ANNONSE
Annonse

Tennisboomen herjer i Oslo vest

Generalsekretær i Norges Tennisforbund, Alexander Kjær, har vært i jobben i et år, og har bare opplevd opptur. Her under NM i fjor i Frognerparken. Foto: NTF

I Frognerparken viser for tiden landets beste spillere at nivået er høyere og bredere enn noen gang. Fra våre lokale klubber får vi signaler om at tennis er kulere enn noen gang. På Heming måtte de for eksempel sette strek da 150 barn under 10 år hadde meldt seg på turnering.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2016 kl 11:53

ANNONSE
Annonse

FROGNERPARKEN: Tennissporten opplever en enorm økning i oppmerksomhet. Spillere klatrer på internasjonale rankinglister, media har fått opp øynene, og klubbene merker at folk vil spille tennis.

Tre sentrale personer i norsk tennis, fra v: Idrettssjef i NTF Øyvind Sørvald, generalsekretær i NTF Alexander Kjær og tidligere toppspiller Christian Ruud. Foto: NTF


En stor grunn til den økte interessen fra alle hold, er naturligvis den gryende sportslige suksessen til flere av landets beste spillere, og det gjelder begge kjønn. Nylig fikk for eksempel Norge europamestere i double under 18 år for jenter (Astrid Brune Olsen og Malene Helgø) noe som ikke er dagligdags i norsk tennis.

LES OGSÅ: NM-vinner fra Madserud: – Jeg tror egentlig alltid jeg skal vinne

Samtidig har Norge spillere som Casper Ruud (17) og Viktor Durasovic (19) som viser stadig fremgang og at det er mulig å hamle opp med spillere som er ranket blant de 300-400 beste på ATP-rankingen. Ruud er nå ranket på 454. plass i verden, selv om han stadig er juniorspiller. Og pilen peker oppover på listen.

Alle vil spille tennis

Klubbene merker at pågangen fra folk som vil spille tennis, øker. Alexander Kjær, generalsekretær i Norges Tennisforbund, gleder seg naturligvis over utviklingen.

– Vi ser en medlemsvekst, og vi ser økning i medias oppmerksomhet. For eksempel skrev vi nylig en treårsavtale med Eurosport, sier Kjær, som snakker om et økende aktivitetsnivå i norsk tennis.

– Vi har flere spillere enn noen gang på ITF-turneringer og Tennis Europe, rundt 65 spillere tilsammen. Samtidig arrangeres rundt 500 tennisturneringer i året i Norge, forteller han.

Sjakkmester møter norgesmester
Det viktigste arrangementet av dem alle for norsk tennis, er NM i Frognerparken som vi nå er midt inne i. De fleste juniormestrene er kåret, og onsdag er nesten hele norgeseliten i gang med NM senior. Regjerende norgesmestern Casper Ruud får for øvrig et litt annerledes møte tirsdag klokken 15.30, når sjakkmesteren Magnus Carlsen kommer for å kaste glans over arrangementet.

Positive utfordringer

Generalsekretæren i NTF ser flere utfordringer i kjølvannet av den økte interessen.

– For oss gjelder det først og fremst å få bygd flere baner. Antallet er begrenset, og da kan det bli for dyrt å spille tennis. Førsteprioritet er å bygge flere baner, slik at flere kan få spille og leke tennis, sier han til Akersposten.no. – Hvis flere vil spille, uten at antall baner økes, blir prisene drevet i været.

Han peker på flere årsaker til at norsk tennis for første gang i historien ser ut til å ha opptil flere spillere som etter hvert kan hevde seg internasjonalt. Han forteller om et treningsarbeid som er blitt langt mer vitenskapelig enn det var tidligere, og her er Norge med på utviklingen, blant annet gjennom jobben idrettssjef i NTF, Øyvind Sørvald gjør sammen med mange av spillerne.

Vitenskapelig jobbing mot målet

– Vi kan ikke bare synse og mene, men jobbe med spesifikke ferdigheter. Vi må måle og bli mer nøyaktige, slik vi er i de idrettene vi er dominerende i, sier han. – Hvis vi skal få flere gode spillere, er det viktig å være vitenskapelig i treningsarbeidet. Her er Casper Ruud og teamet hans et godt eksempel.

Rekorddeltakelse på Heming-turnering

Fra de fem store tennisklubbene i bydelene Ullern og Vestre Aker, som er Heming Tennis, Ullern TK, Njård Tennis, Holmenkollen TK og Oslo TK, får vi klare signaler om at pågangen er stor for tiden.

Den årlige turneringen for barn under 10 år, Porsche 911 Cup på Heming, som har gått av stabelen de siste dagene, viser en enorm interesse blant de yngste. Daglig leder i Heming Tennis, Karin Dalbak, sier at deltakertallet har tredoblet seg siden første gang turneringen ble arrangert for tre år siden.

– I år er det med 150 barn, og det er nesten like mange jenter som gutter. I år har vi måttet begrense deltakelsen i turneringen, sier Dalbak. Hun mener at utviklingen de siste årene med tre typer mykere tennisballer som gjør det morsommere å enklere å komme i gang med turneringsspill, har bidratt positivt.

Hun forteller også om stor interesse for tennis generelt. Hun ser blant annet at mange som har spilt aktivt tidligere, tar racketen opp igjen.

– Dette er ofte fordi de har barn som spiller. Vi hører også at stadig flere velger feriested om sommeren ut i fra om det er tennisbaner i nærheten, slik at de kan trene, sier Heming Tennis’ daglige leder til Akersposten.no.

Ullern TK trenger flere baner

– Hvordan er trøkket på tennis på Ullern? spør vi daglig leder i Ullern Tennisklubb, Jesper Bollius.

– Vi merker trøkket på mengden spillere, store og små, som vil spille tennis. Denne uken har vi for eksempel 70 barn på leir, sier Bollius, som forteller at medlemstallet har nådd taket de siste par årene i klubben. Det har ført til inntaksstopp og venteliste.

Han har bare én løsning på problemene klubben har med kapasiteten:
– Vi har fem baner og trenger flere, sier han og forteller at klubben er veldig interessert i å ta i bruk deler av asfaltplassen rett vi siden av banene på Blokkajordet til flere baner.

– Der hadde det vært fint å få til en bruksavtale. Det er veldig avgjørende for oss hva som skjer der fremover, sier han og oppfordrer med det beslutningstakere til å tenke tennis når det skal avgjøres hvordan Blokkajordet skal videreutvikles.

Bollius forteller at de merker stor pågang i alle aldersgrupper, barn som voksne. Han oppfordrer folk til å ta kontakt hvis de er interessert.

– Nå er det sesongstart, og vi prøver å gjøre det vi kan for å gi et tilbud. Ta kontakt! sier han.

Ullern-lederen «skylder» blant annet på medias interesse for Casper Ruud som en av årsakene til økt interesse. – Og han har jo ikke slått ordentlig gjennom ennå. Når han topp 100, kommer interessen til å bli enda større, tror Bollius.

LES OGSÅ: NM-vinner fra Madserud: – Jeg tror egentlig alltid jeg skal vinne

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse