ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Svarte skinner» felte t-banen

T-banen måtte søndag kveld gi tapt for vanskelig føre i et par timer. Illustrasjonsfoto

– Det er svært sjelden vi må strekke våpen, sier Jan Rustad. Søndag kveld måtte t-banens linje 1 gi tapt for svært glatte spor mellom Ris og Holmenkollen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2019 kl 09:58

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HOLMENKOLLBANEN: – Det verste føret vi kan få, er akkurat litt duskregn og nesten nullføre. Da blir det det vi kaller «svarte skinner», sier kommunikasjonsrådgiver i Sporveien, Jan Rustad.

Vanskelig føre

– Det var det som var tilfellet i går. Det var litt mildt vær, det smeltet og frøs på igjen. Da er det ingen friksjon igjen, sier han og forteller at de rett og slett måtte ut og strø skinnene for å få togene i gang igjen på de bratteste partiene.

– I ekstreme tilfeller, som forholdene var i går, måtte vi innstille trafikken. Sikkerheten er det overordnete. Men dette var unntaksdagen. Det er svært sjelden vi må strekke våpen, sier Rustad.

Når toget sklir for langt

Han minner om at Holmenkollbanen er det desidert bratteste og mest svingete av linjene i t-banenettet. Nylig så han på statistikken for de siste fire år, og der kom det frem at det siden 1. januar 2015 har vært 88 tilfeller av t-banetog som ikke har klart å stoppe nøyaktig der det skal på stasjonen på vei nedover på grunn av glatt føre.

54 av disse tilfellene har vært på Holmenkollbanen, uten at noen har ført til ulykker av noe slag. Sognsvannsbanen er nummer to på denne listen, med 15 tilfeller.

– Vi har rutiner for hvordan slike tilfeller skal håndteres, blant annet i forhold til åpning av dørene, sier han.