Totalt forfall av verneverdig villa

REGNER RETT INN: Luken på taket står rett opp slik at all nedbør kommer ned i huset. Dette reagerer Bengt Lifoss hos Byantikvaren sterkt på. Foto: Vidar Bakken
Byantikvaren er sjokkert over forfallet av den store murvillaen i Risalléen. – Jeg har knapt sett noe liknende, sier en representant for Byantivaren.
Publisert: 12.04.2016 kl 13:31
Sist oppdatert: 13.04.2016 kl 17:09
RIS: – Det går ikke an!
Bengt Lifoss hos Byantikvaren ser at en luke står vidåpen på taket av Villa Reine. På andre siden er det en tilsvarende åpning på taket.
– Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne konsekvensene når det regner rett ned i huset, sier Lifoss.
– Mye verre enn vi trodde
Bevaringsverdige Villa Rein i Risalléen står på Byantikvarens Gul liste og er i sterkt forfall. Ulike eiendomsutviklere har gjennom flere år gjort lite for å bevare villaen. Dagens eier, Beliggenhet Eiendom, har fått klar beskjed om å rette opp i forholdene. For ett år siden truet Plan- og bygningsetaten (PBE) med tvangsmulkt om ikke bygget ble sikret og istandsatt på en forsvarlig måte.
(Saken fortsetter under bildet)

FORFALLET KOMMET LANGT: For noen år siden ble det presentert 4 luksusleiligheter for salg i denne villaen. Ikke mye luksus over dette. Foto: Vidar Bakken
Det ble gitt løfte om å sikre og istandsette bygget og at arbeidene var i gang. Siden har tilsynelatende lite skjedd. 29. mars i år sendte Byantikvaren bekymringsmelding til PBE og ba etaten gjenåpne saken.
– Dette er opprinnelig en flott murvilla i jugendstil, bygget rundt forrige århundreskifte. Det var uvanlig at så store murvillaer ble lagt så langt unna bysentrum. Dette bygget er viktig for området og synliggjør tidsdybden for arkitekturen i byen. At forfallet har kommet så langt, det er mye verre enn vi trodde, sier Lifoss.
(Saken fortsetter under bildet)
"Mørning"
Han sier videre at det ser ut som villaen er satt til "mørning".
– Det er ingen logisk forklaring på tilstanden til dette bygget, sier Lifoss.
Mange vinduer i flere etasjer er knust eller står åpne slik at været står rett inn. Blikkenslagerarbeid på tak ser ut som det er brutt opp.
– Der trekker vannet rett ned i murverket, kommenterer Lifoss.
Murpuss har falt av i store områder, og på det ene hjørnet ser det ut som om noen har hakket av underliggende murstein. – Det er neppe vær og vind som kan ha stelt i stand alt dette. Dette er et av de alvorligste tilfeller av forfall som Byantikvaren har sett på mange år. Jeg kan si så mye at Byantikvaren vil følge opp denne saken, sier en hoderystende antikvar.
(Saken fortsetter under bildet)
Nekter for spekulasjon
For bare seks år siden, under en annen eier, lå fire planlagte leiligheter i bygget ute for salg til totalt 80 millioner kroner, med en gjennomsnittspris på 20 millioner kroner per leilighet. Siden er det forsøkt å dele opp bygningsmassen i mindre leiligheter for salg. Nå ser villaen mer eller mindre rivningsklar ut.
Styreleder i Beliggenhet Eiendom, Hans Øivind Nordvik, sier at de ikke spekulerer i forfall. Selskapet Auctus overtok Beliggenhet-gruppen og ble eier av tomten i oktober 2014.
– Jeg forstår at noen tror at vi spekulerer i denne eiendommen, men vi har faktisk brukt mye ressurser i prosjektet. Det er gjennomført bygningsmessige tiltak for å sikre bygget, vi har vært i kontakt med både byantikvar og Plan- og bygningsetaten, og det har blitt gjennomført salgs- og markedstiltak for det planlagte prosjektet, sier Nordvik.
– Men etter at entreprenøren gikk konkurs i fjor, stoppet prosessen litt opp. Vi kunne kanskje fulgt opp prosessen bedre, men vi avventer et avklaringsmøte med kommunen sier Nordvik.
Han drar til Risalléen etter at Akersposten har opplyst om Byantikvarens reaksjon på villaens forfall.
Sikret fundamentet
Entreprenøren som hadde ansvar for å følge opp pålegget fra Plan- og bygningsetaten gikk konkurs i fjor sommer.
– Men entreprenøren rakk blant annet å demontere dårlige piper, fjerne stubbloftsleire og gjennomføre tiltak for midlertidig avstivninger av bygget. I tillegg fjernet entreprenøren rester av løs utvendig murpuss og gravde dreneringsgrøft for å sikre bygningens fundamentering. Det kostet nærmere to og en halv million kroner å få gjort. Nå ser jeg at plast som har dekket for knuste vinduer er blåst bort og det samme med presenninger som har dekket takluker. Jeg er enig i at det ikke ser bra ut, sier han. – Nå er det også noen som har tatt seg inn på eiendommen og brutt opp hoveddøren, selv om tomten er godt avsperret med gjerder, sier Nordvik, som understreker at hans eierskap og engasjement i prosjektet kun startet for halvannet år siden.
– Det er ingen unnskyldning, men villaen har stått slik i mange år. Nå skal vi gjøre de nødvendige tiltakene for å sikre bygget, sier Nordvik.
Kostbart
– Om ikke lenge kommer det en ny områderegulering for Slemdal-området som trafikk-knutepunkt. Den vil tillate en helt annen og større utnyttelsesgrad av tomtene enn i dag. Er du ikke redd for at noen vil tro at du har kjøpt opp dette som et rent spekulasjonsobjekt i påvente av reguleringsplanen. Det er også sendt nabovarsel om rivning av villaen.
– Eiendommen inngikk som en av flere eiendommer da vi kjøpte Beliggenhetgruppen, så vi hadde ikke noen konkrete planer om akkurat denne eiendommen da vi kjøpte selskapet. Slik villaen fremstår er det utfordrende å holde seg til den opprinnelige rammetillatelsen med å bygge leiligheter. Det vil bli svært kostbart og markedet for denne type leiligheter har vært lunken i det siste året. Men, vi har likevel hele tiden forholdt oss til rammetillatelsen. Vi satte også i gang en dialog med Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten om hvordan vi best kunne sikre eiendommen og utbedre den, da vi overtok eiendommen, sier Nordvik.
Bevaring kontra utnyttelse
Han mener det i gitte tilfeller blir en interessemotsetning mellom bevaring og behovet for nye boliger.
– Det er en uttalt målsetting fra byens politikere med hensyn til nødvendig fortetting og behovet for flere boliger i en voksende befolkning. Det må da veies opp mot for eksempel om denne villaen har så stor bevaringsverdi at tomten ikke kan utnyttes bedre, sier Nordvik, som har bedt PBE om en forhåndskonferanse for å vurdere videre utvikling av eiendommen.
Nordvik understreker at de har et utmerket forhold til byantikvaren, blant annet i et annet pågående eiendomsprosjekt.
Pålegget fra PBE om å fjerne brakkene på eiendommen er ikke fulgt opp.
– Brakkene står igjen etter entreprenøren som gikk konkurs. Vi har i flere omganger bedt bostyrer i konkursboet om at disse blir fjernet. Vi har gitt dem ytterligere en ukes frist for å rydde opp etter seg, sier Nordvik.
Flere nyheter på Akersposten.no:
Praktvillaen ble revet
Slemdal skole må stenge på grunn av helsefare
Klart for handlegate under Røa torg
Sykehjem i vest må nedbemanne med 21 årsverk
Sjekk når din vei skal ryddes