Smestad-beboere klare for søksmål mot Oslo kommune

DET ER ALVOR: Harald Hodt og Marianne Storhaug har sammen med andre Smestadbeboere varslet søksmål mot Oslo kommune. Kampen for å bevare Smestad og andre småhusområder fortsetter. Foto: Vidar Bakken
Det har gått et prosessvarsel til Oslo kommune ved ordfører. Smestadaksjonen har i flere sammenhenger pekt på manglende konsekvensutredning av kommuneplanen, uten å bli hørt. Nå er det alvor.
Publisert: 08.01.2019 kl 17:37
Sist oppdatert: 10.01.2019 kl 09:40
SMESTAD: I prosessvarselet som Advokatfirmaet DSA har sendt ut, har så langt mer enn 30 husstander på Smestad sluttet seg til dette.
Lovverket helt tydelig
- Naboaksjonen har i mer enn ett år og på ulike måter forsøkt å få byrådet og sentrale politikere til å respondere på vårt krav om at Smestad og andre lignende utviklingsområder ikke har blitt konsekvensutredet på kommuneplannivå slik loven krever. Svar på kravet har enten uteblitt eller vært veldig unnvikende. Riktignok mente leder av byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap), under folkemøtet i Skøyen kirke, at forslaget til Kommuneplan er konsekvensutredet i medhold av loven. Det fulgte ikke noen begrunnelse med i denne sammenheng. Vi vil nå ha belyst denne problemstillingen slik loven bestemmer, sier Hodt og fortsetter,
- Konsekvensutredningen som er inntatt i kommuneplanen 2015 oppfyller ikke lovens krav til konsekvensutredning. Vi mener at lovverket er helt tydelig på at utviklingsområdet på Smestad og andre lignende utviklingsområder i Oslo skulle vært konsekvensutredet på en mye grundigere måte enn hva som ble gjort i 2015, sier Harald Hodt, som sammen med Marianne Storhaug leder Nabolagsgruppen Bevar Smestad.
Må ses i sammenheng
Hodt viser til at kommunen legger opp til at det skal foretas konsekvensutredning i forbindelse med områderegulering av hvert enkelt område.
- Det er snakk om store områder som skal fortettes. Å utrede konsekvensene for hvert enkelt område isolert er heller ikke i samsvar med loven. Alle områdene må ses i sammenheng, i og med at det får store konsekvenser for byutviklingen som helhet. Det er også viktig med en overordnet vurdering for å kunne vurdere alternativer som er et viktig formål. Mangelfull konsekvensutredning av kommuneplanen medfører etter vår mening at denne arealdelen av kommuneplanen er ugyldig. For noen måneder siden ble det klart at Plan- og bygningsetaten legger opp til at utviklingsområdet på Smestad skal konsekvensutredes på en mye grundigere måte enn hva som er gjort tidligere. Etter vår oppfatning kan ikke kommunen i denne saken bestemme at utviklingsområdet skal konsekvensutredes på et lavere reguleringsnivå, sier Hodt.
Mister "Fugleperspektivet"
Det er et omfattende prosessvarsel, med mange henvisninger til Plan- og bygningsloven og Miljøverndepartementets veileder om konsekvensutredninger i kommuneplanens arealdel. Der heter det blant annet:
«Konsekvensutredningen av kommuneplanens arealdel skal beskrive virkningene av enkeltområder og av de samlede arealbruksendringene i planforslaget. Der planforslaget inneholder strategier for fremtidig arealbruk skal det også gis en vurdering av hvordan disse strategiene vil påvirke miljø og samfunn.»
- Vi mener det er klare føringer i lovverket som støtter vårt krav til konsekvensutredning på kommuneplannivå. Med lokale utredninger av store områder som Smestad, mister man «fugleperspektivet», det vil si at man ikke ser sammenhengen og konsekvensene for byen som helhet, gjennom at en rekke utviklingsområder blir pekt ut til bymessig fortetting.
De borgerlige snudde
For en tid tilbake tok byrådet utviklingsområder som Nedre Grefsen, Borgen og Nydalen Vest ut av forslaget til kommuneplan.
- Begrunnelsen fra byrådet for å ta for eksempel Nedre Grefsen ut av kommuneplanen, hadde for øvrig passet like godt på Smestad. Informasjonen som kom gjennom aksjonsgruppen førte til at byrådet ga slipp på Nedre Grefsen. Det er vel og bra, men poenget er at i stedet for at lokale protester fører til at byrådet ombestemmer seg, så kunne en konsekvensutredning på kommuneplannivå ført til det samme. Det tilsier at en konsekvensutredning kan få innvirkning på kommuneplanens innhold når det gjelder både lokaliseringen og avgrensningen av utviklingsområdet på Smestad og flere andre steder. Det også verdt å merke seg at partier som Høyre, Frp og Venstre som var med å vedta Kommuneplan 2015, i ettertid har forstått de mulige konsekvensene av fortetting av småhusområdene, sier Hodt.
Ber om dialog
- Som sagt er det den manglende responsen og dialogen med byrådet som gjør at vi går til dette skrittet. Nå er saken løftet opp til ordfører og kommuneadvokat. Vi håper naturligvis på å finne en løsning utenfor rettssystemet, uten at det blir et gruppesøksmål. Vi ønsker dialog for å finne gode løsninger. Nå venter vi på en reaksjon på prosessvarselet. Jeg kan i hvert fall underskrive på at motstanden mot planene for bymessig fortetting av Smestad på ingen måte er svekket.
Hodt understreker at mange stiller seg positivt til at Smestad utvikles på en måte som bevarer bomiljøet og ivaretar og utvikler områdets egenart og eksisterende kvaliteter.
- Det som er utfordrende er at kommunens planer i verste fall vil innebære at mer enn 200 eiendommer må rives, og mange hundre husstander må flytte fra sitt bomiljø. Et helt bomiljø vil da gå tapt, avslutter Hodt.
Les også:
Har bestemt seg for hvilke områder som skal fortettes
«Nabolagets møte med rådhuspolitikerne på Smestad»