– En opplevelse for livet
Da Røas jenter-13 hadde gjort sitt i Norway Cup onsdag kveld, hadde de lyst til å spille flere kamper. De kastet seg rundt og skaffet seg «norsk» motstand fra New York!
Publisert: 02.08.2018 kl 15:48
Sist oppdatert: 02.08.2018 kl 17:07
RØABANEN: Ved første øyekast ser de urnorske ut, der de løper rundt med klubbnavnet Gjøa i store bokstaver på draktene. Men spillerne snakker knapt nok et ord norsk, og det er første gang de er i Norge. Klubben er fra Brooklyn, er rundt 100 år og ble startet av nordmenn.
Det er naturligvis den kjente polarskuten Gjøa klubben er oppkalt etter, det første skipet som seilte gjennom hele Nordvestpassasjen. Mannskapet på seks ble ledet av ikke ukjente Roald Amundsen.
Fikk en idé
Fire av klubbens i alt 28 lag i aldersbestemte klasser, fikk lov til å være med på den store jubileumsreisen som gikk til Norway Cup denne uken.
Røas jenter 13-lag kom seg til A-sluttspillet, men ble slått i 16-delsfinale onsdag kveld.
– Vi ville spille flere kamper, så vi tok kontakt med Norway Cup og kom i kontakt med dette amerikanske laget, sier Røa-lagleder Pål Magnus Nordby.
– Vi spurte dem om de ville komme til Røabanen og spille kamp og grille, og de sa JA! sier han. – Det var veldig hyggelig å kunne tilby dem en ekstra kamp og litt sosialt i tillegg, sier Nordby.
Nesten perfekt opphenting
Torsdag ettermiddag spilte jentene kampen, og tekniske, amerikanske 13- og 14-åringer fra Gjøa scoret jevnt og trutt i de to første av de tre 20-minutters omgangene. De ledet 4-1 før den tredje og siste omgangen.
Mot slutten fikk Røa-jentene stadig oftere samspillet til å sitte, og da dommeren blåste av, var stillingen 4-3 til gjestene.
– Det var morsomt å spille mot dem, de spilte litt annerledes enn det vi er vant til, sier en av Røa-jentene, Isabel Reinfjord Lindhom, til Akersposten. Snart har hele laget og vel så det samlet seg rundt journalisten for å snakke om kampen, Norway og de amerikanske motstanderne, slik at det er nytteløst å notere seg hvem som sier hva.

Røa-lagleder Pål Magnus Nordby (t.v), Gjøa-trener Alex Keaney og Røa-jentenes trener Mason Minister. Foto: Fredrik Eckhoff
– De var veldig flinke til å utnytte rommene og til å gå på løp, sier en av jentene.
– De sa bare «switch», og så skjøt de ballen over på den andre siden i angrepet, sier en annen.
– De var veldig hyggelige jenter og sa noen ganger unnskyld da de tok fra oss ballen, sier en tredje Røa-jente.
På spørsmål om det var gøy med Norway Cup, roper alle «Jaaa!» i kor, og plutselig snakkes det om alt annet enn fotball. Frognerbadet, Tusenfryd, en av jentene vant en kjempesjokolade, alt var veldig dyrt på tivoliet på Ekeberg – og alt var egentlig veldig sosialt og hyggelig.
Og så var det fotballen naturligvis.
– Fotball er dritviktig. Det er liksom livet, sier en av jentene, før de begynner å regne litt på når de skal være faste på Røa Dynamite Girls – kanskje til og med som kaptein på laget.
Stor satsing i Gjøa
Ved den store grillen etter kampen serverer Pål Magnus Nordy, Jan André Tellefsen og andre engasjerte fotballforeldre nygrillede burgere og pølser til glade spillere, trenere og ledere.
– Hvordan har turen til Norge vært, spør vi Gjøas trener Alex Keaney. Til tross for at hun kommer helt fra Brooklyn, avslører språket at hun er mer engelsk enn amerikansk.
– Jeg er fra England, Liverpool, sier hun.
– Hvorfor USA?
– Det er flere muligheter der for meg som trener, sier hun og skryter av opplegget i den gamle, «norske» klubben.
– Vi er den eldste fotballklubben i New York og har 28 lag under 18 år, sier Keaney. Hun forteller at mange av hennes spillere satser sterkt på fotballen og har som mål å spille collegefotball etter hvert.
Snakket med guttene på flere språk
Gjøas keeper, Kaya Savelson (14), fikk i dag lov til å variere litt, ved å spille mesteparten av kampen som utespiller. Hun forteller til Akersposten at hun har vært mye i Europa tidligere, med familie i Tyskland.
– Hva syntes du om Norway Cup?
– Det var veldig moro! Vi kom til A-sluttspillet, sier Kaya, som snakker flytende tysk og naturligvis ble kjent med noen tyske gutter under turneringen.
– Vi ble venner med noen norske gutter på skolen også, smiler hun.
For jentene fra Brooklyn er turen en opplevelse for livet, mener initiativtaker Nordby. Og det artige møtet mellom Røa og Gjøa på Røabanen, med etterfølgende grilling og mingling, blir nok en opplevelse også Røa-jentene kommer til å huske.