ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Stedsnavn er kikkhull inn i historien

Leif Gjerland er klar for Ullern Kultursenter onsdag 1. november klokken 12.

– Ullern har fått sitt navn etter skiguden Ull, som står avbildet i bydelens logo. Vi finner navnet igjen i både Ullevål og Ullensaker, sier Leif Gjerland til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2017 kl 13:48

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Stedsnavn er et av de sterkeste kulturminner vi har. De er som kikkhull inn i historien, sier Leif Gjerland.

– Aker betyr ganske enkelt åker. Lilleaker har oppstått på grunn av deling av eiendom, fortsetter Gjerland. Onsdag 1. november klokken 12 blir han å høre på Ullern kultursenter med et originalt og 90 minutter langt foredrag han kaller «Navn i Oslo».

Oslo = Gudenes eng

Grunnen til at navn har oppstått, har sammenheng med den tid navnet ble tatt i bruk, fortsetter Gjerland.

Mange tror at navnet på hovedstaden – Oslo – har sammenheng med Loelvens utløp.

– Det er feil! Men ingen vet helt sikkert hva det kommer av. Jeg mener det er mer sannsynlig at «OS» kommer av Æsene (de gamle norrøne guder) og «LO» som betyr eng eller slette ved vannet. Det vil si at Oslo kan bety gudenes eng, sier Gjerland.

Tvangsflyttet folk

– Som Oslo-jente lærte jeg at Christian 4. flyttet byen fra under Ekebergåsen til området rundt Akershus. Stemmer det?

– Det Christian kvart gjorde var simpelthen å la bygge en ny by og tvangsflyttet folk over dit. Den nye byen kalte han opp etter seg – nemlig Christiania.

Da Oslo fikk navnet sitt tilbake – 1. januar 1925 – fikk området under Ekebergåsen offisielt navnet Gamlebyen.

– Det har altså alltid hett Oslo i Gamlebyen.

Kulturformidler

Leif Gjerland er kulturformidler. Kikkhullene han viser oss inn i inn i byens historie, kommer til å glede mange og gi tilhørerne ny forståelse for stedsnavnene.

– Og det er ikke få personer som har fått aha-opplevelser når de blir fortalt hva stedsnavnet egentlig betyr eller dets opprinnelse.

Gjerland har en fortid som informasjonsleder i Miljøbyen Gamle Oslo og informasjonssjef i Plan- og bygningsetaten. I dag formidler han Oslos historie og byutvikling etter å ha gått av med pensjon etter 15 år som informasjonssjef i Bydel Sagene. Han er utdannet både lærer og journalist. I tillegg til å stå for byvandringer og foredrag, har han skrevet flere bøker om Oslos historie og utvikling. En ny bok er på beddingen og kommer ut om ikke lenge.