Slik skal innsatsen mot unge lovbrytere forsterkes
Oslo kommune og Oslo politidistrikt setter inn ni nye tiltak for å stoppe økningen i unge gjengangere. Ett av tiltakene er et nytt institusjonstilbud for barn og unge i alderen 12–15 år.
Publisert: 08.05.2019 kl 09:35
Sist oppdatert: 08.05.2019 kl 13:30
OSLO: Det skriver Oslo kommune i en pressemelding onsdag morgen.
Selv om det totale antallet unge som er registrert for lovbrudd gikk ned fra 2017 til 2018, har unge som blir registrert med fire eller flere lovbrudd, såkalte gjengangere, gått opp. Det er nå totalt 182 ungdommer som kan defineres som gjengangere i 2018, det er 31 flere enn i 2017. De står for nær halvparten av kriminaliteten som aldersgruppen blir registrert for.
Oslo kommune og Oslo politidistrikt lanserer nå en felles handlingsplan med tiltak rettet mot unge gjengangere.
– Oslo er en trygg by og ungdommen vår er lovlydig. 97 prosent av barn og ungdom i Oslo er ikke registrert for lovbrudd. Samtidig tar vi økningen i gruppa med gjengangere på største alvor. Kriminalitetsbekjempelse er politiets oppgave, men forebyggingen er det viktig at vi samarbeider tett om. Vår nye handlingsplan med tiltak for å redusere antallet unge gjengangere vil hjelpe oss i dette arbeidet, sier byrådsleder Raymond Johansen.
– Det gode samarbeidet og dialogen mellom kommunen og politiet er viktig for effektiv forebygging. Jeg mener denne handlingsplanen vil kunne være med redusere gruppa av ungdom som er registrert for mange lovbrudd, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.
Tiltakene i planen skal sikre umiddelbar, koordinert og individrettet oppfølging rett etter lovbrudd, og ungdommene skal få langsiktig oppfølging. Informasjonsflyten mellom politiet og kommunen skal bli bedre ved at det blir lettere å dele informasjon. Det vil bli opprettet et nytt institusjonstilbud for unge i alderen 12-15 år som begår alvorlig eller gjentatte kriminelle handlinger. Utviklingen av institusjonstilbudet er nå i startgropa og skal utarbeides i samarbeid med fagmiljøene innen barne- og familievern.
Det er satt av 15 millioner kroner i prosjektmidler. Midlene vil i all hovedsak gå til tiltak for bedre og tettere oppfølging av unge gjengangere.
Fakta
Tiltakene i handlingsplanen oppsummert:
- Tiltak 1: Umiddelbar og bedre koordinert oppfølging rett etter lovbrudd Ungdom i målgruppen skal gis individrettet koordinerte oppfølging rett etter et lovbrudd.
- Tiltak 2: Unge som begår gjentatt kriminalitet skal følges opp tettere. Tiltakene skal gi langsiktig, tett individuell og relasjonell oppfølging. Det skal arbeides med den unges nettverk og med familiestøttende tiltak der det er hensiktsmessig. Ungdommene skal være trygge i tiltakene, risikoanalyse gjennomføres.
- Tiltak 3: Nytt institusjonstilbud for unge som begår alvorlige eller gjentatte kriminelle handlinger. Et nytt kommunalt institusjonstilbud opprettes, rettet mot barn og unge i alderen 12-15 år som begår alvorlige eller gjentatte kriminelle handlinger.
- Tiltak 4: Ungdom med egenerfaring på området involveres tettere i arbeidet Alle tiltak i prosjektet skal involvere unge fra målgruppen i utforming og evaluering av tilbudet.
- Tiltak 5: Lage forpliktende byomfattende retningslinjer for informasjonsflyt Prosjektet kartlegger hvilke hindringer aktører i feltet opplever i samarbeidet og informasjonsutveksling mellom ulike instanser. Arbeidet skal resultere i byomfattende retningslinjer og fremmes for politirådet i 2019.
- Tiltak 6: Utdanningsetaten og Oslo politidistrikt skal ha gjensidig utveksling av informasjon og kunnskap om målgruppen. Utdanningsetaten, skoler og Oslo politidistrikt forplikter seg til tett dialog om elevinntak og skolestart.
- Tiltak 7: Bedre kunnskapen om lovbruddenes karakter og omfang. Kvartalsvise uttrekk av politiets statistikk skal danne grunnlag for arbeidet i prosjektet og i SaLTo-nettverket.
- Tiltak 8: Bedre kunnskapen om karakter og omfang av gjentatt kriminalitet begått av unge. Unge i målgruppen for arbeidet kartlegges. Kartleggingen vil utarbeides årlig. Tiltak 9: Evaluere for å videreføre tiltakene som viser best effekt. Tiltakene som iverksettes mot målgruppen evalueres. Evalueringen vil kartlegge virkningen av tiltak og hvordan tiltakene er implementert, herunder hvilke utfordringer og styrker aktørene selv har opplevd i gjennomføringen.