ANNONSE
Annonse
Akersposten

Ta turen 125 år tilbake i tid

Alt klart for stor markering av de gamle arbeiderboligene på Lilleaker søndag 25.august. Sentrale i planleggingen er Line Høst Brunsell og Ingrid Heier i Mustad Eiendom og Reidar Martinsen fra LilleakerForum.

Lyst til å bli med på en lokalhistorisk reise over 100 år tilbake i tiden? I så fall bør man kjenne sin besøkelsestid. Søndag 25. august kl. 13 skjer det ved de gamle arbeiderboligene som er bevart på Lilleaker. Denne dagen gjenåpnes en av leilighetene som er nøyaktig slik den var i 1890-årene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2019 kl 14:37

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: De to bevarte og fredete arbeiderboligene er av stor lokal- og kulturhistorisk verdi. Midt oppe i en rivende utvikling på Lilleaker, står disse boligene der som et sted hvor tiden har stått stille. Her kan man altså ta og føle på gammel historie, og søndag blir den i tillegg levendegjort gjennom bilder, fortellinger og foredrag.

Det blir anledning til å komme inn i og se på leiligheten på 35 kvm. Her bodde opptil 8-10 mennesker . Det er en trangboddhet som er helt uvirkelig i dag. Vanskelig å fatte og når man kommer inn og ser leiligheten blir det enda mer ubegripelig.

Det er Mustad Eiendom som eier boligene, og som også har satt i stand den såkalte museumsleiligheten, slik at den er tilnærmet identisk med hvordan den så ut for godt over 100 år siden. Det er da også Mustad som står som arrangør av arrangementet 25. August i nært samarbeid med LilleakerForum, som jobber med å samle og formidle Lilleakerhistorie. Ullern Historielag er også samarbeidspartner.

Reidar Martinsen i LilleakerForum sier til Akersposten dette om arrangementet: - Jeg tror nok det er belegg for å si at dette er det største lokalhistoriske arrangementet på Lilleaker noensinne. Lilleakerhistorien er jo spesiell og faktisk unik her i de vestlige bydeler av hovedstaden. Her vokste frem et industrisamfunn på slutten av 1800-tallet som preget stedet i 100 år. Vi er veldig glade for at to av arbeiderboligene er bevart og fredet. Historien blir jo mer levende gjennom dette, sier Martinsen.

Og han legger til: – Lilleaker har vært gjennom omfattende utvikling de siste årene, og det bare fortsetter. Veksten har vært enorm – både hva angår næring og bolig, og da er det etter min mening enda viktigere å ta vare på historien. Jeg er veldig glad for at Mustad, som den dominerende eiendomsutvikler på Lilleaker, ser betydningen av dette og har et aktivt forhold til det, sier Reidar Martinsen.

Markedssjef i Mustad Eiendom, Line Høst Brunsell, ser frem til markeringen av arbeiderboligene på Lilleaker.- Ja, dette tror jeg blir både interessant og morsomt. Vi i Mustad er svært opptatt av å ta vare på historien, og det kan jo ikke gjøres på en bedre måte enn dette.

– Vi har et fint samarbeid med LilleakerForum og Reidar Martinsen som har bidratt med masse lokalhistorisk materiale - og vi er svært fornøyd med arkitekt Jens Treiders arbeide, sier Line og administrasjonssekretær og koordinator Ingrid Heier tilføyer: - Ja, vi må uten tvil gi mye av æren for gjeninnredningen av museumsleiligheten anno 1890-årene til Jens. Han er en kapasitet på restaurering av gamle boliger og nå sitter vi altså med en leilighet som ser slik ut som den faktisk gjorde den gangen, sier Ingrid.

Arrangementet vil inneholde en større bildeutstilling, det blir foredrag, fortellinger – og litt musikk. Og Line legger til: Ta gjerne med barna. Vi tilbyr morsomme lekemuligheter for dem. Og så blir det en enkel servering, avslutter Line Brunsell Høst.

Reidar Martinsen poengterer også naboskapet til historiske Schlägergården som er enda eldre enn arbeiderboligene. – For de som vil avslutte dagen ved boligene med et måltid mat så varter Schlägergården Kafé opp med mye godt, sier Martinsen.