ANNONSE
Annonse
Akersposten

Tallgeniet som ble pokerstjerne

Thior Hansen ble verdensmester i poker to ganger og ble ansett som gudfaren i pokermiljlet. (Foto fra boken «Usensurert»/Vindaci Forlag 2010)

Han var tallgeniet fra Lilleaker som ble verdens beste pokerspiller. Nå er han død – 71 år gammel. Thor «Betan» Hansen vokste opp i det han selv omtaler som «slumstrøket» på Lilleaker – med det mener han arbeiderboligen «Bikuben» i Lilleakerveien. Historiene om ham er mange. Men oppveksten hans var preget av alt annet enn idyll.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.12.2018 kl 11:24

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Hjemmet hvor han vokste opp, var preget av alkoholmisbruk. Fylla tok faren hans fra Thor var ganske liten. I biografien sin sier Thor:

«Faren min var håndstøper på Mustad Fabrikker, og vi vokste opp i en leilighet på ett rom og kjøkken i en av Mustadbrakkene (arbeiderboligene som Mustad Fabrikker bygget). På det meste var det den gang opptil åtte mennesker som bodde hjemme hos oss. Vi var tre søsken pluss halvsøsteren vår.

Faren min jobba nesten aldri, men han fikk likevel aldri sparken. Han var jo Norges siste håndstøper. Og han var alkoholiker. Det samme var alle brødrene hans. Jeg husker ikke hvor mange brødre faren min hadde, men de drakk seg i hjel, alle sammen. Det gikk jo i rødsprit og lakk som de kjøpte hos fargehandleren.

Jeg ble så vant til fylla at jeg aldri tenkte noe særlig over det».

Måtte tidlig tjene penger

«Vi hadde ikke så god råd. Moren min tjente penger for alle sammen. Hun jobba døgnet rundt. Jeg var nok bare 7-8 år da jeg tok over den ene avisruten. Jeg gikk med avisen om morgenen, og etterpå dro jeg for å fiske. Jeg solgte poser med fisk for 50 øre pr stk. Etter skolen måtte jeg gå med avisen igjen, noe som tok en times tid på min rute rundt i strøket».

Thor «Betan» Hansen i gården til arbeiderboligen på Lilleaker hvor han vokste opp - her på første skoledag med en annen av gutta i boli'n, Terje Havrøy. Allerede på dette tidspunkt i livet viste Thor store evner med tall.

«Tilslutt ble faren min kasta ut av mor. Hun orket ikke mer av fylla hans.»

Thor forteller i boka at han også var god i alle slags spill – fra monopol til sjakk, men egentlig interesserte det ham ikke så mye. Han var bare interessert i spill hvor det var penger involvert. Derfor ble det poker. Og det ble spill på hester.

Thor Hansen hadde uten tvil store evner, men han droppet tidlig ut av skolen. I boka sier han om dette: «Både moren min og klasseforstander prøvde å overtale meg til å fortsette på skolen. Men jeg forsto tidlig at jeg kunne gjøre mer nytte for meg i familien og derfor befant jeg meg i arbeidslivet fremfor å sitte på skolebenken. Jeg skjønte at mor sleit jævlig hardt for at vi skulle overleve. Jeg ville tjene penger og hjelpe til. At jeg droppet ut av skolen har jeg siden ikke angret på!».

Vokste opp med Betan

Ole Grønskar, som vokste opp tett på miljøet i Lilleaker sentrum, husker også «Betan» godt. I en e-post til Akersposten skriver han:

«Som 2 år yngre enn «Lillebetan», som han også ble kalt, husker jeg godt pokerlagene i parken, hvor Betan gjerne var yngst i laget, men nøt samtidig full respekt fra de eldre gutta rundt potten. Betan hadde nok penger til innsatsen fra jobben som visergutt hos kolonialhandler Brustad i Lilleakerveien, og det var nok her han utviklet en spesiell sans for tallbehandling. Selv har han fortalt om superrask hoderegning ved mottak av panteflasker, og etter hvert ble han også tilkalt som summeringshjelp fra damene bak disken når tallkolonnene ble i lengste laget på paragon-blokka.

Pokerpottene kunne av og til komme opp i formidable summer på 20-30 kroner. Ofte lød det sterke utbrudd av sorg eller glede ved tap og gevinst fra deltakerne, men ikke fra Betan. Der var det tap og vinn med samme sinn. Kanskje fordi han etter hvert forsto spillet, og vant mer enn han tapte. Poker er og blir et ferdighetsspill hvor hukommelse og sannsynlighetsberegning er viktige faktorer. Når Betan besøkte Lilleaker i nyere tid la han oftest inn minst et besøk på Øvrevoll og Bjerke. Hest er mye mer uforutsigbart enn poker, og dermed mer spennende.

Talentet for pokerspillet var utvilsom velutviklet allerede i meget ung alder. En annen kar i idrettsmiljøet i Liull (senere Ullern UF) fortalte meg at han som 16-åring ble utnevnt som reiseleder for en gruppe ungdomsbrytere på tur til brytestevne i Ålesund. Han hadde fått tildelt reisekasse og ansvar for en gjeng 13-16-åringer, og gikk på toget på Østbanen. Reiselederen lot seg overtale til et pokerlag med eldre karer fra Sp. 09 og Kolbotn. Liulls mann var ingen stor pokerspiller, og da egenkapitalen var tapt, måtte reisekassa til pers. Den svant også hurtig inn, og han så krisa komme. Han ba om «timeout», fikk Betan til erstatte seg i «pokerkupeen». De store gutta ble nå enda sikrere på en lukrativ seier, men der tok de feil. Den småvokste 14-åringen vant tilbake både reisekasse og egenkapital og reddet en ellers svært vrien situasjon.

Oppveksten i et nokså nøkternt arbeidermiljø på Lilleaker i 50-åra hadde mange utfordringer, annerledes enn dagens. En klassekamerat på Lilleaker skole forteller om en morgen hvor Betans pult sto tom til første time, og den strikse og håndfaste lærer Gjærland lurte på om noen visste hvorfor. Klassen var tyst, men 10 minutter for sent gikk døra opp, og Betan kom inn. Klassen satt på nåler og ventet på lærerens sedvanlige fysiske avstraffelse for forsentkomming. «Hvorfor kommer du for sent?» Spurte Gjærland med trusler i stemmen. «Jeg kunne ikke komma no før for jeg måtte hjælpe far min å dra garna på Lysakerfjorn på morran», var svaret. Det var et svar som læreren kunne godta. Ennå på første del av 50-tallet var fiske en kjærkommen attåt-næring for mange arbeiderfamilier på Lilleaker. Og læreren hadde antenner nok til å forstå.

I tillegg til sine ferdigheter med kortstokken var Thor Hansen også en sjeldent blid og hyggelig kar med glimt i øyet og gode ord til alle. Nå er dette usedvanlige og spennende livet slutt. Vi er nok mange med gode minner.»

En annen av Lilleaker-gutta som husker «Betan», er Per Thoresen. Han forteller til Akersposten: «Ja, jeg husker godt Betan. Titt og ofte havnet vi nedi «dalen» – altså området på Lilleaker som nå bebygges av Mustad Eiendom, hvor vi spilte poker. Vi var gjerne en 5-6 gutter, og «Betan» – selv om han var tre år yngre enn meg, vant så si hver eneste gang. Han loppa både meg og de andre gutta for en del penger, sier Per lattermildt.

To ganger verdensmester

«Betan» tok sine evner til pokerbordet, og endte til slutt opp som profesjonell. Han ble verdensmester to ganger og bodde i lengre perioder i utlandet hvor han tjente – og tapte millioner. Han var en gambler og så ikke på penger som annet enn et middel til å spille med. I Las Vegas ble han et stort navn og han var en i omgangskretsen til flere afrikanske kjendiser.

1988 og Thor med beviset på at han er verdensmester i poker. (Foto fra boken «Usensurert/Vindaci Forlag 2010).

Med økende interesse for poker i Norge, har Thor Hansen de siste årene vært med på å kaste glans over norske poker-events og alle i miljøet omtaler Thor som selveste Gudfaren i poker. I tillegg til sine evner ved pokerbordet, var han også en hyggelig kar som alltid tok seg god tid til å prate med folk.

I 2012 fikk han diagnostisert kreft, og har slitt med sykdommen siden. For et par dager siden måtte han altså gi opp den kampen.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!