Akersposten

Tørrlegges i fem uker

Uten vann mellom 5. august til 8. september grunnet konservering. Foto: Jiri Havran/Vigeland-museet

Mellom 5. august og 8. september 2019 vil den store fontenen i Vigelandsparken være uten vann.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.08.2019 kl 11:14

FROGNERPARKEN: Fem av Gustav Vigelands bronseskulpturer rundt fontenen vil i denne perioden bli konservert. Arbeidet utføres av Vigeland-museets konserveringsavdeling i samarbeid med konservatorer fra Nationalmuseet i København.

Forurensing og fukt

I 2017 ble det bevilget 1,8 millioner kroner av Oslo kommune til bevaring og konservering av Vigelands fonteneskulpturer. Prosjektet startet i 2018 og vil gå over tre år. I 2020 vil alle de 20 bronsegruppene rundt fontenen være konservert. Konserveringen må foregå mens det er varmt i været, og det er derfor nødvendig at arbeidet gjøres i sommerhalvåret.

Gustav Vigelands bronseskulpturer på bassengkarmen rundt Fontenen, har gjennom mange år blitt utsatt for forurensing og mye fukt. Mørke, grove korrosjonsskorper har dannet seg på overflaten, og skulpturene preges av sterke kontraster mellom grønt og svart. Korrosjonen skjuler også Vigelands opprinnelige modellering.

Det bygges stillaser rundt de fem skulpturene i det nord-vestlige hjørnet av Fontenen i Vigelandsparken. Til sammen fire konservatorer vil arbeide med rensingen av Vigelands skulpturer.

– Vi renser overflaten for å fjerne skadelige korrosjonsprodukter, og jevner ut de skarpe kontrastene mellom grønt og svart, sier Vigeland-museets konservator Ingebjørg Mogstad.

Slik gjøres det

– Mekanisk rensing av korrosjon med skalpell er en tradisjonell, men svært tidkrevende metode. I fjor testet og sammenlignet vi ulike rensemetoder og blåste to av skulpturene med tørris. I år vil alle de fem skulpturene renses med tørris. Tørrisen blåses på metalloverflaten på samme måte som ved sandblåsing, men er mer skånsom og etterlater ikke ekstra avfall, sier Mogstad.

– Blåsing med tørris fjerner noe av skorpene og gir dermed en jevnere overflate. Etter blåsing renses mer av korrosjonen bort for hånd med skalpell, stive børster og andre mekaniske verktøy. Til slutt vokses skulpturene for å beskytte overflaten og lette den årlige rengjøringen, avslutter Mogstad.

– Jeg er glad for denne ekstra bevilgningen. Det gir oss mulighet til å ivareta Gustav Vigelands kunst til glede for alle parkens besøkende, sier Jarle Strømodden, museumsleder ved Vigeland-museet.

Fakta

Fontenen i Vigelandsparken vil stå uten vann fra 5. august til omtrent 8. september 2019.

Det er Vigeland-museet som har ansvaret for kunsten i Vigelandsparken.

Årsaken er konservering av fem skulpturer i det nordvestlige hjørnet av Fontenen.

Det er estimert at vannet kommer tilbake i Fontenen rundt den 8. september. Det tar noe tid å fylle vannmagasinene og bassenget rundt Fontenen med vann. Det er årsaken til at man setter en tentativ dato for når vannet er tilbake i Fontenen.
Det bygges stillas over de fem skulpturene som er under konservering.

Bystyret i Oslo kommune vedtok i 2017 en ekstra bevilgning på 1,8 millioner kroner til bevaring og konservering av Vigelands fonteneskulpturer. Prosjektet startet i 2018 og skal være avsluttet i 2020.

Kulturetaten i Oslo kommune har fagansvaret for kunst og kultur i kommunen. Kulturetaten skal tilrettelegge for et bredt og mangfoldig kulturtilbud i Oslo. Oslo byarkiv, Popsenteret, Øvingshotellet, Vigeland-museet, Oslo kommunes kunstsamling, kulturhistoriske eiendommer, Oslo kulturnatt, Oslo kulturskole og økonomitilskudd til kunst og kulturtiltak, ferieleire, frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner og musikkliv er også endel av etatens portefølje.

Vigeland-museet er dedikert til Norges største billedhugger gjennom tidene, Gustav Vigeland (1869-1943). Vigeland-museet ble bygget på 1920-tallet som hans studio og hjem, med det mål å bli til et museum. I dag kan man oppleve hele bredden i Vigelands kunstnerskap, samt Vigelands kunstnerhjem i museets tredje etasje. I tillegg har Vigeland-museet etablert seg som en spennende arena som visningssted for historisk kunst og samtidskunst. samtidskunst. Vigeland-museet feirer i 2019 Gustav Vigelands 150-års dag med et stort nasjonalt jubileum.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...