Akersposten

– Barna var fra seg av begeistring

Røa Dynamite-jenter sammen med spillere på CP-laget til Røa. Foto: Arne Melbye

Da Dynamite Girls tok seg til kvartfinale i cupen i forrige uke – og scoret 11 mål i prosessen – var Røas lag for barn med cerebral parese med som balljenter og -gutter. I pausen viste de frem sine fotballferdigheter foran publikum.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.06.2018 kl 19:33

RØA: – En minnerik og flott opplevelse for alle involverte. Både klubb, spillere, foresatte og publikum synes dette var helt topp, sier Monica Thoreid, en av flere foresatte som var tilstede under Røas cupkamp mot Byåsen. Hun er mor til Bendik, ett av flere barn med cerebral parese som spiller sin fotball på Røas unike CP-lag. Hun nærmest skamroser både klubb og trenere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Røas CP-lag: Trener Fredrikke Varsla, Sebastian Solheim, Bendik Ultvedt, Sinde Vågan, Mathias Buer, Freiherr Archer, Eirik Sander Viken, Sigurd Smedsrud, trener Lars-Erik Samuelsen. Foto: Arne Melbye

Dette skriver Røa Dynamite Girls på sine nettsider, og her er resten av saken:

– Opplegget gjennom Røa er fantastisk og alle får være med. Og jeg må virkelig berømme Lars-Erik (Samuelsen) og Fredrikke (Varsla) for deres innsats og tilstedeværelse. De byr på seg selv og det de gjør rundt dette laget betyr uhyre mye for barna, legger Monica til.

Om tirsdagens opplevelse, hvor barna tok del i kamparrangement og vertskap, samt fikk spille ute på banen, sa Monica følgende:

– Ja, hvor skal man begynne?! Det var rett og slett en meget positiv opplevelse. Barna var fra seg av begeistring da vi spiste sammen etter kampen, og det var flere foresatte der med en solid klump i halsen. Dette var stort.

Dynamite Girls er med rundt laget

Lars-Erik er til daglig keepertrener for Dynamite Girls, hvor CP-lagets andre trener, Fredrikke, spiller. Begge snakker varmt om laget og hva det betyr for dem personlig.

– Å være med som trener er utrolig givende og gøy. Det er veldig hyggelig å se fremgangen de har hatt i løpet av de siste par månedene, samt gleden de viser for fotball. Jeg ser alltid frem mot hver trening og dele gleden ved fotballen med dem, forteller Fredrikke. Og Lars-Erik snakker i samme ordelag.

– Jeg stortrives som en del av dette laget. Utrolig stort å se andre trives og finne glede i fotball på denne måten. Det er veldig givende å se engasjementet og idrettsgleden disse barna viser, sier Lars-Erik, som har vært med rundt laget i omkring to måneder.

Røa CP – eneste i Norge

Mens CP-fotball er en stor idrett internasjonalt, er tilbudet til de med cerebral parese eller lignende nevrologisk tilstand nesten ikke-eksisterende i Norge.

Ja, Røa er faktisk den eneste klubben i Norge med et eget, rent CP-lag. Her handler det om å tilrettelegge for disse barnas videre fysiske, psykiske og sosiale utvikling, i et felleskap preget av gode verdier og høy kompetanse. Fotballen er en viktig arena hvor de lærer å spille på lag, håndtere hverandre i et felleskap, og kan utvikle seg på sine premisser i trygge omgivelser.

Lars-Erik, Fredrikke og Monica er samstemte i at alle nyter godt av dette fotballtilbudet gjennom Røa.

– Nasjonalt sett er CP-fotball i startgropa. Alle barn i hele landet burde ha denne muligheten som barna her i Røa har. De har tatt enorme steg de siste månedene, fysisk så vel som sosialt. Og tilhørigheten til en klubb har vært og forblir viktig. Det har vi nå gjennom det store og gode miljøet og apparatet rundt Røa. Dedikerte trenere og Røa som klubb skal ha æren for det, poengterer Monica.

– Barn med en slik diagnose tar ofte del i organisert idrett frem til de fyller 10-11 år. Men så er det sånn at mange faller fra når det begynner å spisse seg i satsningen, samtidig som at det er mange som ikke er med i det hele tatt. Cerebral parese har et vidt spekter og finnes i ulike grader. Mitt håp er at det vi har her på Røa blir å se i andre klubber etterhvert, sier Monica avslutningsvis.

Organisert trening for de som under Dynamite Girls’ cupkamp var balljenter- og gutter begynte høsten 2015, da i Ullern Idrettsforening. I 2017 ble tilbudet flyttet til Røa IL. Ragnhild Mizda er Norges eneste CP-fotball klassifisør, og som rådgiver for inkludering og internasjonalt utviklingssamarbeid i seksjonen for samfunnsansvar i NFF skal ha mye av æren for at det finnes et fotballtilbud til barn med cerebral parese.

Hva er CP-fotball?

CP-fotball er for utøvere med cerebral parese eller lignende nevrologisk tilstand. Disse utøverne har en endret og nedsatt motorisk funksjon som skyldes en hjerneskade.

I all hovedsak gjelder ordinære fotballregler, men med noen få justeringer: CP-fotball spilles på mindre bane, med mindre mål, uten offside regel og med 2 omganger av 30 minutter. Man har lov til å trille ballen inn ved innkast, da det for de med affektert(e) arm(er) kan være utfordringer å få armen over hodet. Internasjonalt brukes en egen klassifisering for å oppnå størst mulig rettferdighet.

Bilder fra tirsdagens pausekamp for Røa CP: Samtlige bilder er tatt av Arne Melbye og er publisert etter avtale med og samtykke fra foresatte.

LES OGSÅ: Røa banket rival på bortebane

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...