Akersposten

Slik skal Ullern-seniorer få mer lyst på livet

Frisklivsveileder Rebecca Verde Haganes (t.v) og seniorveileder Mari Kibsgaard Bilben tar gjerne i mot påmeldinger til neste Livscafé i Bydel Ullern.

– Det kan være en utfordring når man blir pensjonist å finne nytt innhold i hverdagen. Det kan bli mange lange dager alene. «Lyst på livet» er en fin mulighet for å treffe andre mennesker i nærmiljøet som er i samme situasjon, sier Mari Kibsgaard Bilben.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.01.2018 kl 14:29

BYDEL ULLERN: For tredje gang starter det opp ny livscafé for pensjonister i Bydel Ullern. Seniorveileder Mari Kibsgaard Bilben og frisklivsveileder Rebecca Verde Haganes er koordinatorer for tilbudet, mens selve gruppene ledes av frivillige pensjonister.

Lyst på livet

Livscafene er basert på konseptet «Lyst på livet». Dette er et internasjonalt og helsefremmende konsept som ble hentet til Norge i 2010. Livscafeene er sosiale møteplasser hvor pensjonister kommer sammen for å styrke egen helse og livsglede. Sammen utforsker man ulike livsområder knyttet opp mot en aktiv aldring. I dag er det over 50 kommuner i landet som har startet opp livscafeer.

– I «Lyst på livet» handler det mye om å benytte de ressursene man har. Pensjonister har kunnskapen om hvordan de skal ta vare på egen helse, men alle kan ha behov for noen støttespillere underveis, sier Rebecca Verde Haganes.

– Dette er et godt tilbud for dem som er mye alene, for dem som ønsker å gjøre en endring, om det gjelder mat man spiser, fysisk aktivitet eller å være trygg i sitt eget hjem, sier Kibsgaard Bilben.

Varierende aktivitetsnivå

Livscafeene går ut på at en gruppe møtes jevnlig i en periode.

– Det er en utfordring å få med deltakere. Det har vært åtte i hver av de to første gruppene, men vi ønsker oss gjerne flere, sier hun.

Møtene skjer omtrent hver tredje uke, og de er på tre og en halv time. Det er tid til både lunsj, gode samtaler og en bolk med faglig påfyll.

– Vi har innspill om for eksempel medisinering, om psykisk helse i forhold til det å være alene, og vi har hatt en ergoterapeut på besøk, som snakket om hjelpemidler. Vi har også hatt en treningsinstruktør hos oss.

– De to har god oversikt over behovene til de eldre i bydelen. Mari Kibsgaard Bilben reiser blant annet rundt og besøker 77-åringer i bydelen, og snakker med dem om hvordan de aktiviserer seg i hverdagen og hva de ønsker.

– Det er veldig varierende aktivitetsnivå på 77-åringene i bydelen. Forskjellene er store. Noen er fremdeles i jobb og er veldig aktive og har mange aktiviteter de er med på. Noen har fortsatt en partner, mens andre er alene. Noen har mistet en del av nettverket sitt og sliter med å finne gode aktiviteter, sier hun.

– Mange eldre har et stort behov for å være med på noe fast en eller to ganger i uken, og det kan vi hjelpe dem med.

Trenger frivillige

Livscafeene ledes av én eller to frivillige.

– Vi ønsker oss flere frivillige. De må være lyttende, inkluderende og ha litt organisatoriske egenskaper. Av oss får de opplæring i opplegget og et hefte som man følger steg for steg, sier Rebecca Verde Haganes.

Livscafeen er en gruppe som skal drive seg selv gjennom erfaringsutvekslinger og samtale, og de har en mal som følges.

– Alle deltakere skal inviteres til å snakke og delta, sier hun.

– Hvordan er tilbakemeldingene etter de to gruppene som er gjennomført?

– Tilbakemeldingene er at de er veldig glade for tilbudet, og de anbefaler det videre til andre, sier Verde Haganes.

– Det krever en egeninnsats å få til en endring i livet, og vi merker at tidligere deltakere nå for eksempel bruker seniorsentrene mer, de blir med i treningsgrupper og andre tilbud, sier hun.

Ønsker deltagere

Ønsker du å vite mer om tilbudet, kan du ta kontakt med:

Mari Kibsgaard Bilben på telefon 917 414 25 eller på e-post: seniorveileder@bun.oslo.kommune.no.

Eller: Rebecca Verde Haganes på telefon 476 65 718, eller e-post: friskliv@bun.oslo.kommune.no

Mer informasjon om "Lyst på livet" her

LES OGSÅ:
– Toget går nå for Røa

Imponert over helsepersonell etter uhell på ski

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...