ANNONSE
Annonse

Sensasjonell alpinseier av Heming-gutt

ØVERST PÅ PALLEN: Her står Henrik Røa på det øverste trinnet etter seieren i Saalbach.

Ett av Norges største alpintalenter, Heming-gutten Henrik Røa, kom i går øverst på pallen i utfor i den alpine Europa-cupen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2018 kl 13:03

ANNONSE
Annonse

RØA: Seieren i Saalbach er et stort skritt mot deltakelse i World Cup, hvor Lund Svindal og Jansrud herjer i den gjeveste fartsdisiplinen. Etter seieren fikk Akersposten tak i Henriks far, Ronny Røa, før vi senere fikk Henrik selv i tale fra Saalbach.

World Cup neste?

- Det er veldig vanskelig å nå til topps i utfor og dette var tidlig for en utøver å slå til i E-cupen. I utfor trenger man normalt mange år på å hevde seg. Henrik er 22 år og med dette resultatet er han egentlig klar for neste skritt, World Cup. Jeg er virkelig stolt av han, sier Henriks far, Ronny Røa, som nettopp har snakket med sønnen før premieutdelingen.

Henrik får ikke lang tid på å hvile på laurbærene.

- I morgen (fredag-journ.anm.) er det kombinasjonen som gjelder, med utfor og slalåm. Jeg er spent på hvordan det går. Det er en stund siden han har trent slalåm, men han hadde nivået inne i den tiden har prioriterte slalåm, sier Røa.

Ikke nok med det. Onsdag var det også utfor, hvor Henrik fikk en 4. plass.

Les også: Markant kursendring står bak denne alpine talentfabrikken

Kvitfjell på slutten av sesongen

Likevel vil neppe Henrik starte i W-cup med det aller første.

- Selv om trenere i alpinlandslaget skulle ønske det, så er det viktigere at han etablerer seg i E-cup først og får samlet flere FIS-punkter. Det har å gjøre med hvilket startnummer han kan få. Med gode punkter vil han få bedre startnummer, noe som er en stor fordel i de vanskelige traseene. Jeg tror Kvitfjell i slutten av sesongen, kanskje blir første gang vi får se Henrik konkurrere med de aller beste, sier Røa, som forsikrer om at Henrik ikke har tatt av.

- Han er naturligvis kjempeglad, men han er en rolig gutt med begge bena godt plantet på jorden, forsikrer far.

Grønne tall

Etter premieutdelingen får vi tak i Henrik på telefon i Saalbach og fikk gratulert han med det store gjennombruddet.

- Det var moro. Jeg hadde en god følelse etter fjerdeplassen onsdag. Det var gøy å se grønne tall i målområdet. Jeg hadde startnummer 9 og da hadde de fleste av de gode kjørerne allerede vært i mål. Da trodde jeg at det ville holde.

Kan du beskrive løpet ditt?

- Det begynner rett ut i det bratte og farten får du raskt. Jeg synes jeg fant flyten i løpet ganske med en gang. Det var litt flatt lys, så det var litt vanskelig å se terrenget i enkelte partier, men jeg kjente linja. Det var humpete rett før flaten i løypa, men det var bare å stå i det. Det var flere fine og luftige svev underveis. Det var en magisk følelse. Snøen var hard og fin og skiene helt suverene. En fin tur, sier Henrik.

Respekt for utforløypa

- Din far sier at dette kan bli inngangsbilletten til W-cupen.

- Først vil jeg si at far er og har vært den viktigste støttespilleren for meg opp gjennom årene. W-cup får komme når den kommer. På en god dag har jeg nivået inne. Nå er jeg opptatt av å samle punkter i E-cupen og fokuserer og er spent på kombinasjonen i morgen (fredag – journ.anm.)

- Du er ikke redd når du stuper ut i 120 kilometer i timen eller mer?

- Det er klart at man må ha respekt for det man holder på med. Vi har jo sett og vet at det har skjedd alvorlige ulykker i utforløypa. Det kan man bli litt engstelig av, men det handler om å ha fokus og ha troen på det en gjør, samtidig som man stoler på utstyret og støtteapparatet rundt.

En annen utøver fra vårt distrikt var også i aksjon i går, Alexander Sannes Thorsen fra Njård. Han tok en god 10. plass i utfor. Ifjor husker vi han blant annet fra skrekkfallet i Kvitfjell.

Les saken her: Njård-kometen Alexander (21) etter skrekkfallet: - Jeg var ganske heldig

Tre personer utgjør i dag vårt landslag i utfor i e-cupen. Tredjemann er Tomas Markergård fra Hemsedal.

Les også:

Spørsmålet skifolket i Oslo vest sliter med å besvare

– Du har framtiden foran deg, gutt. Stå på!

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse