Akersposten

«Jeg ble fakta headhunta, jeg, til å væra vikar – på ungdomsskolen»

Marianne Krogness, alias Sandra Salamander, Shell-dama, Molly og mange andre. Sist torsdag snakket hun i stolen på Deichman Røa foran publikum og livestream. Foto: Skjermdump fra livestream

– Det var gøy. Det var jo det. Sånt skjer kanskje én gang i livet, eller kanskje aldri, sa Marianne Krogness da hun satt i stolen på Deichmann Røa, i samtale med Karoline. Hun snakket da ikke om kjendislivet som «Shell-dama», men gjennombruddet med Tramteateret rundt 20 år tidligere.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.10.2021 kl 14:44

RØA: Som den andre personen i historien, var det Smestad-kvinnen Marianne Krogness' tur i serien «Karoline møter lokale helter» sist torsdag.

Først ut i serien var superlærer Håvard Tjora.

Karoline Gregersen Herlofsen kom i intervjuet tidlig inn på livet med Tramteateret, som startet midt på 70-tallet.

Tramteateret skulle ha to forestillinger på Chateau Neuf. Det var i den spede begynnelse, i 1976, og den venstrevridde studentvennegjengens forestilling, der de blant annet satte et kritisk søkelys på Norges nystartede oljeeventyr, ble lagt merke til. Og suksessen fortsatte for fulle hus på Chat Noir.

«Gidder ikke jobbet vettu, skal bare spille iddiot!»

Marianne Krognes smiler når hun imiterer en av dem som betraktet det hele fra utsiden.

«Alle» fikk det med seg

Så ble det turné for Tramteateret, før de ikoniske tv-seriene om Pelle Parafins Bøljeband samlet «hele» Norge foran skjermene hver lørdag kveld før Dagsrevyen.

Satire, komikk, musikk og en dæsj politikk blandet med ungt pågangsmot skapte en 10 år lang suksess.

– Vi var egentlig verdens fredeligste mennesker, sier Krogness, til tross for at de var ganske sikre på at de ble overvåket av politiet – og ble anmeldt for blasfemi.

Ungdommelig pågangsmot, gjenbruk, kontakt mellom generasjonene, livet som stjerner fra tv. Marianne Krogness var inne på mange temaer i sin samtale med Karoline.

Ikonisk tv-reklame

Og hvordan hadde det seg at hun, som hadde brukt mye tid i Tramteateret på å rakke ned på oljeselskapenes virksomhet, ble frontfigur for den legendariske reklamekampanjen til oljeselskapet Shell midt på 90-tallet? Du vet, den med den litt slitne dama bak disken som slett ikke gidder å gjøre det lille ekstra («Ekstra-service? Det er Shell, det.»)

Marianne Krogness fortalte historien til Karoline på biblioteket, og det var langt fra en selvfølge at kampanjen skulle vises på tv.

– Vi hadde det kjempegøy, vi satt bare og lo, sier hun. Men Shell sa først stopp, noe Krogness egentlig syntes var helt greit den gangen.

– Jeg var kjempeglad. Jeg hadde tjent masse penger, og syntes det var like greit at det ikke kom på tv, sier hun. Men så var det en lokal tv-kanal som sendte reklamefilmene likevel, og det ga umiddelbar effekt. Marianne Krogness ble «Shell-dama» for hele det norske folk, og det skulle gi henne et løft som komiker.

I løpet av intervjuet kommer de to naturligvis også innom at de de siste 18 årene har samarbeidet tett om prosjektet Molly og Partner, som de reiser rundt og underholder de yngste med. Her er det gjenbruk, musikk og humor i skjønn forening.

Og nettopp humor fikk Krogness vise flere eksempler på, for eksempel at hun har tatt med seg Shell-dama videre og rett og slett videreuviklet henne litt. Hun har også en knakende artig Liv Ullmann-parodi, og begge deler fikk publikum i salen og de som har fått med seg live-streamen fra intervjuet, med seg.

Fikk du ikke med deg intervjuet på Deichman Røa sist torsdag, er det stadig mulig å se hele intervjuet her (Facebook).

Her er et lite klipp, Marianne Krogness inspirert av «Shell-dama»:

Marianne Krogness sterkt inspirert av "Shell-dama".

Først ut i serien «Karoline møter lokale helter» var superlærer Håvard Tjora.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...