Akersposten

– Stedsnavn er kikkhull inn i historien

Leif Gjerland er klar for Ullern Kultursenter onsdag 1. november klokken 12.

– Ullern har fått sitt navn etter skiguden Ull, som står avbildet i bydelens logo. Vi finner navnet igjen i både Ullevål og Ullensaker, sier Leif Gjerland til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2017 kl 13:48

LILLEAKER: – Stedsnavn er et av de sterkeste kulturminner vi har. De er som kikkhull inn i historien, sier Leif Gjerland.

– Aker betyr ganske enkelt åker. Lilleaker har oppstått på grunn av deling av eiendom, fortsetter Gjerland. Onsdag 1. november klokken 12 blir han å høre på Ullern kultursenter med et originalt og 90 minutter langt foredrag han kaller «Navn i Oslo».

Oslo = Gudenes eng

Grunnen til at navn har oppstått, har sammenheng med den tid navnet ble tatt i bruk, fortsetter Gjerland.

Mange tror at navnet på hovedstaden – Oslo – har sammenheng med Loelvens utløp.

– Det er feil! Men ingen vet helt sikkert hva det kommer av. Jeg mener det er mer sannsynlig at «OS» kommer av Æsene (de gamle norrøne guder) og «LO» som betyr eng eller slette ved vannet. Det vil si at Oslo kan bety gudenes eng, sier Gjerland.

Tvangsflyttet folk

– Som Oslo-jente lærte jeg at Christian 4. flyttet byen fra under Ekebergåsen til området rundt Akershus. Stemmer det?

– Det Christian kvart gjorde var simpelthen å la bygge en ny by og tvangsflyttet folk over dit. Den nye byen kalte han opp etter seg – nemlig Christiania.

Da Oslo fikk navnet sitt tilbake – 1. januar 1925 – fikk området under Ekebergåsen offisielt navnet Gamlebyen.

– Det har altså alltid hett Oslo i Gamlebyen.

Kulturformidler

Leif Gjerland er kulturformidler. Kikkhullene han viser oss inn i inn i byens historie, kommer til å glede mange og gi tilhørerne ny forståelse for stedsnavnene.

– Og det er ikke få personer som har fått aha-opplevelser når de blir fortalt hva stedsnavnet egentlig betyr eller dets opprinnelse.

Gjerland har en fortid som informasjonsleder i Miljøbyen Gamle Oslo og informasjonssjef i Plan- og bygningsetaten. I dag formidler han Oslos historie og byutvikling etter å ha gått av med pensjon etter 15 år som informasjonssjef i Bydel Sagene. Han er utdannet både lærer og journalist. I tillegg til å stå for byvandringer og foredrag, har han skrevet flere bøker om Oslos historie og utvikling. En ny bok er på beddingen og kommer ut om ikke lenge.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...