ANNONSE
Annonse

Slik skal Skøyen kirke forvandles til en mer attraktiv møteplass

Neste høst ser det antakelig slik ut på sørsiden av Skøyen kirke. Illustrasjon: Arcasa Arkitekter

Gjennom en oppgradering til rundt fem millioner kroner skal Skøyen kirke bli en mer spennende møteplass i nærmiljøet. Kaffebar med vanlige åpningstider, ungdomskafé og nytt inngangsparti er en del av planene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.11.2016 kl 14:19

ANNONSE
Annonse

SKØYEN: Skøyen kirke, som sto klar til bruk i 1989, står foran en real ansiktsløftning og modernisering. Dette ble beskrevet i det siste menighetsbladet. Der kommer det frem at det at til tross for stor aktivitet i dag, med blant annet danseskole, korøvelser, yoga og utleie til for eksempel selskaper og generalforsamlinger, er en del utfordringer med det 27 år gamle bygget.

Vil skape møteplass og folkekirke

«Kirkebygget byr imidlertid på mange begrensninger, og det er flere utfordringer som må løses hvis kirken skal være en møteplass for flere og på nye måter fremover,» kan vi lese i menighetsbladet.

Derfor har Skøyen menighetsråd satt seg mål om at de «skal møte fremtiden gjennom å skape en ekte folkekirke – en kirke som også blir et grendehus for hele lokalmiljøet». For å nå målet har de lagt denne ambisiøse planen for kirken sin:

*en nødvendig oppgradering av ungdomsrommet

  • tilrettelegging av ungdomskafé for 13-18-åringer
  • nytt kjøkken
  • en moderne kaffebar med god kaffe og ferske bakevarer («Kaffebønnen»?)
  • en moderne lesestue / møteplass for mennesker i alle aldre
  • et kirkebygg som er mer brukervennlig og hyggelig som samlingslokale
  • et inngangsparti som skaper en mer verdig ramme rundt livshendelser som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser • drenering langs kirken
  • oppgradering av uteområdet.

Åpne opp inngangspartiet

Selv om kirken er relativ ny og moderne, har allerede tidens tann begynt å tære på bygget. Dreneringen er defekt, og det renner vann inn i kjelleren ved regnvær. Dette har gått hardt ut over både speiderrommene og kontordelen. Et sårt tiltrengt kontor er stengt av på grunn av fuktighet og muggsopp.

Inngangspartiet til kirken er noe av det menighetene mener bør gjøres noe med. Det beskrives som lukket og anonymt, og en titt på bildene bekrefter vel akkurat det.

«Kirken vår har et svært anonymt inngangsparti. Vi har mang en gang møtt besøkende på snuplassen nederst i Skøyenveien som lurer på hvor kirken er, og besøkende kan stå på gangveien utenfor når de ringer til kontoret for å spørre etter veien!» skriver menighetsbladet.

«Nå vil vi bygge om inngangspartiet slik at det blir mer tydelig og kirken vår verdig. Det nye inngangspartiet vil bli bygget i glass og gjøres både høyere og bredere. På tilsvarende måte vil døråpningen mellom foajeen og kirkerommet åpnes opp og få en glassdør. Dette vil skape åpenhet og masse lys inn i kirken.»

Ludvig Nord-Varhaug, medlem av menighetsrådet og leder for byggekomiteen, understreker viktigheten av å åpne opp inngangspartiet mot sør. Det kan være et grep som gjør at for eksempel flere vil velge Skøyen kirke den dagen de skal gifte seg.

Kaffebar

Nord-Varhaug har også veldig tro på at en kaffebar vil være et tilbud som nærmiljøet vil sette stor pris på.

– Vi ønsker å gjøre Skøyen kirke til en møteplass, blant annet gjennom å lage en kaffebar som er åpen på dagtid. Da vil kirken være åpen for alle og være et naturlig sted å møtes, sier han til Akersposten.no.

– Vi ønsker å gjør den mer tilgjengelig. Målet er å gi mer til nærmiljøet, sier Nord-Varhaug.

Slik beskrives kaffebaren i menighetsbladet:

«Luken i veggen mellom kjøkkenet og foajeen vil bli åpnet opp. Med en ny disk og serveringsbenk kan vi gjøre det mulig å komme innom for å kjøpe seg både bakervarer, varme og kalde drikker. Vi planlegger også å etablere en egen inngangsdør til kaffebaren, helt til venstre for hovedinngangen. Den flotte, solrike terrassen utenfor vil bli møblert med utemøbler, og her vil det bli mulighet for å sitte ned når været tillater det.»

Lokal arkitekt på saken

Arkitekt og Skøyen-boer Per Erik Martinussen opplever Skøyen kirke som åpen og inkluderende. Men med sitt arkitektblikk ser han et bygg som ikke reflekterte denne opplevelsen: Et anonymt ytre, og et trangt og lukket inngangsparti.

Med hjelp fra eget arkitektkontor, Arcasa, ønsket han å bidra, og fikk laget en større og helhetlig plan for nytt kjøkken og inngangsparti til kirken vår.

– Det finnes situasjoner i livet som fortjener et hus som inviterer til høytid, og med et nytt inngangsparti vil Skøyen kirke på en bedre måte romme både det alminnelige livet og de spesielle dagene, sier han til menighetsbladet.

– Innvendig er kirken fin, men eksteriøret er lukket. Med et mer åpent inngangsparti, tilrettelegging for en kafé i foajeen og en bred og stor trapp utenfor, vil kirkebygget gjenspeile det kirken på Skøyen faktisk er: åpen og inkluderende, med rom for både det alminnelige livet og det sakrale, sier arkitekten.

Økonomisk løft

I fremdriftsplanen kan vi lese at igangsetting er planlagt i mars 2017, og at ombyggingen vil foregå frem til juli.

– Dette høres ut som et økonomisk løft for menigheten. Hva regner dere med at ombyggingen vil koste?

– Vi har et estimat på fem millioner kroner. Det er det vi trenger for å sette i gang, sier Nord-Varhaug til Akersposten.no. Menigheten har blant annet gått ut til sine medlemmer og bedt om hjelp. I menighetsbladet skriver de:

«Som kirkevergen i Oslo har uttalt ved flere anledninger: Utsiktene til økte offentlige tilskudd er svært dårlige. Budsjettet for 2017 i Oslo kommune viser at dette er en realitet. Derfor er vi avhengig av å samle inn midler i nærmiljøet hvis våre visjoner skal realiseres. Dette er en ambisiøs, men slett ikke urealistisk plan. Skøyen er et område der befolkningen relativt sett har god råd, og vi har allerede kommet i kontakt med enkelte givere som vil støtte prosjektet, og Arcasa arkitekter ga oss en «flying start». Men vi trenger også din hjelp.»

LES OGSÅ: Lilleaker Vest så å si utsolgt på rekordtid

"Rask psykisk helsehjelp" for alle

Ingen mindreårige flyktninger til Montebello

Bydel Ullern fikk bot for omsorgssvikt etter at eldre kvinne døde

– Helt Fleksnes på Hovseter

Ingen respekterer fartsgrensen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse