Akersposten

Tre millioner er alt som skal til

BEFARING: Fra venstre: Øystein Sundelin, Julie Løddesøl, Camilla Wilhelmsen, Odd Einar Dørum, Eivind Bødtker og Bjørn Wangen. Foto: Vidar Bakken

Samtlige borgerlige partier i bystyret går inn for mudring av Holmendammen, som er i ferd med å gro igjen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.06.2018 kl 20:24

HOLMENDAMMEN: Bjørn Wangen i Holmendammens Venner har i mange år forsøkt å få politikerne i rådhuset til å få øynene opp for hva som skjer med Holmendammen.

Akersposten møtte Øystein Sundelin (H) (nestleder i finanskomiteen/bystyret), Camilla Wilhelmsen (Frp) (nestleder i byutviklingskomiteen/bystyret) og Odd Einar Dørum (V) (Kultur- og utdanningskomiteen/bystyret) sammen med Julie Løddesøl og Eivind Bødtker i Oslo Elveforum/Hoffselvens Venner.

Les også: Holmendammen gror igjen og igjen

Må ikke kjøres bort

Bjørn Wangen loset alle ut i Holmendammen, hvor eneste farbare vei var å gå i selve Holmenbekken. Alt er gjengrodd på nordsiden og vannspeilet er ikke lenger synlig. Det er åpenbart hva problemene består i, med bunnen synlig over store deler av dammen, tett oppunder vannflaten. Selv om dyrelivet i og rundt dammen har lidd under gjennomen et stadig mindre og gjengrodd område, er det ender med andunger og til og med et svanepar i dammen.

- Som dere ser, her må det mudres. Det mulig å bruke massene til å etablere små øyer til glede for fuglelivet med trygge hekkeplasser, slik det er gjort i Smestaddammen. Det betyr at massene ikke må kjøres bort. Tidligere var det her nord i dammen flere små øyer, men nå har alt grodd igjen slik at de er blitt landfaste. Gjennom mudring får vi også et større basseng, et fordrøyningsbasseng. Det vil være nyttig ved store nedbørsmengder og flomfare, sier Wangen.

GRUNT: I store deler av Holmendammen er bunnen snart i flukt med vannflaten. Foto: Vidar Bakken

Alle er med

Politikerne kjenner nå godt til saken og er klare på at de nå er villige til å bidra med midler, etter at Holmendammens Venner har ventet i 25 år. I 1993 ble det fra kommunens side gitt løfter om å oppruste i og rundt Holmendammen. I mellomtiden har lite skjedd.

- Alle de borgerlige partiene innstiller på å bevilge 3 millioner kroner i sitt alternative budsjett i forbindelse med revisjonen av kommunebudsjettet. Det gjelder også KrF som ikke er med her i dag. Summen er gitt på bakgrunn av det budsjettet som Bjørn Wangen har satt opp i sin søknad til kommunen, sier Camilla Wilhelmsen.

Les også: Denne idyllen kan gå tapt

- Det er mange som har et ansvar her. Vi kan vise til den lange historien og nå handler det om politisk vilje, sier Odd Einar Dørum.

Øystein Sundelin har stor forståelse for Wangens frustrasjon over kommunens manglende engasjement og handlekraft i denne saken.

- Veien for Oslo-politikerne er kortere enn man ofte tror, når vi samlet går inn for en sak, sier Sundelin.

- Men vil dere få med byrådspartiene på dette forslaget?

- Det vet vi jo ikke nå, men det hjelper å få dyttet på en sak, sier Dørum.

- Jeg har tro på at byrådspartiene ser alvoret i dette, sier Wilhelmsen.

Oslo Elveforum er også en støttespiller i dette.

- Vi legger tyngde i dette. Hele området er kommunal grunn og det er i så måte ingen hindringer i veien for å sette i gang, sier Julie Løddesøl.

NOK EN GANG: Det er ikke første gang Bjørn Wangen (med ryggen til) forteller om Holmendammens triste skjebne etter å ha ventet i 25 år på reaksjon fra kommunen. Foto: Vidar Bakken

Må ta prøver

Wangen er også frustrert over at Bymiljøetaten viser liten handlekraft for å tatt prøver av sedimentene i dammen. Gjennom flere år har det vært ukontrollerte utslipp fra byggeprosjekter som er ført med Holmebekken og ut i Holmendammen. Det er usikkert i hvilken grad disse utslippene er miljøfarlige.

Les også: Holmenbekken forurenset av samme firma tre ganger på rad

- For å komme i gang må vi få tatt prøver av sedimentene så raskt som mulig. Jeg har hatt kontakt med Multiconsult som sier at de kan ta prøvene uten at det skal koste oss noe, men disse må sendes til analyse og det må betales. Prøvene med dokumentasjon vil danne grunnlaget for å søke Fylkesmannen om mudring/tillatelse og hvordan det skal gjennomføres, sier Wangen.

Les også:

Vannspreder - lov eller ikke lov?

Kan være straffbart

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...