Akersposten

«Tettere, høyere og gråere»

Tiden er inne for et reelt fredningsvedtak for gjenværende grøntstrukturer før enda flere «gode formål» melder seg på, skriver Dag O. Hessen. Her er byggingen av vannbehandlingsanlegget på Huseby i gang.

Tiden er inne for et reelt fredningsvedtak for gjenværende grøntstrukturer før enda flere «gode formål» melder seg på, skriver Dag O. Hessen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.10.2020 kl 07:12

Gravemaskinene har rullet inn på blomsterjordet ved Husebyleiren som nok en manifestasjon av hvordan grøntarealer trekker det korteste strå. Siden alle er «for» natur, kan det synes som et paradoks at naturen stadig må vike, tross stadige politiske garantier om det motsatte.

Noe av problemet er at natur oppfattes som et gratisgode som vi kostnadsfritt kan forsyne oss av, og at det fortsatt er nok å ta av. Dermed blir naturen en salderingspost når samfunnet melder seg med sine mer eller mindre velbegrunnede arealbehov, selv om det er godt dokumentert at natur er leverandør av en rekke livsnødvendige gratistjenester, og nærnaturen ikke minst er viktig for en lang rekke ikke-materielle, men vesentlige goder knyttet til identitet, inspirasjon, opplevelsesverdi og folkehelse.

Det er også godt dokumentert hvordan barns trivsel og læreevne stimuleres av nærhet til grøntareal, uten at dette synes å ha blitt tillagt særlig vekt når denne utbyggingen nå skjer rett overfor Huseby skole.

Lokaliseringen av vannverkets administrasjonsbygg er en tapt sak, men i lys av ambassadeutbyggingen med lovnad om at nå skulle i alle fall resten av grøntarealet i dette området sikres, og de ferske lovnader fra samtlige politiske partier om at jordet skulle få ligge i fred, er tiden inne for et reelt fredningsvedtak for gjenværende grøntstrukturer før enda flere «gode formål» melder seg på.

Dette kan godt ses i sammenheng med fortettingen på Røa, der byggestøy og maskiner har herjet sentrum i årevis, og hvor ytterligere fortetting står på trappene. Man hadde mulighet her til å bevare noen åpne strukturer med et minimum av grønt til glede for beboerne, men vi ser hvordan en massiv fortetting med nye år med byggestøy og redusert framkommelighet, økt trafikk og høye fasader vinner fram.

Med den overveldende dokumentasjon av positive, psykiske og trivselsfremmende effekter av grøntareal som nå foreligger, burde det være mulig å tillegge dette sterkere vekt enn utbyggers ønskers om maksimal arealutnyttelse.

Dag O. Hessen
Røa

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...