ANNONSE
Annonse
Akersposten

Tørrlegges i fem uker

Uten vann mellom 5. august til 8. september grunnet konservering. Foto: Jiri Havran/Vigeland-museet

Mellom 5. august og 8. september 2019 vil den store fontenen i Vigelandsparken være uten vann.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.08.2019 kl 11:14

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

FROGNERPARKEN: Fem av Gustav Vigelands bronseskulpturer rundt fontenen vil i denne perioden bli konservert. Arbeidet utføres av Vigeland-museets konserveringsavdeling i samarbeid med konservatorer fra Nationalmuseet i København.

Forurensing og fukt

I 2017 ble det bevilget 1,8 millioner kroner av Oslo kommune til bevaring og konservering av Vigelands fonteneskulpturer. Prosjektet startet i 2018 og vil gå over tre år. I 2020 vil alle de 20 bronsegruppene rundt fontenen være konservert. Konserveringen må foregå mens det er varmt i været, og det er derfor nødvendig at arbeidet gjøres i sommerhalvåret.

Gustav Vigelands bronseskulpturer på bassengkarmen rundt Fontenen, har gjennom mange år blitt utsatt for forurensing og mye fukt. Mørke, grove korrosjonsskorper har dannet seg på overflaten, og skulpturene preges av sterke kontraster mellom grønt og svart. Korrosjonen skjuler også Vigelands opprinnelige modellering.

Det bygges stillaser rundt de fem skulpturene i det nord-vestlige hjørnet av Fontenen i Vigelandsparken. Til sammen fire konservatorer vil arbeide med rensingen av Vigelands skulpturer.

– Vi renser overflaten for å fjerne skadelige korrosjonsprodukter, og jevner ut de skarpe kontrastene mellom grønt og svart, sier Vigeland-museets konservator Ingebjørg Mogstad.

Slik gjøres det

– Mekanisk rensing av korrosjon med skalpell er en tradisjonell, men svært tidkrevende metode. I fjor testet og sammenlignet vi ulike rensemetoder og blåste to av skulpturene med tørris. I år vil alle de fem skulpturene renses med tørris. Tørrisen blåses på metalloverflaten på samme måte som ved sandblåsing, men er mer skånsom og etterlater ikke ekstra avfall, sier Mogstad.

– Blåsing med tørris fjerner noe av skorpene og gir dermed en jevnere overflate. Etter blåsing renses mer av korrosjonen bort for hånd med skalpell, stive børster og andre mekaniske verktøy. Til slutt vokses skulpturene for å beskytte overflaten og lette den årlige rengjøringen, avslutter Mogstad.

– Jeg er glad for denne ekstra bevilgningen. Det gir oss mulighet til å ivareta Gustav Vigelands kunst til glede for alle parkens besøkende, sier Jarle Strømodden, museumsleder ved Vigeland-museet.

Fakta

Fontenen i Vigelandsparken vil stå uten vann fra 5. august til omtrent 8. september 2019.

Det er Vigeland-museet som har ansvaret for kunsten i Vigelandsparken.

Årsaken er konservering av fem skulpturer i det nordvestlige hjørnet av Fontenen.

Det er estimert at vannet kommer tilbake i Fontenen rundt den 8. september. Det tar noe tid å fylle vannmagasinene og bassenget rundt Fontenen med vann. Det er årsaken til at man setter en tentativ dato for når vannet er tilbake i Fontenen.
Det bygges stillas over de fem skulpturene som er under konservering.

Bystyret i Oslo kommune vedtok i 2017 en ekstra bevilgning på 1,8 millioner kroner til bevaring og konservering av Vigelands fonteneskulpturer. Prosjektet startet i 2018 og skal være avsluttet i 2020.

Kulturetaten i Oslo kommune har fagansvaret for kunst og kultur i kommunen. Kulturetaten skal tilrettelegge for et bredt og mangfoldig kulturtilbud i Oslo. Oslo byarkiv, Popsenteret, Øvingshotellet, Vigeland-museet, Oslo kommunes kunstsamling, kulturhistoriske eiendommer, Oslo kulturnatt, Oslo kulturskole og økonomitilskudd til kunst og kulturtiltak, ferieleire, frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner og musikkliv er også endel av etatens portefølje.

Vigeland-museet er dedikert til Norges største billedhugger gjennom tidene, Gustav Vigeland (1869-1943). Vigeland-museet ble bygget på 1920-tallet som hans studio og hjem, med det mål å bli til et museum. I dag kan man oppleve hele bredden i Vigelands kunstnerskap, samt Vigelands kunstnerhjem i museets tredje etasje. I tillegg har Vigeland-museet etablert seg som en spennende arena som visningssted for historisk kunst og samtidskunst. samtidskunst. Vigeland-museet feirer i 2019 Gustav Vigelands 150-års dag med et stort nasjonalt jubileum.