ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Så var det bare den lille detaljen at vi manglet selve alpinbakken»

VERDENSCUPSIRKUSET I ALPINT INNTAR HOLMENKOLLEN: 1.nyttårsdag inviterer arrangøren til historisk folkefest i nasjonalanlegget. Foto: Foto: Holmenkollen Skifestival

På 2018s første dag samles de største stjernene på alpinhimmelen til forrykende verdenscuprenn i Holmenkollen, der løypens 36 porter ikke (!) blir å finne i nasjonalanleggets unnarenn.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2017 kl 21:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HOLMENKOLLEN: Er du klar for en folkefest 1.januar? spør Holmenkollen Skifestival i anledning det historiske verdenscuprennet i parallellslalåm på den norske hovedstadens vestkant.

- Dette er for vår del en verdenspremiere: det er første gangen Holmenkollen Skifestival gjør dette. Det er lenge siden alpinstjernene har vært samlet i Oslo, ikke siden Finken Cup i år 2001. Dette er på en måte noe nytt for oslofolk. Et alpinarrangement så tett på byen, sier Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Holmenkollen Skifestival.

Det internasjonale skiforbundet, FIS, ønsker nemlig å bringe alpinsporten til urbane strøk - og har på bakgrunn av dette opprettet «city events».

- Målet er å få alpinsporten tettere på folk der hvor folk bor, som gjør at rennene ikke foregår bare i alpene og høyt til fjells, sier Nordskar.

I godt selskap

Storbyene Moskva, Stockholm og München har tidligere arrangert folkefesten. Hovedarrangøren Holmenkollen Skifestival ser på rennene som en kul utfordring, og gleder seg til å ønske verdens beste alpinister velkommen.

Heming er for øvrig medarrangør og ansvarlig for den tekniske gjennomføringen.

- Vi legger ned veldig mye jobb. Det er mye som skal på plass i forbindelse med et så stort arrangement. Ettersom det er første gang vi arrangerer dette, er det mye å sette seg inn i. Nå har vi jo en del år erfaring med Kollen-helga, men her er det meste nytt, sier Nordskar - og legger til at det er spesielt en ting som må på plass før det nye året innvies med alpinshow:

- Vi må blant annet bygge en helt ny bakke. Det har tatt mye tid. Holmenkollen er et flott anlegg i den forstand at vi har tribunekapasitet, god logistikk, gode fasiliteter for utøvere, frivillige og media etc., men så var det jo bare den lille detaljen at vi manglet selve bakken ... sier hun og ler.

For traseen, som etter planen skal være rigget klar til 15. desember, kommer ikke til å være selve unnarennet i hoppbakken.

Prosjektleder Stine Stenseth innrømmer å ha gått noen runder med byggingeniørene, for å kunne belyse utfordringene tidlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BEGYNNER Å TA FORM: Selve parallellslalåm-traseen, som verdens beste alpinister skal konkurrere i 1.januar, er et resultat av iherdig og profesjonelt arbeid når folk flest sover. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Blant annet har arbeidet med stillaset over Holmenkollveien vært nødt til foregå de sene nattetimer på grunn av trafikken.

- Heldigvis har alt vært mulig å håndtere til nå, også takket være løsningsorienterte samarbeidspartnere, sier prosjektlederen via Holmenkollen Skifestival.

Starten er på Gratishaugen

Et omfattende arbeid med den 180 meter lange løypen, sørger for at starttårnet blir på VM-haugen, altså den gamle Gratishaugen. Rød og blå løype kommer hver for seg til å inneholde 18 porter og ett hopp.

- Det er en svær installasjon. Unnarennet i hoppbakken ble ansett å være for bratt av FIS. Men så har vi jo tribuner og alt annet her, så da måtte vi gjøre ting på motsatt vis, sier Nordskar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

START PÅ GRATISHAUGEN: En provisorisk bakke, som vil gå over Holmenkollveien, medfører et omfattende arbeid til å skulle avvikle World Cup-rennet. Foto: Foto: Holmenkollen Skifestival

Arrangøren lover spenning, høy fart og stort tempo, og forteller billettsalget har gått veldig bra så langt.

- Dessuten er det jo spesielt at det er 1. nyttårsdag! Dette blir det en utrolig kul måte å starte det nye året på, her blir det stjernespekket show med lyd og lys!

- Verdens 32 beste alpinister kommer, 16 gutter og 16 jenter. Det vil også være dj til stede, slik at det på en måte blir en ny type folkefest i Holmenkollen. Nå blir det derimot enda litt mer action og trøkk, tenker jeg.

- Hva synes dere om at rennavviklingen skjer dagen derpå for mange?

- Rennet begynner kl. 16. Det er akkurat tidsnok til at de som har vært på nyttårsfest kvelden i forveien har rukket å stå opp. For barnefamilier som trenger å finne på noe en dag det meste er stengt, er Holmenkollen et perfekt sted å være. Har man vært på hytta, rekker man også å kjøre ned fra fjellet, sier Nordskar.

LES OGSÅ: Gigantene i ski-Norge kaster lange blikk etter Oslo Vinterpark

LES OGSÅ: Scheie om Kollen-forslag: - God bedring!

LES OGSÅ: Hvor tøff er du? Sjekk denne spenstige nyheten fra Holmenkollen

LES OGSÅ:
Innehaver av vill rekordfart: – Tiden gir få rettigheter til å skryte