Akersposten

«Svarte skinner» felte t-banen

T-banen måtte søndag kveld gi tapt for vanskelig føre i et par timer. Illustrasjonsfoto

– Det er svært sjelden vi må strekke våpen, sier Jan Rustad. Søndag kveld måtte t-banens linje 1 gi tapt for svært glatte spor mellom Ris og Holmenkollen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2019 kl 09:58

HOLMENKOLLBANEN: – Det verste føret vi kan få, er akkurat litt duskregn og nesten nullføre. Da blir det det vi kaller «svarte skinner», sier kommunikasjonsrådgiver i Sporveien, Jan Rustad.

Vanskelig føre

– Det var det som var tilfellet i går. Det var litt mildt vær, det smeltet og frøs på igjen. Da er det ingen friksjon igjen, sier han og forteller at de rett og slett måtte ut og strø skinnene for å få togene i gang igjen på de bratteste partiene.

– I ekstreme tilfeller, som forholdene var i går, måtte vi innstille trafikken. Sikkerheten er det overordnete. Men dette var unntaksdagen. Det er svært sjelden vi må strekke våpen, sier Rustad.

Når toget sklir for langt

Han minner om at Holmenkollbanen er det desidert bratteste og mest svingete av linjene i t-banenettet. Nylig så han på statistikken for de siste fire år, og der kom det frem at det siden 1. januar 2015 har vært 88 tilfeller av t-banetog som ikke har klart å stoppe nøyaktig der det skal på stasjonen på vei nedover på grunn av glatt føre.

54 av disse tilfellene har vært på Holmenkollbanen, uten at noen har ført til ulykker av noe slag. Sognsvannsbanen er nummer to på denne listen, med 15 tilfeller.

– Vi har rutiner for hvordan slike tilfeller skal håndteres, blant annet i forhold til åpning av dørene, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...