Akersposten

Persbråten – den store forvandlingen

De er fornøyde med tilretteleggingen for idrett, (fra v) Christian Enrique Vavik (basket), Madeleine Krogh (alpint), Mina Gaarud Houge (tennis) og Hennie Krogstad (skiskyting). Foto: Fredrik Eckhoff

Hvem skulle tro at Persbråten skulle bli en ledende skole for idrettsutøvere? Slik er det i ferd med å bli.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2017 kl 09:29

PERSBRÅTEN: I flere tiår var Persbråten videregående kjent som skolen for alle som «alle» som ville noe innen realfag og naturfag. Slik er det ikke lenger. Nå har blant annet sentrumsskoler som Katta, Nissen og Elvebakken tatt over mye av det hegemoniet. Persbråten har i stedet gjennomgått en stor forvandling og fremstår i dag som en av byens sterkeste innen idrettsfag.

Gikk utfor

Går man 20-25 år tilbake i tid, til midten av 1990-tallet, var Persbråten, i de velkjente og karakteristiske, men slitne paviljongene, en skole med sterke søkertall og høy anseelse. Så skjedde det noe. Trendene endret seg da man kom over på 2000-tallet. Naboskolen Ullern hadde jevnt og trutt steget i anseelse og begynte å yppe seg skikkelig.

Samtidig ble det gradvis mer populært å søke seg til skoler i sentrum. Det var ikke lenger Katta som nærmest hadde enerett på høye inntakskrav. Flere av skolene i sentrum ble stadig mer attraktive, og i løpet av ganske få år opplevde den gamle storheten Persbråten at søkerne ikke lenger kom av seg selv.

– Elevsøkingen har forandret seg gjennom årene. Det begynte å endre seg allerede før ombyggingen her i 2007. Jeg skal ikke spekulere for mye i det, men folk fikk øynene opp for de mer sentrale skolene, som Katta, Nissen og Elvebakken. Kaffe latte-kulturen tok seg opp, ungdommene ville til sentrum. I det bildet sto ikke Persbråten seg så godt, sier rektor på Persbråten, Elin Stavrum. Hun har vært rektor på skolen de siste snaue tre årene.

– Det er nok veldig sammensatte grunner til hvorfor det gikk utfor med søkingen til Persbråten. Ettersom jeg ikke har vært her så lenge, har jeg ikke forutsetninger til å forklare hvorfor, sier Stavrum.

Over til idrett

Hvordan skulle så Persbråten videregående skole komme tilbake? Var det mulig å nå tilnærmet gamle høyder i kamp om realfagsstudentene som stortrives i sentrum? Det er allerede mange år siden det ble gjort en dreining mot idrettsfag. Og nettopp idrettssatsingen har blitt stadig tydeligere. For fem år siden inngikk skolen et samarbeid med Heming Alpin.

Rektor Elin Stavrum viser frem et av flere treningsrom for elever – og idrettsutøvere – på Persbråten.

– Det var da det virkelig startet. Persbråten har hatt idrettsfag før det, men det var da vi begynte å få inn elever som har ambisjoner, som vil drive det langt. Jobben vår er å tilrettelegge for dette, sier rektor. Hun nevner et par private skoler som tilrettelegger for idrettssatsing, som Vang og NTG, men av kommunale skoler, har Persbråten bygd opp et tilbud som er ganske unikt i vest.

– Noen videregående skoler har tilpasset opplegget sitt litt for idrettssutøvere, men kanskje ikke godt nok, sier hun.

– Her i Oslo vest er det et veldig stort marked for å tilpasse mellom skole og idrett. Ulike idretter trenger ulik tilpassing. Fotballspillere har for eksempel ikke så mye lange reiser midt i uken, eller treningssamlinger i utlandet, slik alpinister gjerne har. Alpinister som har kommet opp på et visst nivå, har mye samlinger og konkurranser utenlands, sier hun. – Og når det er snømangel, er det ekstra krevende å planlegge! Vi som skole må stille opp med en viss fleksibilitet.

Og nettopp fleksibilitet og tilpasningsevne er blitt stadig enklere å få til, med en teknologi som gjør det enklere å tilrettelegge for en skolehverdag i samspill med toppidrett.

– Først og fremst kreves det at elevene selv må ta ansvar. De må lage en plan når de skal dra på lengre samlinger. De bruker Itslearning-portalen, og i tillegg har vi nettbasert undervisning, forteller hun. – Vi har for eksempel en seniorlærer, som egentlig gikk av for to år siden, som underviser elever på nett.

Flere idrettsmuligheter

På Persbråten kan man tilnærme seg idrett på flere måter. Skolen har mange elever som satser hardt innenfor sin idrett, for eksempel i alpint, fotball, tennis, jibbing og langrenn, men også litt smalere idretter som for eksempel sprangridning og kickboksing. De fleste av disse går på utdanningsprogrammet som heter studiespesialisering, i egen toppidrettsklasse.

Persbråten skole, slik den har sett ut siden 2007.

Dessuten har skolen en egen linje for idrettsfag. Her er det mange elever som er generelt interessert i idrett, og har fag som treningslære og aktivitetslære.

Selv om Persbråten fremdeles ligger et godt stykke bak de meste populære skolene, som Elvebakken, Katta og Ullern, som alle tre har et høyt snitt for å komme inn, ser man nå en tendens til at skolen tiltrekker seg både skoleflinke, idrettstalenter, og – ikke minst skoleflinke idrettstalenter.

Alpinister, som er den største gruppen idrettsutøvere ved skolen, utgjør for eksempel hele 30 elever ved skolen.

– Sånn jeg ser på Persbråten nå, får vi inn et videre spekter av elever enn før. På Elvebakken og Katta for eksempel, er det bare femmer-elever som kommer inn. Vi har også mange femmer-elever, men også mange andre. Spekteret er større, sier Stavrum.

Lærer av idrettssatsingen

Rektor snakker mye om toppidrett og idrettsfag. Det er imidlertid en kjensgjerning at svært mange ungdommer som satser hardt, ikke vil nå like høyt som de håper på. Likevel tror Stavrum at elevene lærer mye av idrettssatsingen selv om de ikke når til topps i idretten til slutt.

– Når det gjelder toppidrettssatsingen, det er jo ikke mange av elevene som til slutt står på pallen i verdenscupkonkurranser, sier hun. – Min visjon for skolen er å kunne trekke ut det som ligger i det å være toppidrettsutøver. Du må trene og spise riktig, sove nok, tenke systematikk. De prinsippene kan vi bygge opp en hel skole på, som går langt utover det idrettslige.

– Det er mye å hente i toppidrettstenkingen, som vi kan bygge en god skole på. Man må lære å takle motgang. Det er ikke alle ungdommer, eller alle voksne for den saks skyld, så gode på. Alt skal være så vellykket, og det er det jo ikke alltid. Man må lære å gå på trynet, og reise seg og gå videre. Det lærer man i idretten, sier rektor. – Det handler også om at skal du bli god i et fag, må du øve!

Fornøyde idrettselever

I klasse 1A, som akkurat da sitter og jobber med matematikk, får vi en liten prat med fire blide elever – og idrettsutøvere: Madeleine Krogh (alpint, Heming), Mina Gaarud Houge (tennis, Heming), Hennie Krogstad (skiskyting, Try) og Christian Enrique Vavik (basket, persbråten). Vi spør dem rett ut om de er enige med rektor i at skolen er flinke til å tilrettelegge for idrettssatsingen.

– Her er det veldig godt tilrettelagt. Vi alpinister reiser mye, og skolen gir oss ikke altfor mye lekser, smiler Madeleine. – Jeg tror at andre idrettsskoler fokuserer mest på det sportslige. Her er skolen viktig. Det er like stor fokus på skole som idrett.

Skiskytter Hennie, som for tiden er litt ute av drift med benbrudd, sier at hun setter stor pris på beliggenheten til Persbråten.

– Det er kort reisetid, det er viktig, særlig for meg som er vokst opp i nærheten. Vi er nær skianlegg. Alt ligger egentlig i nærheten., sier Hennie.

Da basketspiller Christian kom inn på Persbråten, valgte han å melde overgangfra Bislett til klubben som både trener og spiller kampene sine på skolen, Persbråten Basket. De spiller denne sesongen på øverste nivå i norsk basket, og dermed var timingen spesielt god for Christian, som er vokst opp på Bygødy.

Han sier at ambisjonen er å bli best mulig på norsk nivå, og at Persbråten er en perfekt skole for ham å få realisert dette på.

Mina forteller at de er fem tennisspillere på første trinn, fire av dem fra Heming Tennis og én fra Grefsen.

– Opplegget er veldig bra. Vi har fire timer trening i skoletiden, og det skjer på Heming med klubbens trener der, sier Mina, som håper at hun kan bli så god i tennis at det kan hjelpe henne til et stipend på et godt, amerikansk college. Så får hun se hva som skjer med tennissatsingen etter hvert.

De fire elevene og idrettsutøverne er, etter et halvt år på skolen, skjønt enige om at opplegget funker bra. De skryter også av skolens egne trenere og lærere, for eksempel Jon Per Nygaard, som er trener i langrenn og skiskyting, og som tidligere har drevet med skiskyting på toppnivå.

– Lærerne er flinke til å tilrettelegge for oss og holde oss oppdatert når vi er borte. Vi har også mulighet til å skype med lærere, for eksempel hvis man står fast i matte, er det veldig viktig å få hjelp der og da, sier Madeleine.

Ta kontakt!

I det som utviklet seg til en samtale som like gjerne kunne vært en utmerket reklameplakat for Persbråten som idrettsskole, spør vi rektor om hva en som snuser på Persbråten skal gjøre hvis hun eller han lurer på om skolen er noe for henne eller ham.

– Ta kontakt med oss! sier rektor Stavrum. Så enkelt altså.

LES OGSÅ: Toppmodell Eline fra Besserud: – Tøft for ungdom å vokse opp i Oslo vest

Sjekk hva CC Vest skal bruke taket til

Grovt hærverk på Gressbanen

Følg Akersposten.no på Facebook!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...