Akersposten

Tid for øvelseskjøring med gode råd

KONSENTRERT: Det er mye du skal huske på som "lærer" for kommende sjåfører. Foto: Colourbox

I disse spesielle tider, er trafikkskolene stengt og det er få aktiviteter å finne på, både for voksne og barn. Siden det er færre biler på veiene, er det å øvelseskjøre med ungdommen i huset, en aktivitet mange foreldre gjør akkurat nå.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.03.2020 kl 15:52

Det er Trygg Trafikk som mener at dette kan være en fornuftig aktivitet i disse dager.

- Skal du øvelseskjøre med ungdommen, er det en del ting du bør være klar over. Normalt sett anbefaler vi å ta timer hos trafikkskoler før du begynner å øvelseskjøre privat, men vi ser samtidig at i denne situasjonen, kan det å øvelseskjøre i trygge rammer med foreldre, være nyttig, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

For å få til en god og sikker tur, er det viktig å huske på at rammen rundt øvelseskjøringen påvirker resultatet. Det er derfor en del ting du som forelder og ledsager bør tenke på, før og under øvelseskjøringen. For det første må du som ledsager være over 25 år og for det andre ha hatt godkjent førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører i sammenhengende de siste 5 årene.

Husk L og vær opplagt

Alle som øvelseskjører, må feste et L-skilt bak på bilen. Dette er viktig for å gi medtrafikanter beskjed om at dette er øvelse og at sjåføren har lite erfaring. Det vil bidra til at andre tar ekstra hensyn til dere. L-en skal alltid på, selv på korte turer. Det er også krav om ekstra speil til ledsager.

Det er også viktig å være opplagt før turen. Det gjelder både deg som forelder og ungdommen. Spis og drikk godt, men ikke spis dere stappmett så dere blir trøtte. Øvelseskjøring kan for mange være en ordentlig tålmodighetstest og det er derfor viktig å være forberedt ved å være våken og klar. Du må ikke øvelseskjøre eller være ledsager for noen som øvelseskjører hvis du er beruset, trøtt, syk eller på annen måte svekket slik at det ikke er trygt å kjøre.

Lær å kjenne bilens funksjoner

Før selve kjøringen starter, som ofte er det ungdommen vil komme i gang med, er det en del informasjon du bør gi. Det å bruke tid på å forklare hva de ulike bryterne og hendlene i bilen skal brukes til, hvordan lysene skal brukes og ikke minst hva øvelseskjøreren ikke skal bruke tid på under kjøring, er svært viktig. Vi anbefaler også å øve på å stille inn speilene riktig, både det som er inne i bilen og de utenfor.

Før dere begynner å kjøre, er det med riktig bilbeltebruk nødvendig å snakke om. Bilbeltebruk er lovpålagt og livsviktig når vi kjører bil. Det gjelder også på korte turer i liten fart. Bilbeltet skal ligge tett innpå kroppen og over skulder og hofte. Gjør det å ta på bilbeltet til en selvfølgelig og nødvendig del av kjøringen fra starten av.

Finn et egnet område

De aller første turene med tenåringen bak rattet, bør ikke foregå på trafikkert vei. Det er viktig å finne et sted, gjerne en stor parkeringsplass, der det er lite eller ingen trafikk. Her kan du lære ungdommen å starte, å stoppe, å sette bilen i gir (ved manuelt gir), clutche og rygge. Bruk gjerne mye tid her før dere beveger ut på en vei med andre trafikanter.

- Det er viktig både for sikkerheten og husfreden at du finner et egnet øvingsområde som passer til det nivået hun eller han er på, sier Johansen.

Når dere er klare for å bevege dere ut på trafikkert vei, er det viktig at du som ledsager virker beroligende og trygg. Velg gjerne veier som har lite trafikk og som ikke er for svingete der det er mulig. Noe av det første ungdommen må lære, er å plassere bilen riktig i kjørebanen. Det å feste blikket langt fram slik at bilen ikke vingler, er et godt råd.

Vær til stede, også mentalt

Når du som forelder øvelseskjører med tenåringen, er det helt nødvendig at du er fullstendig konsentrert om oppgaven. En utrent sjåfør vil fort gjøre ting som kan sette dere og medtrafikanter i uventede og farlige situasjoner. Vær derfor helt og fullt til stede, også mentalt. Legg vekk mobilen og fokuser!

Et annet viktig råd, er at du avklarer forventinger på forhånd. Snakk om hvor langt dere skal kjøre og hva dere skal øve på. Det er du som ledsager som er ansvarlig for kjøreturen og derfor må du gi tydelige beskjeder.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...