Akersposten

«Stopp planene ved Ris kirke!»

Oscar Chr. Husebye (H), konfirmasjonsleder i Ris og bystyre- og bydelsutvalgskandidat for Høyre, reagerer sterkt på planene for området til Ris kirke. Foto: Privat

«Jeg har aldri opplevd at det har vært trangt om plassen. Da reiser spørsmålet seg som det er naturlig at så mange som 80 mennesker i området sykler til kirken når de skal i dåp, begravelse, bryllup eller konfirmasjon,» skriver Oscar Chr. Husebye.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.06.2019 kl 10:42

Akersposten kunne 3. juni melde at Eiendoms- og byfornyelsesetaten ønsker en del forandringer på Ris kirkegård. Blant annet ønsker etaten å rive den gamle, ubebodde presteboligen i Ekelyveien 15. Det er fornuftig. Boligen er ikke i bruk, og eiendommen er en naturlig utvidelse av kirkegården som trenger mer plass. Dessuten er det ikke så hyggelig med forlatte bygninger. Bra!

Det er likevel bare ett av flere tiltak etaten ønsker å gjennomføre. De vil også etablere to bommer, én rett foran inngangen til menighetshuset og én ved inngangsporten til kirkegården ved Ris T-banestasjon. I tillegg vil de sette opp 80, du leste riktig, 80 sykkelparkeringer rett foran kirkens inngangsparti.

For å ta det siste først; jeg har syklet mange ganger til menighetshuset og synes det er supert at det er sykkelparkering der. Og jeg har aldri opplevd at det har vært trangt om plassen. Da reiser spørsmålet seg som det er naturlig at så mange som 80 mennesker i området sykler til kirken når de skal i dåp, begravelse, bryllup eller konfirmasjon. Jeg har aldri sett noen gjøre det, og som menighetsrådet poengterer: «det er ingen som sykler i dress og bunad». Hvem er de 80 plassene til? Er det naturlig at de pryder inngangspartiet til en fredet kirke? Det er spørsmål Eiendoms- og byfornyelsesetaten burde stilt seg.

Bommer er i vinden om dagen, tydeligvis også på Ris. Konsekvensene av å sperre veien ved menighetshuset er likevel store. Ikke bare blir det vanskelig for bevegelses- og funksjonshemmede å komme til menighetshuset, det vil antagelig også bli et ordentlig virvar og kaos av biler foran kirken siden man ikke lenger vil kunne kjøre rett frem til utkjørselen ved T-banestasjonen når man skal ut igjen.

Dessuten fremgår det av plantegningen at etaten ønsker å fjerne rundkjøringen som er foran kirken. Det gjør det heller ikke lettere å snu for biler som skal ut av kirkeområdet. Ris kirke er en populær kirke, og mange deltar på høytidsgudstjenester, bryllup og begravelser. Bilkaos hører hjemme på motorveien og ikke på en kirkegård.

Etaten ønsker også å etablere parkeringsplasser mellom kirken og menighetshuset. Det vil redusere det grønne preget på Ris fordi plenen må vike. Og kanskje mer prekært; man må flytte eller rive ned statuen til minne om de falne fra annen verdenskrig. Det er både ufølsomt og historieløst overfor dem som kjempet for landet vårt. Statuen har en fin plassering mellom kirken og menighetshuset i dag, og veien fungerer godt. «If it ain’t broke, don’t fix it», som vi sier i Unge Høyre ofte.

Jeg håper etaten revurderer planene sine og hører på reaksjonene fra menighetsrådet og Kirkelig Fellesråd i Oslo. Det er tross alt disse som kjenner kirken og behovene best.

Oscar Chr. Husebye
Konfirmasjonsleder i Ris og bystyre- og bydelsutvalgskandidat for Høyre

LES OGSÅ: – Det er få som kommer syklende i dress eller bunad for å gå i kirken

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...