ANNONSE
Annonse

Stortingsresultatet for Oslos bydeler gir ingen mening

SYND: Mange har tidligere ventet spent på resultatene fra egen krets og bydel. Det er det slutt på. Foto: Oslo kommune/Sturlason

Mangler mer enn 26.000 forhåndsstemmer for bydelene Ullern og Vestre Aker i de oppgitte tallene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2017 kl 11:34

ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Det er helt umulig å vite resultatet for de enkelte bydelene da forhåndsstemmene ikke lenger blir oppgitt på bydels- eller kretsnvå.

Mange satte nok morgenkaffen i halsen da de så valgresultatene for bydelene Vestre Aker og Ullern. Her var det mye sprik i bydeler og kretser. Hvis man går inn på den offisielle siden, Valgresultat.no og går inn på bydeler, vil det stå at 99,9 prosent av stemmene er talt opp. Flytter man så blikket ned, vil man umiddelbart tro at bydelenes tall er basert på at 99,9 prosent av stemmene er talt opp i bydelen. Hvis man er interessert i å se på velgeroppslutning og totale stemmetall i høyre kolonne, vil man se at 0 forhåndsstemmer er med i beregningen.

Les også: Selve valgdagen: Slik stemte Oslo vest

Lite verdt?

Det er god grunn til å tro at prosenttallene som er oppgitt for de enkelte partiene vil kunne endre seg drastisk i de enkelte bydelen, i og med at forhåndsstemmene ikke er tatt med. Tallene er altså basert på opptelling fra selve valgdagen og er lite verdt, da det i flere bydeler er mange flere som har forhåndsstemt.

For Bydel Vestre Aker står det at 13.772 har avgitt stemme av 33.062 stemmeberettigede, men samtidig er fremmøteprosenten 88,5 prosent. Det betyr at 29.252 stemmeberettigede har stemt og at det dermed mangler 16.480 forhåndsstemmer for å få det korrekte resultatet.

I Bydel Ullern
er det oppgitt 10331 stemmer av 23 239 stemmeberettigede. Fremmøteprosenten er 86,8 prosent. Det betyr at 9.840 forhåndsstemmer ikke er med i opptellingen.

Vil aldri få vite

Hva de reelle stemmetallene er for bydeler og kretser vil vi aldri få vite med dagens valglov. Oslo kommune informerer om at forhåndsstemmer ikke lenger blir registrert i merket konvolutt og at de stemmeberettigede kan putte stemmeseddel i en hvilken som helst stemmeurne i landet og ikke nødvendigvis i en stemmeurne i det som normalt er valgkretsen for den enkelte.

Les også:

Politiet: - Beklager

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse