Snargangen Park – en skjult perle gjenoppstår

ETTER DUGNAD: Snargangen Park fremstår som en perle etter at nabolaget har tatt ansvar. Christian Fredrik Bjerke (til venstre) sammen med Røa Vels Svenn Erik Forsstrøm. Foto: Vidar Bakken
Denne parken holdt på å forsvinne fra kartet, helt til naboer, Røa Vel og nye samarbeidspartnere tok tak.
Publisert: 30.05.2018 kl 16:14
Sist oppdatert: 30.05.2018 kl 16:16
RØA: Snargangen Park, som er en av de store grønne lungene sentralt på Røa, holdt på å gro igjen. Parkområdet er eid av Oslo kommune. Tidligere var dette en populær barnepark, fire timer om dagen, men som ble «glemt» da denne ble nedlagt. Etter hvert fjernet kommunen byggene i parken og alle lekeapparatene. Siden ble parken overlatt til seg selv, der den ligger like ved Røa kirke.
Spleiset på slåmaskin
- Dette var en populær barnepark. Jeg har gått her som barn og det samme har mine barn gjort. Kommunen tar ikke lenger ansvar for parken og de siste årene er det nabolaget som på dugnad har forsøkt å holde parken ved like. Det et omfattende arbeid, med ulike gressarter og kratt som vokser opp i en meters høyde, når ingen holder det jevnlig nede. Nabolaget har spleiset på en gammel slåmaskin som kan ta det verste. Under siste dugnad var 25 naboer i aksjon med slåmaskin, tre gressklippere sammen med rake- og ryddegjeng, sier Christian Fredrik Bjerke, som kan fortelle at rundt 40 familier i nabolaget har vært engasjert i parkdugnad de siste årene.
- Det er jo tungt å gå løs på ny sesong hvert år for at området skal kunne brukes. Det er også snakk om et økonomisk løft for å holde dette i orden, sier Bjerke.
Les også: Skanska gir opp å rive Randklev-huset på Røa
Så kom løftet
Et løft for parken kom gjennom at Røa Vel arrangerte et møte på Røa seniorsenter med fokus på «glemte» grønne lunger. Her oppsto det et samarbeid mellom nabolagsgruppen og velet.
- Snargangen Park ble som et pilotprosjekt for oss, hvor vi i samarbeid med naboene fikk tegnet et mulighetsbilde av hvordan denne parken kunne rehabiliteres og settes i stand. Naboene til parken har stått for detaljplanleggingen, mens Røa Vel har vært pådriver med hensyn til finansiering, sier Svenn Erik Forsstrøm, styremedlem i Røa vel.
Velet selv har bevilget 10 000 kroner til opparbeidelse av parken. Siden har Bydel Vestre Aker bidratt med 10 000 kroner i frivillighetsmidler. I Snargangen er Bergskogen Eiendom i ferd med å oppføre lavblokker og Røa Vel fikk også positiv respons der. Utbygger sponser parkprosjektet med 20 000 kroner.
Viktigere enn noensinne
Samme dag som intervjuet ventes et lass med matjord til parken.
- Dette skal vi spre utover en del av det humpete området for å få jevnet ut dette. En av naboene har fått låne en liten gravemaskin og arbeidet skal gjøres på dugnad. Når vi har fått på plass dette får vi et område hvor vi blant annet kan ha benker, bord og grillplass, sier Bjerke.

SKAL PLANERE: I dette området skal det planeres med matjord og senere få bord og sittegrupper med mulighet for grilling. Svenn Erik Forsstrøm (til venstre) og Christian Fredrik Bjerke. Foto: Vidar Bakken
I parken er det også en liten basketbane og «fotballvegg», samt lekeområder for barn i naturen. Enkle lekeapparater og trimapparater er under vurdering for parken.
- Folk i alle aldre kommer hit om det er barnehager på dagen eller ungdom på ettermiddag/kveld. Eamilier og eldre bruker parken mye og mange med hund, så lenge parken er noenlunde intakt, sier Bjerke.
- Med årene blir parker som dette viktigere enn noensinne. Røa er i ferd med å bli en «leilighetsby», hvor tilgang til hager ikke lenger er en naturlig ting. Vi må ta vare på de få grønne lungene vi har og utbedre disse. Røa vel har registrert flere slike lunger som trenger rehabilitering og vedlikehold, sier Forsstrøm.

NYE LEILIGHETER: I Snargangen kommer mange leiligheter med beboere som vil ha glede av parken. Foto: Vidar Bakken
Bymiljøetatens ansvar
Røa Vel har fått løfte fra Bymiljøetaten om at de skal stå for jevnlig klipping av gresset i parken.
- Dugnadsånd er en skjør plante. Etter all innsatsen som er lagt ned av nabolaget, forventes det nå at kommunen følger opp. Uten det vil nok mange trekke seg, når de ser at de ikke får noe igjen for innsatsen. Vi vil alle bli motivert hvis vi nå får vite at kommune og etat følger opp arbeidet, sier Bjerke, som kan fortelle at dugnadene i tilknytning til parken har ført til et godt samhold i nabolaget.
- Jevnlig klipping og vedlikehold må innarbeides i Bymiljøetatens planer, slik at det blir klippet her i likhet med andre kommunale plener. Som park må dette gjøres jevnlig. Røa Vel vil være pådrivere, men like viktig er det at bydelens politikere og administrasjon tar ansvar og sørger for at dette blir fulgt opp, sier Forsstrøm.
Les også:
10 etasjer på sentrale Smestad – deler av området skal ikke fortettes