Akersposten

Markant kursendring står bak denne alpine talentfabrikken

HEMINGS STØRSTE ALPINTALENTER: Akersposten møtte denne livlige og ambisiøse E-cupgjengen på Toppidrettssenteret ved Sognsvann, Henrik Røa (foran), Guro Hvammen (bak fra venstre), Marte Berg Edseth, Kaja Norbye, Fabian Wilkens Solheim og Joachim Jagge Lindstøl.

6 av 18 løpere på denne sesongens Europacup-landslag tilhører Heming. Den slags dominans tilskrives i første rekke klubbens sportssjef.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2017 kl 13:14

SOGNSVANN: Akersposten fortalte i vår om 15-åringen Sofie Aam Olsen, som sanket tre gull (!) i Hovedlandsrennet på Hafjell.

I den anledning passet hun på å takke de nærmeste støttespillerne og Heming for den noe overraskende, men fantastiske medaljesankingen.

Et drøyt halvår senere møter vi seks litt eldre løpere fra den populære klubben i Oslo vest, Guro Hvammen (1997), Marte Berg Edseth (1998), Kaja Norbye (1999), Henrik Røa (1995), Fabian Wilkens Solheim (1996) og Joachim Jagge Lindstøl (1997).

Store ambisjoner

Felles for den alpine sekstetten er at de tilhører denne sesongens Europacuplandslag (rekruttlandslaget) i regi av Skiforbundet. Dette på bakgrunn av en rekke sterke prestasjoner, som de siste sesongene er skrevet i gull, på nasjonalt nivå.

Alle er hjemhørende på den norske hovedstadens vestkant, med ett mål for øyet: Å etablere seg i den gjeve verdenscupen.

- Det skal vi klare ved å fortsette å stå på like hardt som nå, og å ha troen. Det handler om å ta steg for steg. Vi har et sinnssykt bra miljø på guttenes Europacuplag, der vi er elleve gode løpere og venner som jobber sammen, sier Henrik.

For en dag å skulle bli en av stjernene som skinner på alpinhimmelen, er skitalentene forberedt på et litt annerledes ungdomsliv. Deres jevnaldrende sies for eksempel å bruke mye tid på festing, når det gjelder å ha det gøy.

- Men hva gjør dere for å ha det moro?

- Vi trener, men vi kan jo slå oss litt løs på sommeren vi også. Det går derimot i perioder, og det sier seg selv vi ikke kan fly på fest hver helg når det nærmer seg sesong, sier Kaja.

Heming-jenta understreker at hun ikke synes satsingen setter begrensninger på ungdomslivet, selv om flere av venninnene slår ut håret langt hyppigere enn den seriøse alpinisten.

- Det er et valg vi tar, og jeg synes det er verdt det, sier hun.

- Hva er det beste med Oslo vest?

- I Heming, som klubb, har du alle idrettene samlet på et sted, også Oslo Vinterpark. Anlegget har betydd mye for satsingen vår. Det er der vi har vært hver dag som «kids», sier Joachim.

- Og det verste?

- Andre steder i landet kommer snøen raskere, slik at de får lenger sesong. Utover det er det lite å klage på, sier Henrik.

Konstant på reisefot

Gjengen forteller om cirka 250 reisedøgn i året. Denne uken drar fremtidens store alpinhåp til nye samlinger i Mellom-Europa. Fra da av blir de borte nesten hele sesongen.

- Hva savner dere ute på reise?

- Maten og venner – selv om det er veldig gøy å være på tur, også. Det beste er rett og slett å komme hjem til egen seng, sier Kaja.

- Hvordan er det å være på et landslag med mange kompiser og venninner fra skiklubben deres?

- Det er greit det! Det er kult å ha trent med denne gjengen fra vi var ganske små. Nå tilhører vi forskjellige aldersgrupper, så det har vært litt frem og tilbake. Men det er kult å se hvor langt mange av de samme folka har kommet, sier Joachim, som for øvrig er nevøen til den norske gullvinneren fra Albertville-OL i 1992, Finn Christian Jagge.

- Hvor stolt er du av onkels prestasjoner?

- Jeg er ganske stolt. Det er derimot noe det snakkes ekstremt lite om. Historien hans viser at det går an å lykkes på ski. Det har derimot vært mer en ting som alle andre har fortalt meg opp gjennom, der det ofte er blitt spurt om jeg skal bli like god som onkelen min, sier Joachim.

Saken fortsetter under bildet.

TALENTFULL NEVØ: Joachim Jagge Lindstøl lar seg inspirere av sin onkel, Finn Christian Jagge, som vant OL-slalåmen i Albertville i 1992. Foto: Privat

Hyller sportssjefen

Gjengen snakker deretter varmt om hvilken betydning Heming har hatt for utviklingen i skibakken. En klubb som har sørget for at de også har holdt på med andre idretter, som for eksempel fotball og turn.

- Dessuten satses det på å skape gode miljøer i alpingruppene. Lagene toppes ikke før det virkelig gjelder i videregående alder, som gjør at bredden ivaretas. Det gjør at den gode stemningen ivaretas, med fokus på at de aktive skal trives og å ha det gøy på ski, sier utøverne fra Ullern, Holmenkollen, Ullern, Slemdal, Holmenkollen og Røa.

Joachim utdyper på sin side at alt ligger til rette for at du skal kunne bli så god som mulig i idrettsklubben i Oslo vest.

- Mye av kreden skal sportssjef Steve Skavik ha. Han er den som har vært den strenge og bygd opp alpingruppen, sier Joachim – og får støtte av Henrik.

- Han har ansatt personer som har vært dyktig, og satt ting sammen til å bli den organisasjonen vi har i dag. Her er det bare å fortsette det gode arbeidet og utvikle løpere, sier fartsspesialisten.

Forklarer dominansen

Når så Akersposten tar kontakt med den populære sportssjefen befinner han seg på skisamling i Østerrike. For å skulle forklare årsaken til den sterke Heming-dominansen på det aktuelle E-cuplandslaget, trekker Skavik frem systemet han regisserte - og klubben påbegynte - for ni år siden. Dette for å utvikle løpere som har lyst og vilje til å nå sine mål.

- Hva har du og dere egentlig gjort med tanke på utviklingen?

- Vi har brukt litt tid på det, også har vi helt klart prøvd å utvikle det her fra ung alder på et fornuftig nivå, der vi i de eldste aldersbestemte klassene har lagt opp til litt mer omfang og innsats. Det som er interessant er at alle de atuelle løperne på Europacuplandslaget kommer fra store grupper, der vi har satset på bredden og å holde løperne samlet. I denne satsingen har det også vært mulig å ta det lenger, for de som har ønsket det.

- Kan vi kalle det nærmest for en revolusjon i treningsarbeidet?

- Nei, det vil jeg ikke si. Jeg vet ikke eksakt hvordan ting var før, men jeg så gjennom arbeidet som var gjort, og registrerte det hadde vært mye bra jobbing før jeg kom inn i klubben. At jeg har stått for en totalforandring er å ta i, men en stor forandring har det kanskje vært.

- Hva synes du om å bli hyllet av løperne på dagens Europacuplandslag?

- Det er helt klart hyggelig. Flere av dem har jeg kanskje ikke hatt så mye direkte å gjøre med, men det er godt de ser det har vært et bra system rundt dem. Ett av mine mål har jo vært å skape et godt trenerteam - og det har jeg alltid visst har vært nøkkelen til det her.

- Seks løpere på et landslag er vel ikke dagligdags?

- Det kan godt tenkes det har skjedd før, men det er jeg usikker på. Det som er viktig å få med er at også foreldre står bak dette, der enkelte av løperne ikke har fulgt Hemings opplegg til punkt og prikke.

- Hva skal til for at den aktuelle Heming-gjengen skal slå gjennom i verdenscupen?

- Det er klart at ett nivå er nådd med E-cup. Når det gjelder å ta ting videre til World Cup, er det mange ting som spiller inn: Selvfølgelig må de ha treningsiveren og treningstalentet som skal til. I tillegg må de ha det idrettslige skitalentet.

- Har Heming-løperne det som skal til for å nå toppen?

- Det tror jeg absolutt. Når de først er på E-cuplandslaget, har de alle mulighetene til det. Det vil kreves hardt arbeid videre, ved siden av talentet og litt flaks. De må gi seg litt tid og etablere seg i E-cup, bare det er tøft nok.

- Tør du å spå når Heming kan feire den første verdenscupseieren i alpint?

- Jeg håper om fem år, men dette tar tid. Skjer det innen fem år er det utrolig bra, men realistisk sett kan det ta ti år, sier Skavik.

LES OGSÅ: Innehaver av vill rekordfart NED FRA Tryvann: - Tiden gir få rettigheter til å skryte

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ: Heming-jenta Hedvig (21) må bla opp 100 000 i jakten på OL-medaljer

LES OGSÅ: Kristina (26) fra Vettakollen: Fullførte tung utdannelse og vant gjevt alpinsirkus

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...