Akersposten

Ta turen 125 år tilbake i tid

Alt klart for stor markering av de gamle arbeiderboligene på Lilleaker søndag 25.august. Sentrale i planleggingen er Line Høst Brunsell og Ingrid Heier i Mustad Eiendom og Reidar Martinsen fra LilleakerForum.

Lyst til å bli med på en lokalhistorisk reise over 100 år tilbake i tiden? I så fall bør man kjenne sin besøkelsestid. Søndag 25. august kl. 13 skjer det ved de gamle arbeiderboligene som er bevart på Lilleaker. Denne dagen gjenåpnes en av leilighetene som er nøyaktig slik den var i 1890-årene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2019 kl 14:37

LILLEAKER: De to bevarte og fredete arbeiderboligene er av stor lokal- og kulturhistorisk verdi. Midt oppe i en rivende utvikling på Lilleaker, står disse boligene der som et sted hvor tiden har stått stille. Her kan man altså ta og føle på gammel historie, og søndag blir den i tillegg levendegjort gjennom bilder, fortellinger og foredrag.

Det blir anledning til å komme inn i og se på leiligheten på 35 kvm. Her bodde opptil 8-10 mennesker . Det er en trangboddhet som er helt uvirkelig i dag. Vanskelig å fatte og når man kommer inn og ser leiligheten blir det enda mer ubegripelig.

Det er Mustad Eiendom som eier boligene, og som også har satt i stand den såkalte museumsleiligheten, slik at den er tilnærmet identisk med hvordan den så ut for godt over 100 år siden. Det er da også Mustad som står som arrangør av arrangementet 25. August i nært samarbeid med LilleakerForum, som jobber med å samle og formidle Lilleakerhistorie. Ullern Historielag er også samarbeidspartner.

Reidar Martinsen i LilleakerForum sier til Akersposten dette om arrangementet: - Jeg tror nok det er belegg for å si at dette er det største lokalhistoriske arrangementet på Lilleaker noensinne. Lilleakerhistorien er jo spesiell og faktisk unik her i de vestlige bydeler av hovedstaden. Her vokste frem et industrisamfunn på slutten av 1800-tallet som preget stedet i 100 år. Vi er veldig glade for at to av arbeiderboligene er bevart og fredet. Historien blir jo mer levende gjennom dette, sier Martinsen.

Og han legger til: – Lilleaker har vært gjennom omfattende utvikling de siste årene, og det bare fortsetter. Veksten har vært enorm – både hva angår næring og bolig, og da er det etter min mening enda viktigere å ta vare på historien. Jeg er veldig glad for at Mustad, som den dominerende eiendomsutvikler på Lilleaker, ser betydningen av dette og har et aktivt forhold til det, sier Reidar Martinsen.

Markedssjef i Mustad Eiendom, Line Høst Brunsell, ser frem til markeringen av arbeiderboligene på Lilleaker.- Ja, dette tror jeg blir både interessant og morsomt. Vi i Mustad er svært opptatt av å ta vare på historien, og det kan jo ikke gjøres på en bedre måte enn dette.

– Vi har et fint samarbeid med LilleakerForum og Reidar Martinsen som har bidratt med masse lokalhistorisk materiale - og vi er svært fornøyd med arkitekt Jens Treiders arbeide, sier Line og administrasjonssekretær og koordinator Ingrid Heier tilføyer: - Ja, vi må uten tvil gi mye av æren for gjeninnredningen av museumsleiligheten anno 1890-årene til Jens. Han er en kapasitet på restaurering av gamle boliger og nå sitter vi altså med en leilighet som ser slik ut som den faktisk gjorde den gangen, sier Ingrid.

Arrangementet vil inneholde en større bildeutstilling, det blir foredrag, fortellinger – og litt musikk. Og Line legger til: Ta gjerne med barna. Vi tilbyr morsomme lekemuligheter for dem. Og så blir det en enkel servering, avslutter Line Brunsell Høst.

Reidar Martinsen poengterer også naboskapet til historiske Schlägergården som er enda eldre enn arbeiderboligene. – For de som vil avslutte dagen ved boligene med et måltid mat så varter Schlägergården Kafé opp med mye godt, sier Martinsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...