– Skulle gjerne hatt et slikt tilbud da jeg vokste opp

Ung Arena er et lavterskeltilbud til unge mennesker som har ulike utfordringer i livet. 14. oktober er det offisiell åpning av Ung Arena Oslo Vest på Majorstuen. Koordinator Hedda Harlem-Nilsen og daglig leder Jens Christian Holm. Foto: Bjørg Duve
– Jeg skulle gjerne hatt et slikt tilbud da jeg vokste opp, sier Hedda Harlem-Nilsen, koordinator for Ung Arena Oslo Vest, som offisielt åpner 14. oktober. De holder til i Sørkedalsveien 10B på Majorstuen, like ved Colosseum kino.
Publisert: 14.10.2019 kl 09:45
Sist oppdatert: 14.10.2019 kl 09:49
OSLO VEST: – Ung Arena er et lavterskeltilbud til unge mennesker som har ulike utfordringer i livet, fortsetter Hedda Harlem-Nilsen, som er familieterapeut og barnevernspedagog.
Ung Arena Oslo Vest er et samarbeidsprosjekt mellom bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker og Frogner. Ungdommer, som kontakter Ung Arena, vil få noen å snakke med og oppfølging om ønskelig.
Ingen delt by
– Oslo er en stor by hvor mange ungdom uavhengig av bosted, har de samme utfordringene, sier daglig leder av Ung Arena Oslo Vest, Jens Christian Holm.
– Hvilke utfordringer?
– Unge mennesker opplever stress og press i hverdagen, og håndterer dette forskjellig. På Ung Arena kan man få hjelp og støtte til å håndtere ulike utfordringer, fortsetter Holm.
– Hva med rus?
– Statistikk viser at på vestkanten ruser de unge seg mer enn ungdom i resten av Norge. Det er i hovedsak snakk om hasj og alkohol.
Risikofaktorer
" target="_blank">Ung i Oslo-undersøkelsen viser at ungdom i hovedstaden selv opplever at de har en del utfordringer i hverdagen. Eksempler på dette er utenforskap, psykiske problemer og rus. Alt dette er risikofaktorer, uansett alder.
Holm er sosialpedagog og har 10 års erfaring med å bygge opp ungdomstilbud i Bydel Grünerløkka. Han har også åtte år oppsøkende erfaring fra Uteseksjonen.
– Jeg ser veldig frem til å jobbe i Oslo Vest, og å bygge opp en tjeneste som jeg ser blir mer og mer relevant.
Drop In
– På Ung Arena i Sørkedalsveien er det bare å stikke innom. Her vil du garantert få noen å snakke med, sier Holm.
– Hva slags fagfolk møter en her?
– Fagteamet består av psykolog, familieterapeut, frivillige og – ikke minst – erfaringskonsulenter.
– Hva er en erfaringskonsulent?
– Det er unge voksne som har tidligere erfaring med hjelpeapparatet, og som har kommet seg videre. De har andre forutsetninger for å snakke med dem som sliter. Erfaringskonsulentene har andre referansepunkter enn oss fagfolk, og er viktige brobyggere mellom de unge som sliter, og oss fagfolk.
– Hvem er frivillige?
– Vi har psykologistudenter og andre unge voksne med relevant kompetanse.
– Hvilke erfaringer har en fra de to andre Ung Arena i andre deler av Oslo, som allerede eksisterer?
– De er gode. Vi ser at Ung Arena klarer å møte ungdom som hjelpeapparatet ikke ellers møter. Slik kommer vi nærmere de som er gjemt bak tallene i statistikken. Ofte kan gode samtaler bety at livet vender, at en klarer å komme seg videre, sier Holm. – Ser vi at ungdommene trenger mer hjelp enn bare noen å snakke med, blir en hjulpet videre inn i hjelpeapparatet.
Medvirkning
– Det viktigste for oss er at vi møter den enkelte. At de som kommer til oss, ikke møter et system, sier Holm. Derfor er det en viktig del av Ung Arenas drift, at det er opprettet et ungdomspanel.
– De unge er med – og skal være med – på å påvirke. De har vært med på innredningen av dette senteret her i Sørkedalsveien. De er med på å ta beslutninger og gir oss en nær innsikt i hva det vil si å være ung i dag. Samarbeid er nøkkelen.
– Hvor mange er med i ungdomspanelet?
– Ti personer, og det er en gruppe med stor variasjon i personligheter og erfaringer. De plukker opp endringer mye fortere enn oss eldre og er en stor ressurs for oss, sier Holm.
Følg med på Facebook
– Følg oss på Facebook og Instagram, oppfordrer Holm. – Der vil det alltid være oppdateringer.
Ung Arena Oslo Vest er åpent hver dag, fra 10 til 14 mandag, tirsdag, onsdag og fredag.
– Torsdag er det kveldsåpent. Det vil si fra 14 til 20. Vi ønsker å utvide kveldstilbudet, sier Holm.
Ung Arena Oslo Vest er det tredje av sitt slag i hovedstaden. Det skal bli fire. Det er grunn til å tro at den nordre delen av Tigerstaden får et tilsvarende lavterskeltilbud i 2020.
– Må man bo i vest for å bruke Ung Arena Oslo Vest?
– Nei. Ungdommen kan bruke hvilket senter de vil. Bor du på Grønland og er på Majorstuen, så stikk innom her hos oss – og omvendt. Bor en i de nordre delene hvor tilbudet foreløpig ikke finnes, er de også velkommen hit til oss, sier Jens Christian Holm, som ser fram til at Ung Arena Oslo Vest skal tas i bruk. De har tjuvstartet litt. Dørene har allerede vært åpne i noen få uker.
Noen å snakke med
– Vi er svært glade for at Ung Arena Oslo Vest åpner på Majorstuen. Det er et tilbud til unge fra 12 og oppover, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i Bydel Ullern.
– Det er flott at vi nå har fått et sted der de unge bare kan droppe innom når de trenger det, uten timeavtale. Vi vet at mange barn og unge opplever vansker i hverdagen, problemer som de synes det er vanskelig å snakke om. På Ung Arena vil de finne noen å snakke med, fortsetter Joten og legger til at i de senere årene har flere unge fått psykiske helseutfordringer enn tidligere.
– For de fleste barn og unge er psykiske vansker forbigående, men hos noen vedvarer plagene. Da er det viktig at det er enkelt å ta kontakt med tjenestene, og at tilbudet er tilgjengelig uten henvisning. Hos Ung Arena kan de mellom 12 og 25 år stikke innom for en prat når de har behov for det, sier Marie Anbjørg Joten.
Viktig å forebygge
Bydelsdirektør Joten snakker varmt om forebygging og viktigheten av å samarbeide på tvers av bydelene.
– Det er langt dyrere å sette inn tiltak senere i livet enn å forebygge tidlig, sier Joten og legger til at samfunnsøkonomisk er forebygging det beste en kan gjøre.
– Når en tar de menneskelige omkostningene med i betraktning, er det ingen tvil om at forebygging er veien å gå. Inkludering gir innbyggerne bedre og lykkeligere liv, sier Marie Anbjørg Joten.