ANNONSE
Annonse
Akersposten

Tragisk vinter - men dette kan redde Korketrekkeren

PLUTSELIG: Her i Korketrekkeren har det knapt vært snø i vinter, men plutselig lavet det ned over intervjuobjektene, som holder riktig avstand. Fra venstre: Tomm Murstad, Camilla Wilhelmsen og Arne Boysen. Foto: Vidar Bakken

Det var så å si ingen aking i Korketrekkeren sist vinter. Det vil Camilla Wilhelmsen (Frp) gjøre noe med.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.05.2020 kl 10:03

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

FROGNERSETEREN: Selv om det krydde av folk i Oslo Vinterpark og rundt Holmenkollanlegget, så lå Korketrekkeren død mesteparten av denne vinteren – tom for snø. Nå fremmer bystyrerepresentanten Camilla Wilhelmsen (Frp) et privat forslag for bystyret, som gir mulighet for at Korketrekkeren kan komme til heder og verdighet igjen.

- Mitt forslag går ut på at Korketrekkern blir fullt rehabilitert og sikres snøproduksjon i snøfattige vintre, sier Wilhelmsen.

Tragisk

Akersposten møtte Camilla Wilhelmsen, Arne Boysen og ikke minst legenden Tomm Murstad. Og naturligvis laver snøen ned denne dagen i slutten av april, etter en svært snøfattig vinter.

- Det er helt tragisk. Det har vært en veldig dårlig vinter, med bare noen dager med mulighet for å bruke Korketrekkeren. I fjor var det så som så, mens det året før var helt fantastiske forhold. Jeg vil forresten skryte av kommunen med Bymijøetaten. Når det først er snø så prepper de her hver eneste natt, om det er helg eller hverdag, sier Murstad.

Det er snakk om en 100 år gammel tradisjon med Korketrekkeren, som har trukket folk fra hele byen og ikke minst turister fra hele verden.

- Dette er et såkalt lavterskeltilbud, hvor du ikke trenger dyrt skiutstyr for å ha det gøy og være ute i naturen. Uten Korketrekkeren forsvinner et viktig fritidstilbud, blant annet for de mange unge i byen vår, sier Wilhelmsen.

Ikke mye som skal til

Arne Boysen (FRP), som i flere år har vært en del av bydelsutvalget i bydelen, har lenge ivret for og jobbet for å få fokus på forholdene i "Korken".

- Det er egentlig ikke så mye som skal til. Det er noen vant som må repareres for å sikre banen, men først og fremst er det snakk om stabil snøproduksjon. Jeg har gått hele banen med det samme selskapet som leverer snøkanoner til Oslo Vinterpark. En løsning er å bruke to mobile snøkanoner. Vann er det fullt mulig å få fra nærliggende vannkilder. Som vi også ser blant annet i forbindelse med anlegget i Holmenkollen, kan også snø produseres et annet sted og bli tilkjørt, sier Boysen.

Ikke en kjelke igjen

Tomm Murstad startet allerede i 1964 med skiutleie og skiverksted sammen med faren sin. De siste 50 årene har han leid ut kjelker til Korketrekkeren og nå holder han til i det røde huset på andre siden av veien for selve Frognerseteren. Her er det lagret 570 kjelker og hjelmer til alle brukerne.

- Når Korketrekkeren er oppe, så går vi alltid tomme i helgene. Det er kø opp til døren og klokken 13.00 er det vanligvis ikke en kjelke igjen. Det samme gjelder for de andre kjelkeutleierne. Det koster jo nesten ingenting å leie sammenliknet med for eksempel et alpinanlegg. I tillegg kommer naturligvis alle dem som har egne kjelker eller akebrett. Vi har gjort telling i helgene og kom frem til at cirka 6 600 bruker Korketrekkeren i helgen med gode snøforhold. Med rundt tre turer i snitt per person, tilsvarer det opp mot 20 000 turer i løpet av en helg. Det er jo klart at dette er et unikt tilbud som Oslo kommune har til byens befolkning og det må vedvare gjennom en hel vinter, sier Murstad.

Saken fortsetter under bildet

MYE Å TA AV: Men sist vinter var det stille på kjelkeutleien hos Tomm Murstad. Foto: Vidar Bakken

Mange skoler og turister

«Korken» brukes også av 40 til 50 skoler i forbindelse med skolenes aktivitetsdager under en normal vinter. Firmaer bruker det til teambuilding. For turister fra hotellene er dette et populært tilbud.

- Det er ikke mange steder i verden hvor du får anledning til en så lang aketur og så kan sette deg på offentlig kommunikasjon på Midtstuen og opp til toppen igjen. Mange kommer også med danskebåten for å gå på ski og ake. For en tid siden kom et par med sine barn helt fra Boston, fordi de hadde lest om Korketrekkeren. De akte hele lørdag og søndag før de dro hjem igjen. De kom bare for å ake og syntes det var helt fantastisk, forteller Murstad.

Boysen mener alt dette viser hvilket behov for aktivitet som «Korken» fyller.

- Jeg er spesielt opptatt av alle dem som ikke har mulighet eller vil stå på ski. Samtidig kan tilbudet utvides for å gjøre akingen enda mer attraktiv. Flere steder ser vi at det kan lages «pitstop», med for eksempel lavvo og tilrettelegging for bål og grilling for familier og vennegjenger, sier Boysen.

Opp til politikerne

- Her får mange en flott naturopplevelse med frisk luft her oppe i høyden kombinert med fart og spenning. Det er hyggelig å høre, gang på gang, at unge som kjører Korketrekkeren for første gang kommer tilbake med brede smil og sier, det er det morsomste jeg har vært med på, sier Murstad.

Em smilende bystyrepolitiker mener at dette var et godt innsalg av hennes forslag som skal legges frem for bystyret.

-Jeg kan ikke skjønne annet enn at politikerne i rådhuset vil støtte opp om dette. Det er et gratistilbud til vår befolkning, som kan forsvinne om vi ikke foretar oss noe nå. I tillegg er det ikke snakk om store investeringer for å sikre dette tilbudet, sier Wilhelmsen

Følg Akersposten på Facebook