Akersposten

Slik er fyrverkerireglene

Godt nyttår! Foto: Fredrik Eckhoff

Har du hørt at det har smelt både tidlig og sent de siste dagene? Felles for alle som har sendt opp fyrverkeri, er at de har gjort noe de slett ikke burde gjort.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

OSLO: De siste dagene og nettene har politiet fått meldinger om en rekke tilfeller av uvettig og ulovlig bruk av fyrverkeri. Hovedgrunnen til at det er ulovlig, er at det er kun mellom klokken 18 på nyttårsaften og frem til klokken 2 natt til 1. januar at det faktisk er lov til å bruke fyrverkeri – hvis man ikke har fått særlig tillatelse.

Likevel har det vært en rekke brudd på disse reglene i romjulen, blant annet da det ble meldt om fyrverkeri som ble skutt opp fra skolegården på Majorstuen skole.

Lørdag kveld skrev politiet: «Nok en kveld med flere meldinger om fyrverkeriskyting.»

På morgenen nyttårsaften skriver politiet at natten gikk uten alvorlige hendelser med bruk av fyrverkeri.

Her er fyrverkerireglene:

Oslo kommune har lagt ut denne informasjonen om bruk av fyrverkeri i Oslo:

«Også i år vil Oslo kommune skyte opp festfyrverkeri fra havnebassenget utenfor Rådhuset og ved Furuset idrettspark, ved midnatt nyttårsaften. Vi ønsker at du og dine skal få en hyggelig feiring og en trygg inngang til det nye året, og har derfor samlet informasjon og råd som er viktig å ha med seg:

  • Av erfaring vet vi det møter opp svært mange mennesker på Rådhusplassen, mange er alkoholpåvirket, det er trengsel og høyt støynivå. For å unngå skader og skremmende opplevelser anbefaler vi derfor ingen, og særlig ikke barnefamilier, å samle seg foran Rådhuset. Fyrverkeri er aller vakrest på avstand!
  • Av sikkerhetshensyn er det totalforbud mot bruk av privat fyrverkeri og effektbatterier innenfor Ring 2 og i trehusområdene på Vålerenga og Kampen (se kart nedenfor).
  • Det er bare mellom kl. 18.00 og 02.00 på selve nyttårsaften det er tillatt å sende opp privat fyrverkeri (altså ikke i dagene før nyttårsaften).
  • For en best mulig feiring av det nye året er dette viktige ting å huske på:

Det er forbudt å la barn under 18 år skyte opp fyrverkeri
Bruk vernebriller, også barn og skuelystne bør beskytte seg med briller.
Skyt opp privat fyrverkeri på trygg avstand fra andre mennesker, biler og bygninger.
Raketter med styrepinner er forbudt alle steder. Oslo politidistrikt opplyser at reaksjonen for oppskyting av fyrverkerirakett med styrepinne normalt er et forelegg på minimum kr 7 000,-.
Dersom du likevel møter opp på Rådhusplassen har vi følgende henstilling:

Følg anvisningen på stedet
Ikke ta med eget fyrverkeri, det blir tatt i forvaring av politiet
Bruk kollektivtransport (mer info nederst i saken)

Hvor er det forbudt å skyte opp privat fyrverkeri?

Det er forbudt å skyte opp privat fyrverkeri innenfor Ring 2, samt i trehusbebyggelsen på Kampen og Vålerenga. Årsaken til dette forbudet er at disse områdene har tettest bebyggelse og flest mennesker ute i gatene. Dersom du påtreffes i disse områdene med privat fyrverkeri vil fyrverkeriet tas av politiet og oppbevares frem til dagen etter. Her er et kart som viser hvor Ring 2 går (klikk på kartet for større versjon):

Fyrverkeriet som skytes opp fra Oslo Havn

Vi anbefaler ingen, og særlig ikke barnefamilier til å møte opp på Rådhusplassen for å se på oppskytingen av det offentlige fyrverkeriet. Det vil være flott å se fyrverkeriet fra store deler av sentrum, Ekebergåsen, Kontraskjæret, Aker Brygge og Tjuvholmen, men også på disse stedene kan det bli store ansamlinger av mennesker.

Fyrverkeriet som skytes opp fra Furuset idrettspark

Furuset idrettspark ligger på sørsiden av IKEA. Det blir avsperret rundt selve oppskytingsstedet, men av erfaring vet vi at mange møter opp for å se i området rundt, og at mange av disse har med eget fyrverkeri de vil skyte opp. Vi minner om at du må skyte opp eget fyrverkeri i trygg av stand til andre mennesker, bygninger og biler, og at det ikke er lov å la barn under 18 skyte opp fyrverkeri.

Kollektivtrafikken over Rådhusplassen på nyttårsaften

De fleste sentrumsbussene har nå stoppested utenfor Rådhuset. Her er lenke til Ruters jule- og nyttårsruter med ruteinformasjon for nyttårsaften. Stopptider for kollektivtransporten over Rådhusplassen:

Bussen stopper kl. 22.30, trikken stopper kl. 23.30
Trikk stanser/venter i Cort Adlers gate frem til Ruseløkkveien
Bussen fra øst til vest går i tunnelen og kommer opp i Dronning Mauds gate og videre mot vest
Oppstartstider for buss og trikk er kl. 00.35
T-banen går frem til kl. 00.30. Ekstra busser settes inn.

Med dette ønsker vi deg og dine en trygg og hyggelig feiring, og et riktig godt nytt år»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...