Akersposten

Søknadspliktig eller ikke? Her kommer hjelpen!

SØKNADSPLIKTIG? Ikke godt å vite bestandig, men Plan- og bygningsetaten har gjort det lettere for deg å finne ut av det selv. Foto: Ellen Stokland

Du vil for eksempel gjøre en fasadeendring eller bygge et pipeløp innvendig. Spørsmålet er da, er det søknadspliktig? Nå blir det lettere å finne ut.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2018 kl 11:26

OSLO: Det er et komplisert regelverk knyttet til alt som har med bygningsmessige endringer å gjøre. Hva er lov og hva er ikke lov, og ikke minst, hva er søknadspliktig?

Ny løsning

Har du et byggeprosjekt innendørs eller vil endre noe på fasaden på huset ditt, og lurer på om du må søke kommunen eller ikke? Nå blir det enklere å finne svar på nett om du må sende en byggesøknad. Det kan være vanskelig å vite om du må søke, kan søke selv eller trenger en ansvarlig søker for byggeprosjektet ditt. Det kommer an på hva du skal bygge, rive eller endre, og hvor i Oslo du bor. Nå gjør Plan- og bygningsetaten det enklere for deg å sjekke ut dette.

På Oslo kommunes nettsider, under «Plan, bygg og eiendom» og «Må du sende byggesøknad?» kan du sjekke om du må søke når du skal bygge, rive eller endre noe på boligen din. Dette er en ny og forbedret løsning for å sjekke om du må søke om gjøre små endringer innendørs eller endre fasaden på huset ditt.

Les også: Ikke bare bare å felle trær

Finn ut selv

– Noen endringer og reparasjoner innendørs og fasadeendringer må du søke om. I veiledningen på nett får du relevante spørsmål om endringen du har tenkt å gjøre. Ut fra adressen du bor på og svarene du gir, finner du svar på om du må søke eller ikke, sier Heidi Nordmand Hoel, enhetsdirektør i Kundesenteret i Plan- og bygningsetaten.

Mange av henvendelsene Plan- og bygningsetaten får, handler om søknadsplikt.

– Målet med de nye løsningene er at kundene enklere kan finne ut av selv om de må søke eller ikke der det er mulig. De nye, digitale løsningene fanger for eksempel automatisk opp om eiendommen din er regulert til bevaring eller fredet av kulturminneloven. I de tilfellene, må du kontakte oss for at vi kan vurdere saken nærmere sier Hoel.

Faktaboks

Fasadeendring
Fasaden på et bygg er yttervegger og tak. Fasadeendringer kan for eksempel være å bytte vinduer, endre kledning, sette inn en ny dør eller bygge inn balkongen med glass.

Sjekk om du må søke for å endre fasaden.

Små endringer innendørs
Små endringer eller reparasjoner innendørs kan for eksempel være å sette opp eller rive en vegg, installere ventilasjon eller avtrekk, eller bygge eller rehabilitere en skorstein.

Sjekk om du må søke for å gjøre små endringer innendørs.

Enkel veiledning

Plan- og bygningsetaten mener veiledningen på nett er enkel å bruke med forståelige tekster og informasjon.

– Det gjør at det blir en lavere terskel for å bruke løsningene, sier Eirik Winnberg i prosjektet elektroniske tjenester i Plan- og bygningsetaten.

– Hvis vi trenger mer informasjon om byggeprosjektet ditt, får du også hjelp til å sende inn akkurat det vi trenger. Det gjør at det også blir enklere for oss å behandle saken din, sier Winnberg.

Digitalisering gir vinn vinn

Oslo kommune satser stort på digitalisering slik at det skal bli enkelt for innbyggerne å få tilgang til tjenestene de trenger når de trenger dem.

– Jeg er opptatt av at innbyggerne våre får effektive tjenester og at vi bruker mulighetene teknologien gir oss. Nye digitale løsninger gjør det lettere for innbyggerne våre, og vi får også frigjort kapasitet i Plan- og bygningsetaten til andre oppgaver, så dette er en vinn-vinn for alle, sier byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen.

Les også:

10 etasjer på sentrale Smestad – deler av området skal ikke fortettes

Snargangen Park – en skjult perle gjenoppstår

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...