ANNONSE
Annonse
Akersposten

Syv av ti velger å være usynlige

Mange velger fremdeles å droppe refleks når de er ute i mørket.

Nesten 6 av 10 av alle norske fotgjengere har opplevd farlige trafikksituasjoner i mørket. Likevel er det kun 1 av 10 som alltid husker refleksen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2018 kl 12:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og SpareBank 1 Forsikring i forbindelse med refleksdagen 18. oktober.

Samtidig oppgir mer enn 4 av 10 – 42 prosent – at de har kjørt eller sittet på i en bil som nesten har kjørt på en fotgjenger i mørket.

Dette skriver Trygg Trafikk i en pressemelding på refleksdagen.

– Mørket er her allerede. Vår undersøkelse viser at det oppstår alt for mange farlige situasjoner fordi fotgjengere ikke blir sett i mørket. Det bekymrer oss, særlig fordi månedene mellom oktober og januar er da det skjer flest påkjørsler, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk Ann-Kathrin Årøen.

Glemsomme nordmenn

I følge den ferske undersøkelsen, er unnskyldningene mange. Men den mest gjennomgående unnskyldningen hos 7 av 10 av oss ­­­­– eller 72 prosent – er rett og slett at vi glemmer det.

– Å glemme å bruke refleks er i praksis å velge å være usynlig i mørket. Som fotgjenger er du veldig sårbar hvis bilføreren ikke ser deg. Refleks er derfor den beste forsikringen du kan ha i mørket, sier skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring

Bare 1 av 10 bruker alltid refleks

Selv om bare 1 av 10 nordmenn svarer at de alltid bruker refleks, mener 88 prosent likevel at det ville ha stor positiv effekt hvis flere fotgjengere brukte refleks. I tillegg mener 96 prosent det er vanskelig å se fotgjengere i mørket uten refleks.

– Det er paradoksalt at vi forstår så godt at refleks virker, men likevel lar det være. Å bruke refleks bør være like selvfølgelig som å bruke bilbelte. Ha alltid en refleks festet til jakkene du bruker, i lomma eller veska. Da slipper du å bli overrasket hver gang mørket kommer, sier Årøen.

Dårligst i Oslo

I en pressemelding fra NTB kan man lese at en sammenligning av regioner viser at man i Oslo og Akershus er dårligst i landet. Der bruker bare 33 prosent alltid refleks i mørket. Best ut kommer Trøndelag og Nord-Norge med 47 prosent.

Det viser tall fra en ny spørreundersøkelse som YouGov har utført på vegne av Frende Forsikring.

– Det er vanskelig å si hvorfor Oslo og Akershus er så mye dårligere, men kanskje folk blir mer bevisst på synligheten sin når de ferdes på steder der det er mindre belysning enn i et bymiljø, spør generalsekretæren i Personskadeforbundet LTN.

– Falsk trygghet

Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring sier i samme pressemelding at han er enig i at mange kan bli mindre oppmerksom på refleksbruken i områder med mer gatebelysning.

– Men det kan bli en falsk trygghet. Vi må huske at det i hovedstaden og andre store byer er mye trafikk, mange gående, mange syklende og mange bilister som kan være stresset. Alt dette gir grobunn for ulykker i mørket, sier han.

– Mange tror kanskje at gatelys gjør refleks overflødig. Sånn er det ikke. Refleks er like viktig i byene som langs mørke landeveier, sier Camilla Ryste i NAF.

Følg Akersposten på Facebook