Akersposten

«Slutt å egohamstre!»

Mari Lilleng, Vestre Aker SV.

«Det er forståelig å bli redd. De fleste av oss er ganske redde nå. Men hva er det egentlig som skjer når vi tømmer hyllene i panikk?» skriver Mari Lilleng (SV).

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2020 kl 12:58

Butikkhyllene tømmes i koronapanikk. Folk hamstrer toalettpapir og fyller handlekurvene med mat som om det var en ny krig som ble lansert. Men dette er et virus, og vi skal møte det med bevissthet, forebygging og solidaritet med de mest utsatte gruppene. Så trekk pusten og tenk deg om. Tomme butikkhyller er ikke en god løsning for noen av oss.

Det er forståelig å bli redd. De fleste av oss er ganske redde nå. Men hva er det egentlig som skjer når vi tømmer hyllene i panikk? Jo, det er tre ting: Livsviktig mat og hygieneartikler lagres hos dem som trenger det minst. Vi kjøper inn mer enn vi har bruk for og kaster derfor mer mat. Og vi påfører matforsyningen en ekstra belastning.

Det er de med minst risiko for å dø av viruset som kommer til butikken først. Eldre, mennesker med kreft, lungesykdommer og andre alvorlige risikofaktorer, har ofte ikke mulighet til å storhandle på samme måte som friske og spreke mennesker. Mange i risikogruppene klarer ikke å bære med seg like mange varer hjem, og ikke alle har like stor plass å lagre varene på. Når du som ikke er i risiko tømmer hyllene, lagres store mengder mat og hygieneartikler hos dem som trenger det minst i møte med viruset. Dermed bidrar panikkhandling til at utsatte grupper blir enda mer utsatt.

Man kjøper mer enn man får brukt. Store mengder mat blir kastet når butikkhyller tømmes i panikk. En del av varene går ut på dato før man får brukt dem. I tillegg er det vanlig i slike situasjoner at man kjøper inn mat man egentlig ikke liker, og som man aldri får spist. Dette er mat som andre kunne hatt bruk for, men som du helt unødvendig lagrer i eget hjem og deretter kaster. Det er usolidarisk ovenfor dem som kunne trengt maten du slenger i søpla, det er sløsing av ressurser og det er skadelig for miljøet.

Tømming av butikkhyller belaster forsyningen mer enn om alle hadde handlet som normalt. Det er svikt i forsyningen vi er redde for når vi panikkhandler, og nettopp det vi bidrar til gjennom å hamstre. Tomme hyller krever at det settes inn ekstra ressurser for å fylle opp hyllene igjen. Når mer mat kastes, trengs det flere varer enn butikkene opprinnelig hadde trengt å skaffe. Jo mindre og jevnere hver og en av oss handler, jo mindre belastning legger vi på forsyningen.

Hvis du ikke klarer å handle i solidaritet, så redd i alle fall ditt eget skinn; Spis opp maten din, kast så lite du klarer, og handle som normalt.

Mari Lilleng (SV)
BU-representant, Vestre Aker

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...