ANNONSE
Annonse
Akersposten

Spørsmålet skifolket i Oslo vest sliter med å besvare

FREMTIDSHÅP: Det er knyttet store forventninger i alpinbakken til Heming-løperen Kaja Norbye (18). Foto: Privat

Den yngre garde fra vestkanten svinger seg, med de reneste skjærene, til topps i aldersbestemt alpinsport her til lands, men hvorfor lykkes ingen med å bli utøvere i verdensklasse?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2017 kl 09:27

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SOGNSVANN: Akersposten møtte nylig seks av landets største skitalenter i forbindelse med én av årets siste barmarkstreninger i Norge. Sekstetten fra Heming utgjør en tredjedel av det norske Europacuplandslaget (rekruttlandslaget).

På kvinnenes og mennenes verdenscuplag er det imidlertid kun ett innslag fra Oslos vestkant, Kristina Riis-Johannessen fra Ready IL. Isteden kommer landets største stjerner fra Kjeller, Vinstra, Rælingen og Ålesund.

Men på tross av nærmest å herje, i all positiv forstand, på resultatlistene i de aldersbestemte klassene, sliter løperne fra hovedstadens vestkant med å bryte vannskorpen i det gjeveste alpinsirkuset.

- Hvorfor?, er et godt spørsmål, men det har sikkert noe med kulturen å gjøre. Det er ikke alle som er villige til å få skitt på hendene og gjøre jobben som kreves, men foretrekker heller andre ting, sier Joachim Jagge Lindstøl (20).

Den lovende Heming-alpinisten er for øvrig nevøen til den norske gullvinneren fra Albertville-OL i 1992, Finn Christian Jagge.

Saken fortsetter under bildet.

HEMINGS STØRSTE ALPINTALENTER: Akersposten møtte denne livlige og ambisiøse E-cupgjengen på Toppidrettssenteret ved Sognsvann, Henrik Røa (foran), Guro Hvammen (bak fra venstre), Marte Berg Edseth, Kaja Norbye, Fabian Wilkens Solheim og Joachim Jagge Lindstøl. Foto: Pål Magnus Tømmervold

- Foreldrepress

Hemings sportssjef, Steve Skavik, endret på sin side kursen for talentutviklingen i alpinmiljøet i klubben, da han ble ansatt for om lag ti år siden. Den tidligere landslagstreneren fra Narvik var i mange år teknisk trener for de norske verdenscupalpinistene - og vet hva som skal til for at hardtsatsende talener skal nå verdenstoppen blant seniorer.

- Det er mange ting som spiller inn. Man må selvfølgelig ha treningsiveren og treningstalentet som skal til. I tillegg må de ha det idrettslige talentet for ski.

- Men hvorfor er det ingen fra vestkanten som markerer seg i den alpine verdenscupen?

- Det er et godt spørsmål, egentlig. Jeg tror kanskje en del har press fra foreldre som vil løperne skal satse på skole, i hvert fall etter den videregående skolen, sier Skavik - og påpeker han er i ferd med å se en endring i mentaliteten.

- Da jeg begynte i Heming var det nærmest slik at barna sto på ski til de begynte på ungdomsskolen. Jeg tror derimot at løperne, som i dag tilhører E-cuplandslaget, har det som skal til for å slå gjennom i World Cup. Men det kreves hardt arbeid videre og litt flaks.

- Tør du å spå når Heming kan feire den første verdenscupseieren i alpint?

- Jeg håper om fem år, men dette tar tid. Skjer det innen fem år er det utrolig bra, men realistisk sett kan det ta ti år, sier Skavik.

Engasjert fotballstjerne

Fotballspilleren Morten Thorsby (21), som til daglig gjør stor suksess i nederlandske Heerenveen, følger alpinsporten med stor interesse, etter å ha vært aktiv alpinist for Heming.

I sommer kåret Aftenposten Thorsby til «bare» den 11. dyktigste fotballspilleren fra Oslo-området, men den beste fra bydelene Vestre Aker og Ullern. Siden har stjerneskuddet slått ut i full blomst i tulipanladet.

Saken fortsetter under bildet.

GJENNOMBRUDD: Heming-gutten Morten Thorsby (21) har i løpet av høsten fått mye oppmerksomhet, etter en rekke solide prestasjoner for klubblaget Heerenveen og U21-landslaget. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Den allsidige midtbanespilleren fortalte nylig til Akersposten at han gjør alt han kan for å dyrke skiinteressen, og følger sin lovende søster og brors utvikling tett i alpinbakken.

21-åringen synes også det er krevende å skulle forklare hvorfor løpere fra sterke klubber som Njård, Ready og Heming sliter med å markere seg i det alpine verdenscupsirkuset.

Men, som han sier:

- Det er interesse for veldig mange idretter i Oslo vest. Jeg tror derfor det er mange som er allsidig veldig lenge, og det tror jeg ikke er noe negativt. Så er det de som kommer i en alder der folk på vestkanten har mange andre valg enn idrett: Muligheter til å studere og å ha alle veier åpne i livet, sier Thorsby, som har vekket stor interesse i Fotball-Europa for sin allsidige bakgrunn.

Heming-gutten, som sannsynligvis har spilt seg inn i landslagssjef Lars Lagerbäcks neste A-landslagstropp, utdyper velvillig tankene rundt spørsmålet Oslo vestkant stiller seg.

- Det avgjørende er å ha gutsen og viljen til å gå for toppidretten, som er hard og tøff. Det er jo mange konkurrerende områder. Mange er ambisiøse, så er spørsmålet på hvilket område det er. Dessuten er det nok et akademisk press hjemmefra om å ta en utdannelse tidlig. Det står litt i konkurranse med toppidretten, sier Thorsby.

LES OGSÅ: Markant kursendring står bak denne alpine talentfabrikken

LES OGSÅ: Stjerneskuddet Morten Thorsby (21) fikk fjernet en spesiell detalj i proffkontrakten


LES OGSÅ:
Røa-spilleren Gabrielle (19) har fått modelltilbud etter Instagram-innlegg

LES OGSÅ: «Nå kommer de fleste talentene fra Oslo vest»

LES OGSÅ: Fostres fremtidens Ronaldo i Oslo vest?

LES OGSÅ: 2 100 treningstimer, 600 individuelle økter, 170 en til en-samtaler


LES OGSÅ:
Fra løkkefotball på Hemingbanen til de råeste opplevelsene på verdenskjente stadioner

LES OGSÅ: Landslagsløper påkjørt - sjåføren stakk av

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!