når vi først har fått smitte inn på sykehjemmene er våre beboere og ansatte veldig utsatt for smitte på grunn av den nære kontakten det er mellom våre beboer og ansatte, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.
Det ble satt i inn et eget smitteoppsporingsteam som har arbeidet sammen med sykehjemmet. Alle medarbeidere som er identifisert som nærkontakter til de som er smittet er sendt i hjemmekarantene. Beboere som er nærkontakter eller smittet er isolert. Alle med indikasjoner på smitte testes. Smitten er i hovedsak tilknyttet en avdeling på sykehjemmet.
-Alle beboere på den avdelingen som har mest smitte ble forrige uke flyttet til andre rom slik at avdelingen ble vasket ned og desinfisert. Det er satt opp nye vegger og dører mellom beboergruppene for å hindre at beboere skal bevege seg på tvers. Alle medarbeidere på avdelingen er sendt i hjemmekarantene. Det er satt inn nytt personell på hele denne avdelingen, sier Jagmann.
Det er risiko for at flere kan være smittet og at smitten kan ha spredd seg til avdelinger som i dag er mindre berørt. Medarbeidere skal bruke smittevernutstyr der dette skal brukes, og alle sykehjemmene i Oslo følger føringene fra Folkehelseinstituttet.
– Beboere med alvorlig demens har ofte et behov for å vandre mye. Da vi så omfanget av utbruddet ble det besluttet å gå lengre enn Folkehelseinstituttets anbefalinger. Vi innførte bruk av munnbind hos alle medarbeidere på sykehjemmet. Vi følger nøye med på situasjonen. Dersom det blir omfattende smitte på andre avdelinger vil vi også der flytte alle beboere, desinfisere og sende hjem alt personell som kan være smittet, opplyser etatsdirektøren.
Det er også et utbrudd på Madserudhjemmet. Tiltak på lik linje som på Nordseterhjemmet vurderes fortløpende.
Erfaringene viser at det er krevende å opprettholde den sosiale avstanden på skjermede avdelinger. Dette er beboere med alvorlig demens. Det er rundt 1.000 skjermede plasser i Oslo. Sykehjemsetaten besluttet forrige uke at alle medarbeidere på disse avdelingene skal bruke munnbind for å redusere smitterisiko.
Status smittetilknytning på helsehus, langtidshjem og Kommunal Covid-19 behandlingsenhet (KCB)
- 26 av 39 langtidshjem har ikke beboere som er Covid-19 syke.
- Det er lagt inn hjemmeboende pasienter med påvist smitte på Kommunal Covid-19 behandlingsenhet (KCB), et spesialtilbud for Covid-19 syke som Sykehjemsetaten drifter. Dette er et tiltak for å avlaste sykehusene og er lokalisert på Solvang helsehus. Etaten bygger opp kapasitet til å kunne ta imot 117 pasienter hjemmefra eller sykehus.
- Det er ikke Covid-19-syke pasienter på de andre tre helsehusene.
- Det er medarbeidere med påvist smitte i tilknytning til 21 av 43 institusjoner. Med smittetilknytning menes det at smitte hos medarbeideren kan ha blitt oppdaget før medarbeideren var på jobb, og derfor ikke vært smittet på jobb.
- Fem sykehjem er erklært smittefrie. På disse har det tidligere kun vært smittede medarbeidere med tilknytning til langtidshjemmet.
Status testing ansatte og beboere
Sykehjemsetaten følger de nasjonale retningslinjene til Folkehelseinstituttet (FHI).
- Hittil er 1107 beboere og pasienter testet. Det er rundt 4100 beboere og pasienter på institusjonene. 86 beboere på langtidshjem har fått påvist smitte. I tallene inngår fire beboere har blitt erklært friske og 25 beboere med påvist smitte som er døde
- Det er nå 24 smittede hjemmeboende pasienter innlagt på Kommunal Covid-19 behandlingsenhet (KCB). 7 pasienter har flyttet hjem igjen etter å ha vært innlagt. Fem pasienter er døde
- 1801 medarbeidere er testet. Totalt er det rundt 10.000 medarbeidere. 138 medarbeidere har fått påvist covid-19. I tallene inngår 60 medarbeidere som nå er friske. 242 medarbeidere er i hjemmekarantene
- Alle beboere og medarbeidere som får indikasjoner på smitte testes
- Alle beboere med indikasjoner på smitte isoleres til vi får testresultatene
- Alle medarbeidere som får indikasjoner på smitte, sendes i hjemmekarantene fram til vi får svar på testresultat og de er friske fra infeksjonen
Fem tiltak for å hindre smitte:
1. Besøksforbud (kan fravikes etter avtale)
2. Stengte dagsentre
3. Restriksjoner på jobbing på tvers mellom sykehjemmene
4. Testing av medarbeidere og beboere med symptomer på luftveisinfeksjon
5. Aktiv smittesporing ved påvist koronasmitte