ANNONSE
Annonse

– Han var en bauta i seg selv

Tidligere leder i NSF, Sverre Seeberg, var med og hedret Karl Nikolai Roll, der bautaen over Roll nå står, utenfor Skiforeningens hus på Holmenkollen. Mærradalen mannskor international bidro med sang og nyskrevne vers om hovedpersonen. Foto: Fredrik Eckhoff

Etter nesten 50 år står bautaen over Karl Roll der den virkelig hører hjemme.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2017 kl 14:08

ANNONSE
Annonse

HOLMENKOLLEN: Karl Nikolai Roll het en mann som ble født i Trondheim i 1868 og skulle bli en av de aller viktigste personene innen norsk skisport. Ikke først og fremst som skiløper, selv om han utmerket seg godt i hoppbakken og skiløypa også, men som administrator og initiativtakeren til dannelsen av både det norske og det internasjonale skiforbundet.

Utmerket militær og utmerket i bakken

Karl Roll levde og åndet for skiidretten, og denne var også en naturlig del av hans militære karriere, som var svært innholds- og fremgangsrik. Etter å ha blitt uteksaminert fra Krigsskolen, ble han senere sjef for Garden, og han ga seg ikke i militæret før han var blitt oberst. I løpet av karrieren i Garden var han blant annet ordonansoffiser hos Prins Gustaf Adolf i Stockholm, og da Norge fikk sitt kongedømme, ble han Kong Haakons første adjutant i 1905.

(Saken fortsetter under bildet.)

Karl Nikolai Roll (1868-1958)

Samtidig med den militære karrieren, var Roll altså en utmerket skiløper, som var spesielt god i hoppbakken. I resultatlistene står det at han vant den gjeve Damenes pokal i Husebyrennet i 1889, noe som betyr at han rett og slett var den kjekkeste karen i bakken. Han var da også kjent for sin upåklagelige stil og teknikk.

I 1892 ble han nummer to i kombinert i det som var det aller første året Holmenkollrennene ble arrangert. Jakob Waage beskrev rennet slik i minneordet om Roll i 1958: «Her lå han godt an til Kongepokalen, men i langrennet brakk han en ski nede i Grøttumskleivene og gikk en lang stund før han møtte en tilskuer som han fikk låne en dårlig ski av, så han kunne fullføre langrennet.»

Waage beskrev Roll også som skihopperen som «kunne trekke opp tre ganger i svevet og ha fjellstøe nedslag».

Organisatoren Roll

Men det var altså ikke verken hans militære karriere eller hans karriere i bakken som er årsaken til at en bauta med hans navn nå står foran Skiforeningens hus i Holmenkollanlegget. Karl Nikolai Roll må ha vært en mann med stor arbeidsevne, og hans engasjement for skisporten førte ham raskt inn som styremedlem i Skiforeningen. Her ble han tidenes yngste generalsekretær allerede som 25-åring.

Allerede i 1896 startet han arbeidet med en paraplyorganisasjon for skiidretten i Norge, som skulle bli til Norges Skiforbund i 1908, altså samme år som han ble gardesjef. Denne jobben kombinerte han med rollen som den første formannen i Skiforbundet.

To år senere tok Roll initiativet til den første internasjonalen skikommisjonen, som var forløperen til dagens FIS, som ble dannet i 1924.

I tillegg var Roll også en en av pådriverne og arktitektene bak Norges Riksforbund for Idrætt, en forløper for Norges Idrettsforbund.

Til alt overmål var Roll aktiv i Skiklubben Ull, naturligvis også som formann (fra 1905 til 1912). Det heter seg også at mannen hadde enda flere egenskaper, blant annet skal han inneha klubbens rekord i å drikke én liter øl: 11 sekunder!

Hedret med sang og taler

Tirsdag ettermiddag, i gnistrende solskinn, ble altså bautaen avduket for andre gang, etter at den altså har stått på Tryvann i 49 år. Det var i sin tid Skiklubben Ull som fikk satt opp bautaen, og det er samme skiklubb som står bak flyttingen.

Tidligere president i Norges Skiforbund, Sverre Seeberg, var blant gjestene, sammen med ordfører Marianne Borgen, tirsdag. Seeberg omtalte i sin tale Karl Roll som en pilar og en høvding i norsk skiidrett.

– Dette gir Karl Roll den fremtredende plass han fortjener, sa Seeberg til de fremmøtte.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ordfører Marianne Borgen avduket bautaen.

Ordfører Borgen trakk frem flere sider ved Roll, som at han var en av drivkreftene bak det første skimuseet, og at han også utmerket seg som en meget god «fundracer», altså en som var flink til å skaffe penger til skiidretten. Hun hadde sett i gamle protokoller at Roll tilbake i 1921 fikk han kommunen til å bevilge 75.000 kroner, som et rentefritt lån.

– Jeg vet ikke om det er betalt tilbake? Men det går nok bra! smilte ordføreren raust, før hun fikk æren av å utføre det hun selv omtalte som sin aller første avduking som ordfører.

Følg Akersposten.no på Facebook

ANNONSE
Annonse