- Svart onsdag med teppefall uten applaus

INGEN DRØMMEDAG: Vedtaket i bystyret onsdag denne uken ble langt fra det bydelslederne Carl Oscar Pedersen og Yngvar A. Husebye ønsket seg.
For mange i bydelene Ullern og Vestre Aker vil bystyrevedtaket den 13. november bli husket som den svarte onsdagen, da vannbehandlingsanlegget ble vedtatt. Det mener disse bydelslederne.
Publisert: 14.11.2019 kl 17:00
Sist oppdatert: 14.11.2019 kl 17:55
ULLERN/VESTRE AKER: Store friområder, skoler, barnehager og boligområder blir rammet gjennom mange års anleggsarbeid og deretter drift av vannbehandlingsanlegget. Opposisjonenes forslag om å vedta anlegget med å sette enkelte deler på vent, for å finne bedre lokale løsninger, fikk ikke gehør hos byrådspartiene med støtte fra Rødt.
Prosesser uten verdi
De enstemmige bydelsutvalgene i bydelene Ullern og Vestre Aker fikk ingen respons på innsigelsene til byrådets forslag. Flere av representantene fra byrådspartiene gikk opp på bystyrets talerstol og sa seg fornøyd med at det ville komme avbøtende tiltak og erstatning for friarealer som går tapt. Som Akersposten har pekt på tidligere, kom det heller ikke denne gang konkrete eksempler på hva avbøtende tiltak skulle bestå i eller hvor de ville finne erstatningsarealer.
Det har også lederne av bydelsutvalgene i Ullern og Vestre Aker bitt seg merke i.
- Det vi så i går var en svart onsdag med et teppefall uten applaus. Det har vært en prosess uten reell medvirkning, hvor byrådet verken har lyttet til oss eller velforeninger og beboerforeninger som har vist stort engasjement til siste sekund. De har jobbet systematisk med forslag som ville gi natur, barn og befolkningen for øvrig bedre betingelser. Det er nedslående for oss som politikere og se at demokratiske prosesser ikke har noen verdi. Vi blir sittende igjen med svarteper, sier Carl Oscar Pedersen, BU-leder i Bydel Ullern.
les saken: Hør her, bystyret: – Vi protesterer! Vi protesterer!
Barna ble aldri hørt
BU-leder i Bydel Vestre Aker, Yngvar A. Husebye, er enig med Pedersen.
- Historien får dømme etter vedtaket i bystyret, men jeg reagerer med sjokk og vantro på at gode og reelle alternativer med mindre skadelige konsekvenser, ikke en gang blir berørt av byrådet. At disse blir sett helt bort fra er uforståelig. Politikere skal vise samfunnshensyn, hvor blant annet barn skal vises spesielle hensyn. Man ser altså helt bort fra dette når det for eksempel gjelder barna ved Huseby skole og barna ved alle de andre skolene i området.
- For det første er ikke barna blitt hørt i prosessen og skolen ble ikke involvert før på sensommeren i år, hvor de selv tok initiativet for å bli hørt. Vår oppgave er å beskytte barna, men i stedet bryter de alle spilleregler for god politisk behandling. Politikere står på talerstolen og snakker om avbøtende tiltak, uten at dette er konkretisert på et eneste punkt i saken som byrådet la frem. Det er skandaløst at bystyret vedtar Oslos største byggeprosjekt uten å vite konsekvensene av det, hvor altså særlig barna blir berørt. Dette gjelder også barna rundt Makrellbekken og Sollerudstranda, sier Husebye.
Les også: «Det er så man får lyst til å rive seg i håret»
Uten politisk kontroll
- Vi blir fortvilet når vi ser at denne saken har vært helt uten politisk involvering eller kontroll fra byrådsavdelingen for miljø og samferdsel sin side. Alt har skjedd på Vann- og avløpsetatens premisser. Samtidig har byrådspartiene vinglet frem og tilbake i standpunktet vern av Husebyskogen og Sollerudstranda har vært ut og inn av planen uten nærmere begrunnelse. Bydelsutvalget ble hasteinnkalt i sommer for å gi en uttalelse om massetransport fra Makrellbekkdalen, som siden ble ombestemt. Når jeg så ser representanter fra byrådspartiene stå på talerstolen og skryter av at det har vært en grundig og god prosess, ja da har de fulgt dårlig med i timen, sier Pedersen.
Ingen vet konsekvensene
- Det er som Pedersen sier. Det har ikke vært en reell medvirkningsprosess. Demokratiske spilleregler er satt til side og det å bruke trusselen fra Mattilsynet som begrunnelse for et hastevedtak er en dårlig unnskyldning. Her har det vært godt med tid om prosessen hadde blitt håndtert politisk og ikke overlatt til etaten alene, sier Husebye.
Han har nettopp vært på møte med Vann- og avløpsetaten, Undervisningsbygg, Utdanningsetaten og representanter fra driftsstyre og administrasjon ved Huseby skole.
- På møtet på Huseby skole ble det klart at ingen vet konsekvensene av anleggsområdet som kommer på jordet overfor skolen. Dermed er det heller ikke mulig å sette i gang avbøtende tiltak med hensyn til støy, støv og trafikk. Det er heller ikke klarlagt hvem som eventuelt skal ta regningen for tiltakene, som ingen vet omfanget eller kostnadene av. Kan byrådet si noe om dette, bortsett fra at det skal komme avbøtende tiltak? Det som blir bydelens oppgave nå er å sørge for at skolen blir minst mulig skadelidende og vi vil ikke lenger la oss avspise med runde formuleringer og udokumenterte påstander. I motsetning til byrådet vil vi ha fakta på bordet, slår Husebye fast.