Akersposten

Slik ble disse rumenske barna Røa-spillere

Når det står Røa IL på drakten, kan klubben like gjerne hete Røa! Siden 2006 har den rumenske klubben stolt båret sine Røa-klær. Nr to bak fra venstre: Liliana Midttømme. Foto: Privat

I den lille byen Balan i Transylvania i Romania er det både fotballag og håndballag som heter Røa. Det er faktisk helt sant.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2017 kl 15:39

RØA: Hvordan har det seg, lurer du kanskje?

Det har sin enkle forklaring. Fotballagene til Røa Balan får tilsendt drakter fra Røa IL hvert år, og dermed er det helt klart mest praktisk å hete det samme.

(Saken fortsetter under bildet.)

Roger Bjørn Haugen sjekker at fotballdraktene som sendes til Røa Balan i Romania er i god stand. Foto: Fredrik Eckhoff

– Vi har i mange år gitt Røa-tøy som har feil leverandørmerke eller er «utgått på dato», til denne klubben i Romania, forteller daglig leder i Røa IL, Roger Bjørn Haugen. Han sier at dette er fotballtøy som er i utmerket stand, og han er fornøyd med at det kan brukes videre i Romania.

Ånder for Romania

Nå har Haugen samlet sammen en ny ladning med Røa-tøy, og det er ildsjelen fra Romania og Røa, Liliana Midttømme, som gjennom sin organisasjon «For en bedre barndom», står for den praktiske gjennomføringen.

Midttømme har bodd i Norge i 26 år, og flere ganger de siste årene har hun sørget for at rumenske fotballbarn og -ungdommer får reise til Norge for å spille Norway Cup. Mange av de samme barna spiller også håndball i samme klubb, og disse har hun gitt mulighet til å reise på håndballcup i Bergen.

Midttømme startet klubb

Balan er Liliana Midttømmes fødeby, der hun bodde sine første 21 år. Byen ligger i Karpatfjellene i Transylvania i Romania.

(Saken fortsetter under bildet.)

Liliana Midttømme

Den engasjerte kvinnen forteller at hun i 2005 startet et samarbeid med en skole i den lille byen som har rundt 6.500 innbyggere.

Balan hadde tidligere gruvedrift som sin viktigste virksomhet. I dag er gruvene nedlagt, og mange voksne må dra langt for å finne arbeid. Tilbake i byen er det mange eldre og barn, ifølge Midttømme.

For barna er tilbudet om å få spille fotball og håndball gull verdt. Nå er mellom 50 og 60 barn og ungdommer med på fotball og håndball i Røa Balan, klubben som Midttømme startet. Gjennom foreningen «For en bedre barndom», betaler hun skolens gymlærer for å ha to timer trening med barna i uken.

Avhengige av Røa-draktene

Men for å spille fotball og håndball trengs det utstyr. Midttømme har sørget for blant annet fotballer og håndballer.

– Jeg tenkte jo ikke på drakter dag jeg startet klubben. Jeg hadde null og niks. Sommeren 2006 fikk jeg helt tilfeldig vite at jeg kunne få drakter fra Røa IL. Jeg gikk både joggedresser og drakter. Barna ble så glade! Nå er de er flotte fra topp til tå, sier hun.

Hun forteller at både hun og barna i klubben setter stor pris på klærne som hvert år sendes fra Røa.

– Uten Røa hadde jeg ikke hatt muligheten til å gjøre dette. Det hadde vært for kostbart, sier Midttømme.

Nå har Røa-kvinnen fra Romania en drøm om å få et lag opp til Røa Cup i september, men hun vet ennå ikke om det lar seg gjøre.

– Vi får se om vi finner noen midler, sier hun.

LES OGSÅ: Midttømme arrangerer kulturdag på Røa

16-åringer overtar Røas herrelag

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...