Akersposten

Tre ekvipasjer og en ukulele på langtur

PÅ BOGSTAD: Oda Tiller med Mersedes, Nora Krågebakk med Juniblest og ukulele, og Tom Thorvaldsen med Hercules. Nå er de på vei fra Oslo til Trondheim. Foto: Fredrik Eckhoff

Juniblest, Mersedes og Hercules har lagt ut på tur, og rytterne deres regner med at de rir inn i Trondheim 28. juli. Hvis alt går etter planen!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2016 kl 08:17

BOGSTAD: Akersposten møter de tre ekvipasjene når de har gjennomført første del av den første etappen, som startet i solskinn fredag morgen i Oslo sentrum.

De kan melde om at turen opp fra sentrum har gått fint, og de fulgte tipset fra en politidame til hest, som foreslo at de skulle legge turen gjennom Frognerparken og opp forbi miljøstasjonen på Smestad og opp gjennom skogen i retning Makrellbekken, før de tok turveien opp til Persbråten skole og opp til Bogstad gjennom Hovseterdalen.

Målet for første etappe er Kikut, der første overnatting er planlagt.

Vi tar en prat med Nora Krågebakk, som rir Juniblest. Nora er vokst opp på Hovseter, mens Juniblest holder til på Tangen gård i Sørkedalen. Det samme gjør Mersedes, mens rytteren heter Oda Tiller og bor på Skøyen.

Tom Thorvaldsen er den tredje som er med på turen. Både han og hesten Hercules er fra Spydeberg i Østfold.

De tre har altså bestemt seg for å bruke den neste måneden på å ri fra Oslo til Trondheim.

Støtter en viktig sak

– Hvorfor, Nora?

– Vi ønsker å gi litt fokus og startstøtte til en organisasjon som heter Mylder, som har skiftet navn fra Favn, sier Nora.

Oda Tiller med Mersedes, Nora Krågebakk med Juniblest


På Facebook-siden deres, Pilegrimsrittet 2016, kan vi lese at Favn, nå altså Mylder, er en "frivillig organisasjon som har som formål å samle støtte fra dem som vil bidra til at barn og unge med funksjonsutfordringer, som vokser opp i familier med lav økonomisk evne i storbyen, eller barn og unge som står i fare for/har falt ut av skolen «Skoledropouts» får samarbeide med hester.»

Nora forteller at Akersposten er den andre avisen de snakker med i dag, ettersom NRK Østlandssendingen møtte dem ved avreise i Oslo sentrum.

– Hvordan ser reiseruten ut etter at første etappe til Kikut er unnagjort?

– Det blir gjennom Nordmarka, ja, så mot Harestua og over Hadeland og Gjøvik. Så skal vi over Dovre…, sier Nora, som raskt understreker at hun vet at det er et stykke mellom Gjøvik og Dovre!

Viktig overnatting

Men planen er lagt, og det viktigste har vært å skaffe overnattingssteder. Det er ikke bare enkelt å planlegge rundt 30 ulike steder å overnatte med hest.

– Men vi har funnet fine overnattingssteder, sier Nora.

Både hester og ryttere har god erfaring med lange turer. Nora forteller at hun og Juniblest har ridd et ritt i England som var tilsvarende langt, og Tom forteller at han og Hercules har ridd Østfold på langs og tvers flere ganger.

Selv om overnattingsstedene er i boks, kommer de til å legge opp turen litt som de går, ettersom de ikke er helt sikre på hvordan forholdene blir underveis. Uansett er det hestene som er viktigst.

– Hestene må ha bensin, ja. Nok næring på turen, sier Tom.

– Jeg er mest opptatt av at hestene ikke blir for tynne på turen, at de ikke får gnagsår og at de får nok vann, sier Oda.

– Det er ikke bare å kjøre til de stopper, sier Tom.

Ukulelen er med

Allerede ved Bogstad camping har Oda og Tom oppdaget Noras nest største lidenskap, bak hest naturligvis: Ukulelen! Den har hun med på turen, og den har allerede vært flittig i bruk på veien opp fra sentrum.

– Jeg tror jeg har spilt alle sangene jeg kan nå, sier Nora. Så resten av følget må regne med en og annen reprise på turen videre.

– Selv hesten finner på bøll for å få meg til å slutte, smiler Nora, før de begynner å forberede turen videre. Hvis alt går etter planen, har de nå nådd første mål, Kikut. Og om en måned altså Trondheim.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...