ANNONSE
Annonse

Storebror er fotballstjerne – lillebror er ett av landets råeste alpintalenter

SØSKENPAR: Henrik Thorsby (t.v) er individualist og lovende alpinist. Storebror Morten (innfelt) gjør for tiden stor suksess på fotballbanen. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Brødrene Morten (21) og Henrik Thorsby (19) elsker å konkurrere, aller helst mot hverandre. Men der den ene herjer på gress, kjemper den andre for å slå gjennom blant rød og blå staurer.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2017 kl 16:36

ANNONSE
Annonse

HEMINGBANEN: – Jeg har allltid hatt talent for konkurranse, og har konkurrert i alt jeg har gjort. Det har bidratt til at det har gått over styr i flere sammenhenger, sier Henrik Thorsby - og påpeker at vinnerinstinket har vært med på å gjøre ham til en av landets mest lovende idrettsutøvere.

– Jeg har hele tiden trodd jeg har vært bedre enn jeg er, som har hjulpet meg til faktisk å bli det. Konkurranseinstinktet og selvtilliten har vel dratt meg ganske langt, tror jeg, sier Henrik.

Akersposten møtte nylig 19-åringens storebror Morten, som til daglig gjør sine saker oppsiktsvekkende bra for Heerenveen i nederlandsk fotball.

Da fortalte han stolt om lillebrors deltagelse i ungdoms-OL på Lillehammer i 2016.

Vinnerinstinkt til tusen

Tidligere denne uken ble for øvrig Morten tatt i ut Lars Lagerbäcks A-landslagstropp til oppgjøret mot Makedonia i Skopje 11.november.

Det leder oss til å spørre alpin-Henrik om hvordan det er å være i nær familie med ett av Fotball-Norges stjerneskudd.

– Det er et morsomt spørsmål - og det er mange varianter knyttet til akkurat det. Jeg forstår folk lurer på det, men for meg personlig er det veldig rare spørsmål, fordi det er jo bare brodern, sier Henrik.

Han legger ikke skjul på at det er mye prestisje på spill, så snart brødreparet utfordrer hverandre til duell.

– Når han er hjemme spiller vi jo bare FIFA-kamper. Vi liker konkurranser oss to i mellom i alt vi gjør. Det er fortsatt en mot en på fotballbanen, og jeg er nok ikke dårligere enn ham, når vi starter en konkurranse, sier en selvsikker Henrik.

Som Akersposten skrev forrige måned, elsker også allsidige Morten å spenne på seg ski, med og uten stålkanter, når han har muligheten.

Henrik forteller smilende om ett av minnene han og broren har fra alpinbakken.

– En morsom episode er fra da Morten var med oss på skisamling i Hemsedal for fire år siden: Der fikk han være med på en trening og endte opp med å bli ivrig nok til å slå flere av gutta på gruppen, sier Henrik - og understreker konkurranseinstinktets betydning.

– Morten lånte utstyr av meg for å føle seg bra. Så det er noe med å konkurrere, uansett om du i utgangspunktet ikke er på toppnivå. Vi har nok begge hatt talentet for konkurranse, som konkurrerer om alt det har vært mulig å konkurrere i.

Foretrekker fart og spenning

Selv spilte Henrik fotball til han var 14-15 år, ved siden av å holde på med en haug andre idretter. Derimot falt valget på alpint, da satsingen måtte spisses.

– Brodern var ekstremt ivrig på fotballen og var på fotballbanen før klokken 07 hver morgen her på Hemingbanen. For meg utviklet ski seg til å bli en kulere greie. Jeg liker vel farten og spenningen, og fant ut at jeg hadde større talent for det enn for fotball, sier Henrik.

Som to av landets største talenter i to forskjellige idretter, forsøker brødrene å utveksle erfaringer som bidrar til ytterligere progresjon på idrettsarenaene.

– Han har kommet opp på et høyere nivå enn meg, og ligger noen år foran meg. Han holder på med lagidrett og en annen idrett enn meg, men mye av det mentale er jo det samme. Hvordan man er innstilt før en fotballkamp eller et alpinrenn er akkurat det samme, spesielt med tanke på det å ha selvtillit, sier Henrik.

Saken fortsetter under bildet.

TILBAKE PÅ SKI KOMMENDE VINTER: Henrik har langt på vei kjempet seg tilbake, etter en alvorlig kneskade. - Planen er å stå på ski igjen i desember. Familien har hytte i Hemsedal, så jeg antar det blir å sladde litt rundt der, sier skikjøreren. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Derfor er det ikke uvanlig at gode råd er samtaletema rundt familien Thorsbys spisebord på Vettakollen.

– Vi har snakket en del om hvordan vi innstille oss til konkurranser. Hele familien vår har faktisk pratet mye om hvordan vi kan ha best mulig mental innstilling, sier Henrik.

Nå om dagen trener yngstebror beinhardt for å rehabiiliteres, etter et stygt fall i utforløypen under NM i Narvik forrige sesong.

– Korsbåndet og menisken var ødelagt, så det var en kjempeskade. Det er vanskelig å si når jeg kan begynne å kjøre renn igjen, men jeg håper å få kjørt rundt mars-tider. Det hadde vært kult å rekke NM på Hafjell.

- Nå er målet på kort sikt å komme tilbake på et høyere nivå, enn der jeg har vært, og aller helst hevde meg i toppen av FIS-rennene her til lands. Deretter blir det å ta valget om jeg skal gå for en plass på Europacuplandslaget eller å flytte til USA, sier alpintalentet.

Stolt Heming-løper

19-åringen representerer i dag fortsatt Heming, men trener med universitetslaget Team Skistar (består av ti gutter fra rundt om i Norge), som er i regi av moderklubben i Oslo vest.

– Hvordan er det å representere Heming?

– For meg personlig er det en viss stolthet: Alt av idrett, som jeg har holdt på med, har vært gjennom Heming. Derfor er det kult å representere klubben, og det hadde vært gøy å ta med seg akkurat det til verdenscupen. Det er det jo ikke mange som har klart å representere klubben på det høyeste nivået i alpinsammenheng, sier Henrik.

Den sympatiske unggutten forteller videre han fikk med seg Akersposten-saken om hvorfor Oslo vest sliter med å produsere utøvere til det alpine verdenscupsirkuset.


– Så hvordan skal akkurat DU slå gjennom?

– Det er vel egentlig å vite hva du vil til hver tid. Å bruke det som motivasjon til å tørre å gå for det. Gjøre det til 100 prosent jobb, fordi det vil jo alltid være distraksjoner fra andre kanter. Du har kompiser og venninner som snakker om studier og alt det der.

– Hvor lenge ser du for deg å kjøre aktivt alpint?

– Det beste hadde selvfølgelig vært å stå på ski hele tiden, det er jo det feteste du kan gjøre. Det er imidlertid ikke realistisk du kan gjøre det, med mindre du blir god på ski, avslutter Henrik, samtidig som et par barn setter seg ved siden av i Heminghallen og kaster lange beundringsverdige blikk på Norges alpinhåp.

LES OGSÅ: Markant kursendring står bak denne alpine talentfabrikken

LES OGSÅ: Stjerneskuddet Morten Thorsby (21) fikk fjernet en spesiell detalj i proffkontrakten

LES OGSÅ: Morten Thorsby drømmer om å avslutte fotballkarrieren i Oslo vest

LES OGSÅ: Spørsmålet skifolket i Oslo vest sliter med å besvare


LES OGSÅ:
Fra løkkefotball på Hemingbanen til de råeste opplevelsene på verdenskjente stadioner

LES OGSÅ: Landslagsalpinist påkjørt - sjåføren stakk av

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse