Akersposten

«Charterferie, afterski, 17.mai og russefest. ALT på én gang!»

SOM SILD I TØNNE: Titusener var på plass i Nordmarka lørdag for å oppleve mennenes femmil. Derimot var ikke alle like interessert i det sportslige ... Bildet er tatt over tre timer før start. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Helgens hendelser i nasjonalanlegget rystet også Akerspostens sportsidiot. Les hans ytterst spesielle opplevelser!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2018 kl 18:52

HOLMENKOLLEN: – De som er ute i dag, ser i hvert fall på skirenn, sier Hemings Astrid Uhrenholdt Jacobsen rett etter at langrennsjentene har gjennomført tremila på Holmenkollen søndag.

Det har i skrivende stund ennå ikke gått et døgn siden Oslos vestkant begynte å stjele oppmerksomhet i all utenomsportslig forstand.

LES OGSÅ: Falt under t-banevogn på Voksenlia

Grensene er passert

"Nu va du veldig smart", uttalte Mr. Rallycross – Martin Schanche – etter at bilkjendisen slo til en Ap-politiker og debuterte som valgdebattant i Drammen i 2003.

Det ironiske utsagnet kunne like gjerne ha blitt sagt direkte til et lass med tilskuere langs gårsdagens langrenns-sløyfe.

Dette fordi det ble et arrangement for historiebøkene, med mange kapitler. I negativ forstand.

Det siste døgnet forteller at grensen er passert for hva som er idrettsfesten verdig.

Dro i nødbremsen på morgenkvisten

Standarden for dagen, og det som nå assosieres mer med fest enn idrett, blir på mange måter satt allerede idet den lokale og uskyldige hjemmefavoritten Martin Johnsrud Sundby & co inntar frokosten.

T-banen vestover på linje 1 forsinker brått noen av mine venner - og trolig et firesifret andre kollektivreisende.

Årsak: En luring drar i nødbremsen på pur f...

I det hele tatt er t-bane-ferden fra Majorstuen til Frognerseteren et lurveleven allerede klokken 09.30.

Bråk som sannsynligvis skremmer småbarnsfamilier fra fremtidige utflukter til nasjonalanleggets årlige "højdare".

Tydelig berusede tenåringer, med store høyttalere på ryggen, sørger ikke bare for å bøtte innpå med "øl kaldere enn toppene på Hemsedal", men også for tilstander som er villere enn den aktuelle bygdas afterski-arrangementer.

Det er som om en rekke norske charterturister finner hverandre og setter moral og folkeskikk på pause. Rai - rai.

"Det som skjer på Holmenkollen, forblir i Oslo vest", kunne like gjerne ha vært slagordet som er limt utenpå de vandrende "russebussene" på to bein, og deres passasjerer i form av store vennegjenger.

Alkohol vs. idrett

Vel fremme på Frognerseteren trasker jeg og de reisende mot ålreite utsiktspunkter i løypa. Skjønt, klokken er ikke passert 11, og de beste sitteplassene er kapret.

Akkurat det forteller noe om den gedigne interessen for arrangementet.

Men på hvilke premisser? tenker jeg der og da, og ser at majoriteten av menneskene rundt meg knapt har passert 20 år.

Jeg og kameratene mine blir stampende i kø ved løypen, og legger samtidig merke til hvor stort det er å være aktiv langrennsløper på en dag som denne.

Marit Bjørgen er smilende ute på triumfferd, etter å ha blitt tidenes vinterolympier forrige måned, mens maaaange utøvere filmer opplevelsen og stemningen i Nordmarka.

Det gjør nesten noe med nasjonalfølelsen å se hvilken betydning rennet har for alle med ski på beina rundt Frognerseteren.

Tett på "russebuss"

Vi lykkes etter hvert med å finne et ok sted å sitte, når en jentetrio får nok av bråk og fyllefanter allerede før 50-kilometeren har startet.

Uheldigvis blir vi sittende ovenfor det som tydeligvis blir et samlingspunkt for et hundretalls tenåringer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆR UNGDOMSFEST: Lørdagens 50-kilometer samlet en mengde tenåringer langs løypen ved Frognerseteren. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Helt opplagt er det at ikke alle er gamle nok til å drikke alkohol på lovlig vis.

Selv begynner jeg å se for meg hvordan det eventuelt blir å være pappa den dagen den håpefulle får lyst til å dra til Holmenkollen, med vennegjengen på bekostning av far.

Den dagen daddy cool bare blir daddy.

En ung herremann, i bar overkropp og kun iført sykkelbukse tilhørende et profesjonelt (doping)lag fra 90-tallet, bykser plutselig nedover en snørik skråning ved siden av oss.

Han denger løs mot en jevnaldring, som står med kvelertak på kompisen til gutten i sykkelbukse.

Slagene hagler og leder til at den ene bråkmakeren får blødende kutt i ansiktet, før berusede venner lykkes med å skille kamphanene.

To venninner bryr seg ikke altfor mye om slåssingen, men tørker heller hverandres tårer i lys av en emosjonell samtale rundt den enes antrekk og nikkers-savn.

Hærverk

Hva som foregår i sløyfen som omkranser oss, opptar mindretallet av "russebussene". De river heller ned et reklameskilt og krysser løypa for å slå lens.

At stjernen som skinner klarest på langrennshimmelen, Johannes Høsflot Klæbo, skal ha gått på trynet underveis på femmila, på grunn av en ølkork, er derfor ikke så overraskende.

Heller ikke at kleskoden blant mange tilskuere, på en relativt kjølig vinterdag i marka, er lave sneakers, dongeribukse og hettegenser. Ungdommene er der ikke på grunn av langrennet ...

Høylytte "au!" og overtråkk blir derfor en klassiker på den snødekte stien, med jevne innslag av urin, blod og oppkast, tilbake mot Frognerseteren T-banestasjon.

Fullstendig kaos på Frognerseteren

Der har det allerede før rennslutt samlet seg x antall mennesker, som ikke er spesielt opptatt av god kø-kultur.

Frekkaser i alle aldre, mange av dem godt voksne kvinner, sniker seg på utsiden av køen, hopper over gjerdet og sikrer seg plass på metroen.

Vi andre blir stående blant dundrende musikk fra diverse, vandrende "russebusser", der DJenes promille - selvsagt i overført betydning - er på nivå med volumnivået fra de respektives høyttalere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KØ-KAOS: Alkohol, mye folk, høy musikk og tydelig sniking gjorde stemningen amper ved Frognerseteren T-banestasjon. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Småbarnsmødre med barnevogner forlater heldigvis kø-stangingen før det er for sent. Rundt meg presser det på mennesker fra alle kanter. Noen gråter av frykt. Andre mister pusten på grunn av trengselen.

Mangel på autoriteter

Jeg vet Ruter har et maks antall forsvarlige avganger der og da, men denne dagen er de ikke hyppige nok. Stemningen er smått aggressiv, og det flyr snøballer (med rette?) mot dem som forsøker å snike.

Politiets autoritet er fraværende. At ingen myndighet tar kontroll, og for eksempel bruker en ropert til å formidle viktige beskjeder på bestemt vis, er for meg uforståelig.

Den manglende respekten blant folk er bekymringsfull – og jeg blir ikke sjokkert over å høre alt som skjer litt senere samme ettermiddag.

Jeg ser det heller ikke som særlig profesjonelt å være "security" og juble med hendene over hodet over egen innsats, når fyllefanter stoppes i køen.

Man skulle tro det kan trigge andre, særlig i påvirket tilstand, til å provosere.

Vel hjem?

Så, endelig trygt tilbake på Majorstuen t-banestasjon. En liten kink i ryggen på grunn av trengselen kan jeg leve med. Jeg ser det lyser Ringen/Storo på tavlen, med avgang NÅ.

Jeg tenker ikke mer over det, og setter meg på det første toget som kommer. Jeg sjekker dagens sportsresultater grundigere før jeg titter opp og ser jeg er på Vinderen. Etter en lang dag i marka, er dette akkurat det jeg trenger ...

Vel. Der sitter jeg. Tilbake på "1 Frognerseteren". I helt feil retning for min del. Jeg hopper av banen og går tilbake til Majorstuen.

Jeg ser på lystavla på perrongen. Det står "Frognerseteren", men på T-banevognen står det "Ringen/Storo".

Jeg gambler på at den tar meg trygt hjem, samtidig som at jeg bestemmer meg for å være TV-titter når mennene igjen skal gå 50.000 meter på Palma Kollen neste år.

Pål Magnus Tømmervold
journalist, Akersposten

LES OGSÅ: Sesongstart for «frokostkjøring»:- Alle bør holde seg hjemme ...

LES OGSÅ: Oslo Vinterpark: - Det sier litt om hvor eksplosivt og robust dette er

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

Se vår livesending fra Oslo Vinterpark en onsdag morgen: her

LES OGSÅ: - Vanskelig å kommunisere hvor fint det er

LES OGSÅ: Stjerneskuddet Morten Thorsby (21) fikk fjernet en spesiell detalj i proffkontrakten

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...