ANNONSE
Annonse
Akersposten

Slik ble disse rumenske barna Røa-spillere

Når det står Røa IL på drakten, kan klubben like gjerne hete Røa! Siden 2006 har den rumenske klubben stolt båret sine Røa-klær. Nr to bak fra venstre: Liliana Midttømme. Foto: Privat

I den lille byen Balan i Transylvania i Romania er det både fotballag og håndballag som heter Røa. Det er faktisk helt sant.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2017 kl 15:39

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

RØA: Hvordan har det seg, lurer du kanskje?

Det har sin enkle forklaring. Fotballagene til Røa Balan får tilsendt drakter fra Røa IL hvert år, og dermed er det helt klart mest praktisk å hete det samme.

(Saken fortsetter under bildet.)

Roger Bjørn Haugen sjekker at fotballdraktene som sendes til Røa Balan i Romania er i god stand. Foto: Fredrik Eckhoff

– Vi har i mange år gitt Røa-tøy som har feil leverandørmerke eller er «utgått på dato», til denne klubben i Romania, forteller daglig leder i Røa IL, Roger Bjørn Haugen. Han sier at dette er fotballtøy som er i utmerket stand, og han er fornøyd med at det kan brukes videre i Romania.

Ånder for Romania

Nå har Haugen samlet sammen en ny ladning med Røa-tøy, og det er ildsjelen fra Romania og Røa, Liliana Midttømme, som gjennom sin organisasjon «For en bedre barndom», står for den praktiske gjennomføringen.

Midttømme har bodd i Norge i 26 år, og flere ganger de siste årene har hun sørget for at rumenske fotballbarn og -ungdommer får reise til Norge for å spille Norway Cup. Mange av de samme barna spiller også håndball i samme klubb, og disse har hun gitt mulighet til å reise på håndballcup i Bergen.

Midttømme startet klubb

Balan er Liliana Midttømmes fødeby, der hun bodde sine første 21 år. Byen ligger i Karpatfjellene i Transylvania i Romania.

(Saken fortsetter under bildet.)

Liliana Midttømme

Den engasjerte kvinnen forteller at hun i 2005 startet et samarbeid med en skole i den lille byen som har rundt 6.500 innbyggere.

Balan hadde tidligere gruvedrift som sin viktigste virksomhet. I dag er gruvene nedlagt, og mange voksne må dra langt for å finne arbeid. Tilbake i byen er det mange eldre og barn, ifølge Midttømme.

For barna er tilbudet om å få spille fotball og håndball gull verdt. Nå er mellom 50 og 60 barn og ungdommer med på fotball og håndball i Røa Balan, klubben som Midttømme startet. Gjennom foreningen «For en bedre barndom», betaler hun skolens gymlærer for å ha to timer trening med barna i uken.

Avhengige av Røa-draktene

Men for å spille fotball og håndball trengs det utstyr. Midttømme har sørget for blant annet fotballer og håndballer.

– Jeg tenkte jo ikke på drakter dag jeg startet klubben. Jeg hadde null og niks. Sommeren 2006 fikk jeg helt tilfeldig vite at jeg kunne få drakter fra Røa IL. Jeg gikk både joggedresser og drakter. Barna ble så glade! Nå er de er flotte fra topp til tå, sier hun.

Hun forteller at både hun og barna i klubben setter stor pris på klærne som hvert år sendes fra Røa.

– Uten Røa hadde jeg ikke hatt muligheten til å gjøre dette. Det hadde vært for kostbart, sier Midttømme.

Nå har Røa-kvinnen fra Romania en drøm om å få et lag opp til Røa Cup i september, men hun vet ennå ikke om det lar seg gjøre.

– Vi får se om vi finner noen midler, sier hun.

LES OGSÅ: Midttømme arrangerer kulturdag på Røa

16-åringer overtar Røas herrelag