ANNONSE
Annonse

– Ta tak i antisemittismen!

Mona Levin holder foredrag om sin mors familie på Ullern kultursenter onsdag 22. mars klokken 12. Foto: Knut Nordhagen

– Ta tak i hatet mot jødene. Etter min mening er det først og fremst skolene som må gjøre det, sier Mona Levin til Akersposten. Onsdag 22. mars holder hun foredrag om sin bok «Mors historie – en familiesaga». Det skjer på Ullern kultursenter klokken 12.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Hvor mange generasjoner må jøder bo her i landet før vi blir akseptert som nordmenn på lik linje med andre født og oppvokst her? Min mors familie kom til Norge like etter 1880, sier Mona Levin. Hun er selv født og oppvokst i Oslo, slik hennes foreldre var.

– Mange forstår ikke at en både kan være norsk og jøde.

Hennes fars familie kom rundt 1900. Morens familie kom fra Vilnius, hovedstaden i Litauen. Farens familie kom fra en liten avsides landsby nordvest i landet. I NRK-programmet «Hvem tror du at du er» ble Mona Levin fulgt tilbake til røttene, både i Vilnius og i landsbyen Samelan. Programmet gjorde inntrykk.

– Grunnen til at de kom til Kristiania var at Conrad Langaard trengte tobakksarbeidere. Han dro til Litauen og headhuntet blant andre mine oldeforeldre.

– Hvor mange jøder bor det i Norge i dag?

– Rundt 1300, hvorav 180 skolebarn.

Handlingsplan

– Samfunnet må ta tak i situasjonen før den eskalerer.

Mona Levin, journalist, forfatter og teaterkritiker, kom i 2015 med sakprosaboken om morens historie. I 1983 førte hun i pennen sin fars – Robert Levins – erindringer.

Regjeringen har lagt fram «Handlingsplan mot antisemittisme 20016-2020». I forordet skriver regjeringen at jødene er en liten minoritet her i landet. Regjeringen legger fram en egen handlingsplan mot antisemittisme fordi en ønsker å ta tak i fordommer og hets mot jøder. De erkjenner at antisemittisme og islamofobi ikke er sammenlignbare størrelser. Det er regjeringens mål at tiltakene i handlingsplanen samlet sett skal bidra til å redusere antisemittisme i Norge.

"Jøde" er blant de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder.

– Vi må ha et samfunn som våger å ta tak i vanskelige situasjoner. Enten det er jødenes, de homofiles eller kvinners situasjon, sier Levin.

Før – under – etter krigen

Mona Levin vil blant annet fortelle om jødenes situasjon i Norge før, under og etter krigen.

Europarådet har slått alarm om den økende antisemittismen i Europa. Thorbjørn Jagland, Europarådets generalsekretær, har sagt at økende antisemittisme, islamofobi og rasisme er de absolutt største truslene mot Europas framtid. Han ber politiske ledere om å ta kraftfulle grep for å stanse denne farlige trenden.

Opplev Mona Levin på Ullern kultursenter onsdag 22. mars klokken 12.

ANNONSE
Annonse