Akersposten

– Slutter aldri å tenke på verdensrommet!

Orientering i Heming er én av Magnus Eide-Fredriksens lidenskaper. En annen lidenskap er astronomi. Foto: Privat

Besserud-gutten Magnus er godt over gjennomsnittet interessert i verdensrommet. Nå er han på OL-laget!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2021 kl 15:16

BESSERUD: Studenter over hele landet har konkurrert i Astronomiolympiaden de siste månedene, og vi har nå fem nasjonale vinnere. Magnus Eide-Fredriksen fra Besserud er en av dem.

Det

Magnus brukte konkurransen som en mulighet til å lære mer om fysikk og astronomi, og til å konkurrere med vennene sine. De fikk lov til å ta prøvene på Nydalen videregående skole, hvor Magnus er elev.

– Det var synd at det ikke ble noe kurs på Universitetet i Oslo og nasjonal finale, da det hadde vært det beste utbyttet man kunne fått av en slik konkurranse, sier Magnus.

Når Magnus ser fremover, kunne han tenke seg å drive med informatikk eller kybernetikk.

– Men jeg kommer aldri til å slutte å tenke på verdensrommet, sier Magnus. – Kanskje jeg en dag skaffer meg et teleskop?

Hans favorittfakta om astronomi er at vi ikke klarer å måle lysfarten i én retning.

– Vi kan kun måle gjennomsnittsfarten over den samme strekningen i to retninger (frem og tilbake). Kanskje har universet en universell retning hvor lyset er raskere, og tregere i motsatt retning, sier Magnus.

Magnus har noen råd til de som kunne tenke seg å delta i Astronomiolympiaden til neste år:

– Jeg vil anbefale alle med en interesse for fysikk, matematikk eller bare verdensrommet generelt å delta i konkurransen. En trenger ikke være en ekspert på Astronomi for å få noe ut av det, sier han. -Det er uansett også en flott mulighet til å lære mer om en verden som er uendelig mange ganger større enn den vi lever i. I tillegg blir stjernehimmelen mye mer spennende dersom man kjenner til noen stjernebilder. Men husk refleks når du skal se på stjernene!

Faktaboks

Astronomiolympiaden:

Norsk astronomiolympiade er en kunnskapskonkurranse for elever med fysikk som programfag ved videregående skoler i Norge. Oppgavene er innen astrofysikk og astronomi. Den blir arrangert av Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo og Rosseland Senter for Solfysikk.

Den nasjonale konkurransen foregikk digitalt. Den internasjonale konkurransen er planlagt å foregå i Columbia i november 2021 eventuelt blir konkurransen digital.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...