ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Vår antakelse er at det ikke er farlig å trene inne på senter

Prosjektledere: Professor Mette Kalager og professor Michael Bretthauer i Klinisk effektforskning ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Hvis du er SATS-medlem og veldig gira på å få lov til å trene på SATS-senteret på Sjølyst eller CC Vest, kan du bli med forskningsprosjekt. Det er imidlertid bare 50 prosent sjanse for at du får lov til å trene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.05.2020 kl 17:00

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SJØYST/LILLEAKER: Treningssentrene har vært stengt helt siden korona-pandemien tvang frem en nedstenging i midten av mars. Fremdeles er sentrene stengt, og regjeringen har varslet at det vil tas en ny vurdering etter 15. juni.

Sist fredag startet et forskningsprosjekt som gjennomføres av Klinisk effektforskning ved Universitetet i Oslo, i samarbeid med Oslo Universitetssykehus og bransjeorganisasjonen Virke Trening. TRAiN-studien støttes av Norges Forskningsråd.

Målet med prosjektet er å finne ut om det gir noe økt smitte av å slippe til folk på treningssentrene.

– Vår antakelse er at det ikke er farlig å trene inne på senter, sier professor Michael Bretthauer i Klinisk effektforskning ved Universitetet i Oslo.

For å finne ut av dette, trenger de 4.000 deltakere i prosjektet, og de har allerede 3.500. Halvparten av disse vil få tilgang til senteret sitt, mens den andre halvparten er en kontrollgruppe. Disse får ikke tilgang til treningssenteret.

– Hvorfor kunne ikke alle medlemmer som har lyst til å trene, få lov til det, mens dere sammenlikner med en annen gruppe, som ikke vil trene?

– Vi må kunne sammenlikne to grupper som er mest mulig like. Derfor må også kontrollgruppen være motiverte til å trene. Hvis ikke er ikke gruppene like til å begynne med, sier Bretthauer.

Utvelgelsen skjer via loddtrekning. Deltakerne skal være mellom 18 og 64.

– De skal ikke ha annen sykdom som gjør at de er i høyrisikogruppen for COVID-19. De aller fleste i aldersgruppen kan være med, sier han.

Tilgang i inntil tre uker

Treningsgruppen må følge Virke Trening sin bransjestandard for smittevern. Studieperioden vil være i 16 dager, fra og med 22. mai 2020. 4000 deltagere i studien vil bes om å avgi prøver for COVID-19 etter endt studieperiode.

Alle deltagere i studien følges opp ved hjelp av norske helseregistre.

– Etter to uker gjør vi virustestingen. Så bruker vi en uke til å analysere. Da kan de også trene på senteret, sier han.

Det er fem treningssentre i Oslo som er med på forskningsprosjektet. Dette er SATS CC Vest, SATS Sjølyst, EVO Bryn, STOLT Stovner og STOLT Rommen. Du må altså være medlem av SATS for å være med på studien og kanskje få tilgang til sentrene deres på Sjølyst eller ved CC Vest. Eventuelt kan EVO-medlemmer trene, men da må de reise til Bryn.

Haster!

Ettersom studien allerede er i gang, haster det hvis du er interessert å være med. Siste deadline for å melde seg på, er mandag mai ved midnatt.

Du kan få mer informasjon om TRAiN-studien her

Følg Akersposten på Facebook

Fakta

Kun medlemmer i SATS, EVO og STOLT treningssenter i Oslo-området kan melde seg på TRAiN-studien.

Deltakerne velges ut ved loddtrekning, og de som blir trukket ut, vil få en invitasjon fra sitt treningssenter.

50 prosent blir trukket ut til å trene innendørs på sitt treningssenter, og 50 prosent blir trukket ut som kontrollgruppe.

Kontrollgruppen trener som de gjør i dag, i tråd med myndighetenes retningslinjer for smittevern.

Du kan få mer informasjon om TRAiN-studien her