ANNONSE
Annonse

Tre ekvipasjer og en ukulele på langtur

PÅ BOGSTAD: Oda Tiller med Mersedes, Nora Krågebakk med Juniblest og ukulele, og Tom Thorvaldsen med Hercules. Nå er de på vei fra Oslo til Trondheim. Foto: Fredrik Eckhoff

Juniblest, Mersedes og Hercules har lagt ut på tur, og rytterne deres regner med at de rir inn i Trondheim 28. juli. Hvis alt går etter planen!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2016 kl 08:17

ANNONSE
Annonse

BOGSTAD: Akersposten møter de tre ekvipasjene når de har gjennomført første del av den første etappen, som startet i solskinn fredag morgen i Oslo sentrum.

De kan melde om at turen opp fra sentrum har gått fint, og de fulgte tipset fra en politidame til hest, som foreslo at de skulle legge turen gjennom Frognerparken og opp forbi miljøstasjonen på Smestad og opp gjennom skogen i retning Makrellbekken, før de tok turveien opp til Persbråten skole og opp til Bogstad gjennom Hovseterdalen.

Målet for første etappe er Kikut, der første overnatting er planlagt.

Vi tar en prat med Nora Krågebakk, som rir Juniblest. Nora er vokst opp på Hovseter, mens Juniblest holder til på Tangen gård i Sørkedalen. Det samme gjør Mersedes, mens rytteren heter Oda Tiller og bor på Skøyen.

Tom Thorvaldsen er den tredje som er med på turen. Både han og hesten Hercules er fra Spydeberg i Østfold.

De tre har altså bestemt seg for å bruke den neste måneden på å ri fra Oslo til Trondheim.

Støtter en viktig sak

– Hvorfor, Nora?

– Vi ønsker å gi litt fokus og startstøtte til en organisasjon som heter Mylder, som har skiftet navn fra Favn, sier Nora.

Oda Tiller med Mersedes, Nora Krågebakk med Juniblest


På Facebook-siden deres, Pilegrimsrittet 2016, kan vi lese at Favn, nå altså Mylder, er en "frivillig organisasjon som har som formål å samle støtte fra dem som vil bidra til at barn og unge med funksjonsutfordringer, som vokser opp i familier med lav økonomisk evne i storbyen, eller barn og unge som står i fare for/har falt ut av skolen «Skoledropouts» får samarbeide med hester.»

Nora forteller at Akersposten er den andre avisen de snakker med i dag, ettersom NRK Østlandssendingen møtte dem ved avreise i Oslo sentrum.

– Hvordan ser reiseruten ut etter at første etappe til Kikut er unnagjort?

– Det blir gjennom Nordmarka, ja, så mot Harestua og over Hadeland og Gjøvik. Så skal vi over Dovre…, sier Nora, som raskt understreker at hun vet at det er et stykke mellom Gjøvik og Dovre!

Viktig overnatting

Men planen er lagt, og det viktigste har vært å skaffe overnattingssteder. Det er ikke bare enkelt å planlegge rundt 30 ulike steder å overnatte med hest.

– Men vi har funnet fine overnattingssteder, sier Nora.

Både hester og ryttere har god erfaring med lange turer. Nora forteller at hun og Juniblest har ridd et ritt i England som var tilsvarende langt, og Tom forteller at han og Hercules har ridd Østfold på langs og tvers flere ganger.

Selv om overnattingsstedene er i boks, kommer de til å legge opp turen litt som de går, ettersom de ikke er helt sikre på hvordan forholdene blir underveis. Uansett er det hestene som er viktigst.

– Hestene må ha bensin, ja. Nok næring på turen, sier Tom.

– Jeg er mest opptatt av at hestene ikke blir for tynne på turen, at de ikke får gnagsår og at de får nok vann, sier Oda.

– Det er ikke bare å kjøre til de stopper, sier Tom.

Ukulelen er med

Allerede ved Bogstad camping har Oda og Tom oppdaget Noras nest største lidenskap, bak hest naturligvis: Ukulelen! Den har hun med på turen, og den har allerede vært flittig i bruk på veien opp fra sentrum.

– Jeg tror jeg har spilt alle sangene jeg kan nå, sier Nora. Så resten av følget må regne med en og annen reprise på turen videre.

– Selv hesten finner på bøll for å få meg til å slutte, smiler Nora, før de begynner å forberede turen videre. Hvis alt går etter planen, har de nå nådd første mål, Kikut. Og om en måned altså Trondheim.

ANNONSE
Annonse